واضحترین تصویر از سیاره مشتری ثبت شد
تهران (پانا) - کاوشگر جونو ناسا تصویری با بیشترین وضوح از فاصله نزدیک از قمر سیاره مشتری ثبت کرد.
به گزارش ایسنا، مشاهدات حاصل از گذر این فضاپیما از کنار قمر سیاره مشتری در طی بیش از دو دهه اولین تصویر از نمای نزدیک از این دنیای اقیانوسی را ارائه کرده است.
این عکس که بیشترین وضوح را درطول ماموریت جونو ناسا دارد از بخش خاصی از قمر اروپای سیاره مشتری ثبت شده است و نمایی دقیق از یک منطقه گیج کننده از پوسته یخی به شدت شکستهی این قمر را نشان میدهد.
این تصویر حدود ۹۳ مایل(۱۵۰ کیلومتر) در ۱۲۵ مایل(۲۰۰ کیلومتر) از سطح قمر اروپا را پوشش میدهد و منطقهای با شبکهای از شیارهای ظریف و برآمدگیهای دوتایی متقاطع که نشاندهنده مشخصههای مرتفع در یخ است، را نشان میدهد. در بخش راست و بالای تصویر، و همچنین درست در سمت راست و پایین مرکز، لکههای تیرهای وجود دارند که احتمالاً به فوران مواد از لایههای زیرین به سمت بالا مربوط میشوند. در زیر مرکز و سمت راست یک مشخصه سطحی وجود دارد که ظاهر یک نت موسیقی را به یاد میآورد، نقاط سفید در تصویر نشانههایی از نفوذ ذرات پرانرژی از محیط مملو از پرتو در اطراف این قمر هستند.
دوربین ستارهای "Stellar Reference Unit" جونو این تصویر سیاه و سفید را در طول پرواز این کاوشگر از کنار قمر اروپا در تاریخ ۲۹ سپتامبر سال ۲۰۲۲ از فاصله حدود ۲۵۶ مایلی(۴۱۲ کیلومتری) ثبت کرده است. وضوح این تصویر بین ۸۴۰ تا ۱۱۱۵ فوت(۲۵۶ تا ۳۴۰ متر) در هر پیکسل بوده و ثبت آن در حالی انجام گرفت که جونو با سرعتی در حدود ۱۵ مایل بر ثانیه(۲۴ کیلومتر بر ثانیه) از بخشی از سطح قمر که نور خورشید به آن نمیتابید، عبور میکرد. نور ضعیفی توسط درخشش سیاره مشتری به آن تابیده است.
دوربین ستارهای جونو که برای ثبت تصاویر در شرایط کم نور طراحی شده، با کشف رعد و برقهای کم عمق در جو مشتری، تصویربرداری از سیستم حلقه مرموز مشتری، و اکنون ثبت نمایی از برخی از جذابترین اشکال زمینشناسی قمر اروپا خود را به عنوان یک ابزار علمی ارزشمند ثابت کرده است.
هایدی بکر(Heidi Becker)، محقق ارشد دوربین ستارهای جونو، میگوید: این تصویر میزان فوقالعادهای از جزئیات را در ناحیهای نمایش میدهد که پیش از این با چنین وضوحی و در چنین شرایط نوری ثبت نشده بود. استفاده محققان از این دوربین برای علم، نمونهای عالی از قابلیتهای پیشگامانه جونو است. این ویژگیها بسیار جذاب هستند. درک چگونگی شکلگیری آنها و نحوه اتصال آنها به تاریخ قمر اروپا به ما در مورد فرآیندهای داخلی و خارجی شکل دهنده یخهای پوسته این قمر آگاهی میدهد.
تنها دانشمندان دوربین ستارهای جونو نیستند که طی هفتههای آینده مشغول تجزیه و تحلیل این دادهها خواهند بود. در طول چهل و پنجمین گردش جونو در مدار مشتری، همه ابزارهای علمی این فضاپیما در حال جمعآوری داده بودهاند، هم در طول پرواز از کنار قمر اروپا و هم در زمانی که جونو هفت ساعت و نیم پس از آن بر فراز قطبهای مشتری به پرواز در آمد.
اسکات بولتون(Scott Bolton)، محقق اصلی جونو میگوید: جونو کار خود را کاملاً با تمرکز بر مشتری شروع کرد. ما واقعاً هیجانزده هستیم که در طول مأموریت طولانیمان، تحقیقات خود را به سه مورد از چهار قمر مشتری و حلقههای آن گسترش دادیم. با این گذر از کنار قمر اروپا، جونو اکنون نماهایی نزدیک از دو قمر جالب مشتری ثبت کرده است و پوسته یخی آنها بسیار متفاوت از یکدیگر به نظر میرسد. در سال ۲۰۲۳ قمر آیو سیاره مشتری نیز به این قمرهای در حال کاوش میپیوندد.
قمر اروپا ششمین قمر بزرگ منظومه شمسی است. دانشمندان اطمینان دارند که اقیانوسی شور در زیر پوسته یخی چند مایلی آن قرار دارد که سوالاتی در مورد امکان تشکیل حیات در اقیانوسهای آن را مطرح میکند. در اوایل دهه ۲۰۳۰، فضاپیمای اروپای کلیپر ناسا از راه خواهد رسید و تلاش خواهد کرد تا به این سؤالات در مورد امکان سکونت پذیری قمر اروپا پاسخ دهد.
ارسال دیدگاه