روشی برای به حرف افتادن کودک
تهران (پانا) - فراگیری زبان در هر کودکی متفاوت است و هر بچهای سن حرف زدنش منحصر به خودش است، اما راهکارهایی برای تشویق کودکان به زودتر صحبت کردن وجود دارد.
به گزارش نمناک، فراگیری زبان در کودکان متفاوت است، به همین خاطر به والدین توصیه می شود در صورت نبود علائم هشدار دهنده، نگران نباشند و کودک خود را با کودکان دیگر مقایسه نکنند. والدین و اطرافیان کودک می توانند در یادگیری حرف زدن کودک مؤثر باشند.
با گفتار کودکت را احاطه کن
از همان روز نخست تولد و یا حتی قبل از تولد کودک صحبت کردنت را با کودک آغاز کن.
تکرار کن و بسط بده
زمانی که کودکتان به چیزی که می خواهد اشاره می کند، سریع به او آن چیز را ندهید بلکه بعد از فهمیدن منظور کودک پیرامونش حرف بزنید مثلا اگر کودک آب می خواهد به جای دادن آب به کودک به او بگویید:
چی می خوای؟ آب می خوای؟ تشنه شدی؟ الان مامان به تو آب میده، بیا آب بخور عزیزم و...
گردش اکتشافی انجام بده
گاهی کودک را در آغوش گرفته و در منزل بچرخانید و وسایل مختلف را نشان داده و در مورد آنها توضیح دهید مثلا این یخچاله خوراکی می زاریم توش، توی یخچال خیلی سرد، بیا دست بزنیم، سرد.... اینگونه کودک با دریافت اطلاعات بهتر می آموزد.
کودک را با صداها آشنا کن
کودکت را با انواع صداها مانند صدای حیوانات، وسایل نقلیه و... آشنا کن. کودکان این صداها را با زبان شعر بهتر می آموزند، مثلا:
بارون می باره چیک چیک
ماشین میگه قام قام
جغد میگه هووو
پیشی میگه میو میو
واکنش نشان دهید
هرگونه ایجاد ارتباط از طرف کودک خود را با نگاه کردن، لبخند زدن، در آغوش گرفتن و... جواب دهید زیرا این کار به کودک نشان می دهد که آنچه می گوید بسیار مهم است.
هیجان زده شو
کودکان دوست دارند که والدین خود را هیجان زده کنند پس اگر کودک شما کلمه ای را گفت مثلا ما، او را در آغوش بگیر و بخند و بگو:" ووووای تو گفتی ماااا " اینگونه او این کلمه را بارها تکرار خواهد کرد.
بلند و واضح حرف بزن
اگر به تند صحبت کردن عادت داری، سرعت حرف زدن خود را کمتر کن و بلند، واضح و شمرده صحبت کن زیرا سرعت پردازش مغز کودکان هنوز به تکامل نرسیده است.
تبدیل به یک گزارشگر لحظه ای شو
هنگام حرف زدن بر روی وقایع ملموس تمرکز کن تا کودک بتواند بین آنچه می شنود و می بیند، ارتباط برقرار نماید. به جای حرف های پراکنده و انتزاعی فعالیت های روزمره را به فرصت یادگیری تبدیل کن و در مورد هر چیزی که در حال رخ دادن است، حرف بزن و تبدیل به یک گزارشگر لحظه ای شو مثلا:
بیا تا کفش هایت را بپوشانم، اول بند کفشهایت را باز می کنم و حالا پاهی کوچولوت رو داخل کفش می گذارم و...
با حالتی سرگرمکننده حرف بزن
برای اینکه بیشتر توجه کودک به حرف زدنتان جذب شود، به صحبت کردن خود حالتی سرگرمکننده دهید و با مهربانی و لبخند حرف بزنید.
تکرار رمز اول پیروزیست
برای اینکه کودک زودتر حرف بزند، باید بارها و بارها کلمات را بشنود پس شما باید صبور بوده و تکرار کنید مثلا با استفاده از تصاویر، اداها، حرکات و... کلمات را بارها تکرار کن.
برای کودکت کتاب بخوان
شنیدن مقدمه ی حرف زدن است پس برای آموزش حرف زدن به کودک خود تا می توانی برایش کتاب بخوان و به تصاویر کتاب اشاره کن و برایش توضیح بده.
داستان بساز
برای کودک خود داستان بساز، داستان هایی که قهرمان آنها کودک شما باشد و این داستان های مورد علاقه کودک را برایش تکرار کن.
برای کودک شعر بخوانید
لالایی برای زمان خواب و ترانه های نوازشی برای زمان بیداری فراموش نشود، ترانه های نوازشی شعرهایی همراه با حرکات بازی گونه و توام با خنده است مثلا:
مار اومد و موش اومد یه بچه خرگوش اومد
بزبزقندی اومد چرا نمی خندی اومد
و...
کمک گرفتن از موسیقی و حرکت سبب می شود که کودک شروع به تقلید حرکات شما می کند و به تدریج صداها و کلمات را هم تکرار خواهد کرد. می توانید زمانی که به کلمات آخر هر بیت می رسی کمی مکث کنید تا کودک کلمه آخر را بگوید، اگر کودک نگفت خودتان با تاکید بیشتر کلمه را تکرار کنید.
ارسال دیدگاه