در گفتوگوی پانا با کارشناس مسکن مطرح شد؛
تعادل بازار مسکن تنها با ساخت سالانه یک میلیون خانه ممکن میشود
تهران (پانا) - کارشناس حوزه مسکن گفت امروز با کمبود هفت میلیون مسکن در کشور مواجه هستیم و اگر دولت به مدت هفت سال، سالانه یک میلیون مسکن بسازد، توانسته بازار مسکن را به یک برابری در عرضه و تقاضا برساند.
فرشید ایلاتی، کارشناس حوزه مسکن در این خصوص درگفتوگو باپانا اظهار کرد: «براساس دادههای آخرین سرشماری که سال ۹۵ انجام شده است، پنج میلیون مسکن در کشور کمبود وجود دارد. با توجه به آنکه هشت سال از آن زمان میگذرد، این میزان به هفت میلیون افزایش یافته است.»
وی عنوان کرد: «اگر دولت و وزیر جدید اقداماتی مانند «نهضت ملی مسکن» و واگذاری زمین را در مدت هفت سال آینده ادامه دهند و سالانه یک میلیون مسکن بسازند، کشور به یک برابری عرضه و تقاضا در بازار مسکن میرسد.»
به گفته او با رفع مشکل مسکن میتوان بسیاری از مشکلات مانند، بالا رفتن سن ازدواج جوانان را حل کرد.
هفت میلیون مسکن در کشور کم است
وی در مورد میزان کمبود مسکن در کشور بیان کرد: «سال ۱۴۰۰ باید سرشماری ده ساله انجام میشد که به علت شیوع کرونا و برخی از مسائل دیگر، سرشماری انجام نشد. بنابراین باید به دادههای سرشماری سال ۹۵ در این خصوص اکتفا کرد که از آن زمان تاکنون ۸ سال گذشته است. در دادههای سرشماری سال ۹۵ کمبود مسکن کشور پنج میلیون واحد اعلام شده است. نیاز کشور به مسکن در حوزههای مختلف است. این حوزهها شامل بد مسکنی، ازدواجهای جدید و بافتهای فرسوده است. بعد از گذشت هشت سال و با توجه به نیاز مقاومسازی بافتهای فرسوده و تقاضای جدید مسکن برای زوجهای جوان، به نظر من تعداد مسکن مورد نیاز کشور امروز، نزدیک به هفت میلیون است.»
احیای بافت فرسوده، مشکل کمبود مسکن را حل نمیکند
او درباره اقدامات لازم برای جبران کمبود مسکن و تامین آن اظهار کرد: «یک بخش نیاز مسکن از محل احیای بافت فرسوده تامین میشود. البته باید توجه داشت که این اقدام به موجودی مسکن کشور اضافه نمیکند. به عبارت دیگر، همان خانه قبلی تخریب میشود و یک خانه جدید جایگزین آن میشود. این اقدام به موجودی مسکن چیزی را اضافه نمیکند و پاسخگوی میزان نیاز مسکن از محل ازدواجهای جدید در کشور نیست. این اقدام تنها نیازهای قبلی را بهبود میبخشد. باید توجه داشت که امروز در کشور حدود چهارده میلیون دختر و پسر در سن ازدواج زندگی میکنند. به بیان دقیقتر هفت میلیون دختر و به همین تعداد پسر در سن ازدواج هستند که اگر این افراد ازدواج کنند، هفت میلیون مسکن در کشور نیاز است.»
این کارشناس مسکن درخصوص مشکلات جوانان به نیاز مسکن و پیامدهای آن توضیح داد: «هر سال که تامین مسکن این تعداد جوان به تعویق بیفتد، سن ازدواج آنها افزایش پیدا میکند. اگر از امروز در مدت هفت سال آینده دولت برای تامین مسکن این تعداد جوان اقدام کند، تنها توانسته مسکن مورد نیاز امروز را تامین کند. چون افراد دیگر به سن ازدواج میرسند و این تعداد افزایش خواهد داشت. باید توجه داشت که تامین مسکن برای جوانان یکی از مهمترین اقداماتی است که دولت باید برای آن برنامهریزی کند. پیری جمعیت موضوع مهمی است که بحرانی دیگر را در کشور ایجاد خواهد کرد. دولت در زمینه بازسازی یا احیای بافت فرسوده و تامین مسکن روستایی برنامهریزی دارد. تنها باید برای ساخت و تامین مسکن جوانان اقدامات درستی انجام شود تا موانع ازدواج این افراد برداشته شود و تشویق به تشکیل خانواده شوند.»
سالانه یک میلیون مسکن باید ساخته شود
ایلاتی در مورد تعداد مسکنی که باید دولت در مدت یک سال بسازد تا کمبود این کالای مصرفی در بازار جبران شود، گفت: «حداقل ساخت یک میلیون مسکن در سال ضروری است تا بازار عرضه و تقاضا به تعادل برسد و بتوان از این بحران عبور کرد. با فرض بر اینکه هیچ خانهای به بافت فرسوده کشور افزوده نشود و هفت میلیون مسکن در مدت هفت سال ساخته شود، تازه کشور به یک برابری بین عرضه و تقاضا در بازار مسکن رسیده است. البته این فرض اشتباهی است، چون تعدادی از مسکنها فرسوده میشوند و آنها نیز باید احیا شوند. طلاق موضوع مهمی دیگری است که وجود دارد و اصولا به آن توجهی نمیشود. به هر روی زوجهایی که طلاق میگیرند، دیگر به خانه والدین خود برنمیگردند و باید برای این بخش از جامعه تامین نیاز آنها به مسکن برنامهریزی کرد.»
کوچکسازی پاسخگوی نیاز بازار نیست
او با تاکید براینکه تنها با یک مدل نمیتوان مشکل و بحران مسکن را در کشور حل کرد، بیان کرد: «مشکل مسکن را نمیتوان تنها با یک مدل مثلا کوچکسازی حل کرد. لازم است برای طبقات مختلف اقتصادی برنامههای مختلفی داشت. اما با توجه به ظرفیتهایی که در کشور وجود دارد و اقداماتی که انجام شده است، میتوان از این بحران عبور کرد. به عنوان مثال اقداماتی از قبیل نهضت ملی مسکن و واگذاری زمین به مردم در قالب طرحهایی مانند اهدای زمین به زوجهای جوان و جوانی جمعیت، اقداماتی خوبی هستند که باید ادامه پیدا کنند. نشود که دولت و وزیر جدید، این اقدامات را متوقف کنند. اگر همین روش واگذاری زمین به مردم، ده سال ادامه پیدا کند. به طور حتم این بحران حل خواهد شد. البته باید توجه داشت که برای اجرای این طرحها، لازم است محدوده شهری برداشته شود تا با واگذاری زمین شاهد اتفاقات خوبی در حوزه مسکن بود.»
ارسال دیدگاه