سالروز قیام هفده شهریورسال 57و جمعه سیاه گرامیباد

حادثه تظاهرات 17 شهریور که به جمعه سیاه معروف شد، به واقعه کشتار تظاهرکنندگان در محلات فقیر نشین جنوب تهران و همچنین میدان ژاله، توسط نیروهای نظامی ارتش شاهنشاهی میباشد که در هفدهم شهریور 1357 و در جریان ناآرامی هایی که به پیروزی انقلاب ایران اسلامی در این سال انجامید.، رخ داد

کد مطلب: ۵۳۳۹۱۷
لینک کوتاه کپی شد

به گزارش پانا از شهرستانهای استان تهران ،تنها چندروز پس از واقعه آتش‌سوزی سینما رکس آبادان در ۲۸ مرداد ۱۳۵۷، دولت جمشید آموزگار که با شعار دولت فضای باز سیاسی روی کار آمده‌بود، مجبور به استعفا گردید و در روز ۴ شهریور، محمدرضا پهلوی از جعفر شریف امامی که فرزند روحانی و رئیس مجلس سنا بود و به برخی مخالفت‌ها با دولت هویدا مشهور بود،دستور داد تا دولتی با شعار آشتی ملی تشکیل دهد .

اندکی بعد و در روز سیزدهم شهریور، راهپیمایی بزرگ عید فطر در تپه‌های قیطریه تهران، تبدیل به تظاهرات بر ضدّ حکومت شاهنشاهی شد. به دنبال این تظاهرات، ناآرامی‌های دیگری نیز تا روز شانزدهم شهریور به وقوع پیوست .

دعوت کننده اصلی راهپیمایی روز هفده شهریور روحانی‌ای به نام علامه یحیی نوری بود،این فرد از مبارزین برضد نظام شاهنشاهی بود که به صورت انفرادی عمل می‌نمود و ساکن اطراف میدان ژاله بود،از اولین ساعات صبح روز جمعه،مردم برای شرکت در راهپیمایی و نماز جمعه به امامت علامه یحیی نوری راهی میدان ژاله گردیدند،غافل از آنکه از ساعت ۶ صبح،حکومت نظامی توسط فرماندار تهران ارتشبد غلامعلی اویسی اعلام و درحال اجرابود و اجتماع بیش از سه نفرهم ممنوع بود، اعلام دیرهنگام حکومت نظامی ساعت ۶ صبح همان‌روزاز دلایل شلوغی این تظاهرات بود .

فرماندهان نظامی ابتدا چندبار با بلندگو از مردم خواستند که متفرق شوند و وقتی با بی‌تفاوتی مردم روبه‌رو شدند، به سوی آنان آتش گشودندوگلوله‌باران توسّط نظامیان، موجبات شهادت جمع کثیری در این روز شد که به جمعه سیاه معروف شد.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار