یک کارشناس محیطزیست در گفتوگو با پانا:
برای مراقبت از سواحل و جزیرههای مهم کشور قوانین بازدارنده وجود ندارد!
مهمترین عامل از دسترفتن خاک هرمز ضعف اطلاعرسانیها بود
تهران (پانا) - بسیاری از مردم اطلاع درستی از میزان اهمیت ساحل نقرهای هرمز نداشته و از نقش خود آگاه نبودند. مهمترین علت به یغما رفتن خاک هرمز، ضعف اطلاع رسانی از سوی مسئولان و سژس اجرا نشدن قوانین بازدارنده است.

خاک جزیره هرمز برای تبرک و سوغاتی در چمدان مسافران و گردشگران جا داده شد. اسمش هر چه که باشد، در نهایت چیزی نیست جز از دست دادن طبیعت چندهزار ساله توسط تعدادی هموطن که درنهایت سواحل جنوب کشور را تا شهرهایشان توسعه دادند. برخیها معتقدند که ساحل نقرهای هرمز تجدیدپذیر است و عدهای دیگر بر این باورند که ساحل نقرهای هدیه طبیعت به ما در طول چندین هزار سال بود و باید چند هزار سال بگذرد تا بار دیگر ساحل نقرهای شود.
برخی معتقدند عمر ما دیگر به دیدن ساحل نقرهای قد نخواهد داد و میگویند تجدیدپذیری این ساحل بهراحتی و آسانی نیست. این خاکی که در جزیره هرمز وجود دارد، سالها و هزاران سال است که به این شکل ایجاد شده است. این خاک به رنگ نقرهای تبدیل شده و ممکن است میلیونها سال طول بکشد تا چنین خاکی تشکیل شود. ریشهیابی این موضوع نشان میدهد که آموزش کافی به افراد داده نشده است.
محمد درویش، کارشناس محیطزیست در گفتوگو با پانا در خصوص خاک از دسترفته جزیره هرمز، اظهار کرد: «بسیاری از مردم اطلاع درستی از میزان اهمیت واقعی این ماجرا نداشته و از نقش خود آگاه نبودند که مهمترین علت آن هم ضعف اطلاع رسانی از سوی مسئولان است. در همه دنیا قوانین سختی برای حفاظت از مایملک زیستمحیطی وجود دارد و بسیاری از مناطق حساس دنیا حتی مسیرهای عبور خود را تعیین کردند و اگر افراد بخواهند فضای حاجت کنند به آنها نایلونی داده شده و باید آنها را برگردانند.»
درویش افزود: « هیچ کدام از این مقررات بازدارنده، در جزایر کوچک و مهم کشور ما اعمال نمیشود و مسافران در ابتدای ورود آگاه نیستند؛ زیرا دستورالعملی در این زمینه وجود ندارد. در وهله دوم باید اگر کسی قوانین را رعایت نکرد، بدون هیج اغماضی با آنان برخورد شود. دولت باید نحوه عمل خود را به گونهای کند که چنین اتفاقهایی نیافتد. مردم بی اطلاع از اهمیت آن خاک، با این فکر که صرفا خاک است، مقداری از آن را برداشته و اطلاع نداشتند که آن خاک یک خاک معمولی نیست و برای تشکیل یک میلیمتر از آن صدها سال زمان لازم است.»
وی ادامه داد: «دولت و مسئولین باید با ساخت مستندهای جذاب، کلیپهای کوتاه و انشتار فراوان آن در فضای مجازی اطلاع رسانی در این زمینه را بالا ببرد. همچنین با پخش مرتب و مستمر فیلمهایی بر روی بیلبردهای بزرگ در خود جزیره، اهمیت آن را یادآوری کنند. مسئولین باید با دادن بروشورهایی به مسافرانی که وارد جزیره میشوند، اطلاع کافی را به مردم بدهد. در نهایت نیرو انتظامی با سختگیری اجازه خروج اندکی از خاک را ندهد.»
توصیه میشود ضمن ارج نهادن به این حرکت ارزشمند مردمی، تمامی شهروندان، گردشگران، هنرمندان و فعالان محیط زیست که در گذشته از جزیره هرمز خاک همراه خود بردهاند و اکنون تمایل دارند آن را برگردانند آن را به نشانی که سازمان محیط زیست اعلام کرد، پست کنند و در حفظ محیطزیست یاری دهنده باشند. امید است که با تقویت نظارتها شاهد چنین اتفاقهایی نباشیم.
ارسال دیدگاه