حضور معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه در گفت‌وگوی ویژه خبری؛

غریب آبادی: صنعت غنی سازی وجه‌المصالحه مذاکرات نیست

تهران(پانا) - معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه گفت: دور نخست طبیعتا بر این اساس شکل گرفت که دو طرف یک ارزیابی از یکدیگر داشته باشند که آیا برای گفت‌وگو جدی هستند و آیا امکان شکل گیری یک گفت‌وگو یا یک مذاکره با هدف رسیدن به یک تفاهم ممکن است و اینکه در واقع خطوط اصلی خودشان را با یکدیگر سهیم بشوند و آن مواضع اصولی خودشان را به اطلاع طرف مقابل برسانند.

کد مطلب: ۱۵۶۰۶۴۳
لینک کوتاه کپی شد
غریب آبادی: صنعت غنی سازی وجه‌المصالحه مذاکرات نیست

کاظم غریب‌آبادی معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه شامگاه چهارشنبه (۲۷ فرودین‌ماه) با حضور در گفت‌وگوی ویژه شبکه خبر توضیحات مبسوطی درباره دور نخست گفت و گوهای غیرمستقیم میان ایران و ایالات متحده در مسقط، پایتخت عمان و چشم‌انداز دور دوم این گفت‌وگوها که روز شنبه سی فروردین ماه برگزار خواهدشد، ارائه کرد.

وی در پاسخ به سوال نخست در خصوص مکان برگزاری دور دوم مذاکرات گفت: تا الان که خدمت شما هستم تقاضای جدیدی از طرف مقابل برای تغییر مکان دریافت نکردیم و تا الان مکان دور دوم مذاکرات رم، پایتخت ایتالیا است. البته از نظر ما، این موضوع حاشیه‌ای است و بنا به تقاضای یکی از طرف‌های گفت‌وگو یا بنا به مباحث فنی یا لجستیکی و پشتیبانی این مباحث مطرح می‌شود. ابتدا قرار بود عمان محل ثابت گفت‌وگوها باشد و بعد بحث رم و سپس مجدد بحث عمان مطرح شد و در نهایت مجددا الان رم و همه این‌ها بر مبنای تقاضاهایی بود که دریافت کردیم، ولی از آنجایی که اعتقادمان این بود که در مورد مکان گفت‌وگوها یا زمان نباید وقت خودمان را صرف کنیم و این را یک پروژه تلقی کنیم که روزها و ساعت‌ها بر سر آن بحث کنیم.

وی افزود: به همین دلیل نیز طرف ایرانی حساسیت خاصی نسبت به این موضوع نداشت و ما باید تمرکز خودمان را بر محتوا و کار اصلی قرار دهیم تا ینکه خودمان را گرفتار حواشی کنیم. بنابراین وقتی ما یک یا دو درخواست از طرف مقابل برای تغییر مکان دریافت کردیم، آن را پذیرفتیم، هرچند خوب است یک ثباتی وجود داشته باشد ولی اگر تقاضاهایی هم برای تغییر مکان مطرح می‌شود نباید آن را پروژه بزرگی تلقی کنیم.

معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه گفت: نکته مهم این است که این گفت و گو در هر جایی اعم از مسقط، کشورهای پیرامونی یا اروپا برگزار شود و بالاخره برای دو هیات مسافت مساوی باید باشد و آن‌ها هم از نظر لجستیکی و پشتیبانی باید مدنظر قرار بگیرد. عمان خیلی به ما نزدیک است اما به کشور مقابل دور است و همه این ها باید مدنظر قرار بگیرد اما نکته کلیدی این است که مذاکرات هرجایی باشد، واسطه و میانجی این گفت‌وگوها عمان است و این وزیر خارجه عمان است که گفت‌وگوها را تسهیل و میانجیگری خواهد کرد. بالاخره اگر تقاضایی را ما دریافت کنیم آن را با نظر مثبت نگاه می‌کنیم مگر اینکه واقعاً یک کشوری پیشنهاد بشود که ما مشکل اساسی در آن خصوص داشته باشیم یا ملاحظات سیاسی یا ملاحظات دیگری در این زمینه داشته باشیم. حتی ممکن است که ایران هم در این زمینه نظری داشته و کشوری را به عنوان محل مذاکرات اعلام کند. از این منظر من واقعاً این موضوع را خیلی کلیدی نمی‌بینم ولی طبیعتاً برای رسانه‌ها و مردم این حواشی هم مهم هست طبیعتاً ولی در محتوا تاثیری نخواهد داشت.

غریب‌آبادی در خصوص جزئیات دور نخست گفت‌وگوها گفت: دور نخست طبیعتا بر این اساس شکل گرفت که دو طرف یک ارزیابی از یکدیگر داشته باشند که آیا برای گفت‌وگو جدی هستند و آیا امکان شکل گیری یک گفت‌وگو یا یک مذاکره با هدف رسیدن به یک تفاهم ممکن است و اینکه در واقع خطوط اصلی خودشان را با یکدیگر سهیم بشوند و آن مواضع اصولی خودشان را به اطلاع طرف مقابل برسانند؛ از این زاویه که نگاه کنیم، این سه موضوع در دور اول در مسقط انجام شد. به دلیل اینکه واقعاً ما نقطه اختلاف کلیدی در دور اول نداشتیم، زمان گفت‌وگوها هم تقریبا کمتر از سه ساعت پایان پذیرفت با اینکه غیرمستقیم بود به این معنا که در گفت‌وگوهای غیر مستقیم مرسوم است که زمان طولانی‌تر خواهد شد و باید یک نفر پیغام ببرد و پیغام بیاورد، گاهی اوقات شما باید کتبی نظرات‌تان را منتقل کنید و طرف مقابل کتبی به شما پاسخ بدهد و همین به درازا کشیدن گفت‌وگوها می‌انجامد اما از آنجایی که ما واقعاً نقطه اختلاف کلیدی در دوره اول نداشتیم، این گفت‌وگوها در کمتر از سه ساعت با موفقیت پایان پذیرفت.

وی ادامه داد: البته این را هم عرض کنم اینکه دور اول با موفقیت پایان پذیرفت، مفهومش این نیست که ما دیگر تا انتهای گفت‌وگوها بر مبنای همین دور اول بخواهیم پیش‌بینی کنیم، نه به نظرم این بسیار ساده انگارانه است. مذاکره و گفت‌وگو یک فرایند است و ما در واقع باید ببینیم که در ادوار بعدی گفت‌وگوها چگونه و با چه موضوعاتی مواجه خواهیم بود. آیا طرف مقابل در نیت خودش برای تداوم گفت‌وگو با هدف رسیدن به یک تفاهم قابل قبول برای طرفین جدی است یا جدی نیست. چه میزان از فشارهای طرف‌های ثالث تأثیر می‌پذیرد؛ این‌ها نکاتی‌ست که در ادوار بعدی مشخص خواهد شد. برای همین ما در گفت‌وگوها همانگونه که مقام معظم رهبری هم فرمودند نه دچار خوش‌بینی افراطی و نه دچار بدبینی افراطی هستیم بلکه ما بر واقعیات حاکم بر گفت‌وگو، برنامه‌های خودمان را تنظیم می‌کنیم. از این منظر وقتی بخواهیم نگاه کنیم، دور اول در واقع ما نظرات جمهوری اسلامی ایران را به اطلاع طرف مقابل رساندیم و خطوط اصلی خودمان را برای شکل‌گیری یک گفت‌وگو و تفاهم به اطلاع‌شان رساندیم که این‌ها کاملاً مشخص است.  

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار