مجری طرح گندم: ۹۰ درصد گندم کشور مکانیزه کشت میشود
تهران (پانا) - مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی میگوید۹۰ درصد کشت گندم دیم و ۷۵ درصد گندم آبی در کشور مکانیزه انجام میشود.
به گزارش وزارت جهاد کشاورزی، اسماعیل اسفندیاری پور به پروژه مشترک ایران و موسسه بینالمللی تحقیقات سیمیت اشاره کرد و افزود: این پروژه در سه استان مهم تولید گندم آبی خوزستان، گلستان و فارس و در دیمزارهای چهار استان همدان، قزوین، زنجان و اردبیل در حال اجرا است.
وی افزود: انتظار داریم با اجرای این پروژه ظرف پنج سال و در پایان برنامه ششم توسعه در ۵۰ درصد از این اراضی ۲۵ درصد افزایش عملکرد داشته باشیم.
اسفندیاری پور در توضیح بیشتر گفت: در استانهای خوزستان، فارس و گلستان کشت روی پشتههای بلند در اراضی آبی در دستور کار قرار گرفته است و این روش کمک میکند که با یک بار رفت تراکتور، کشت کامل در مزرعه انجام شود.
وی حفظ مواد آلی، صرفهجویی در آب و حفظ ۲۵ تا ۳۰ درصد بقایای گیاهان در خاک را از دیگر مزیتهای این روش کشت گندم عنوان کرد.
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: این روش کشت با مشارکت کشاورزان در استان خوزستان در شش پایلوت ۵ هکتاری، گلستان چهار پایلوت ۵ هکتاری و فارس سه پایلوت ۵ هکتاری در اراضی آبی اجرا میشود.
وی اضافه کرد: کشت گندم روی پشتههای بلند در دیمزارهای قزوین در یک پایلوت ۱۰ هکتاری، زنجان دو پایلوت ۱۰ هکتاری، اردبیل دو پایلوت ۱۰ هکتاری و همدان دو پایلوت ۱۰ هکتاری در حال اجرا است.
اسفندیاریپور درباره پروژه مشترک ایران و موسسه بینالمللی تحقیقات ایکاردا در حوزه گندم نیز گفت: با اجرای این پروژه در استانهای لرستان، کرمانشاه، کردستان و آذربایجان غربی نتایج خوبی به دست آمده است و این اقدامها از جمله کشاورزی حفاظتی و توسعه ارقام جدید دیم را در دیمزارهای پنج استان ایلام ، مرکزی، خراسان شمالی، خراسان رضوی و آذربایجان غربی نیز تعمیم دادهایم.
وی گفت: کشت محصولات جدید مانند ارقام نخود و گیاهان علوفهای در تناوب زراعی با گندم و جو در مناطق دیم این پنج استان در دستور کار قرار گرفته است که به پایداری تولید و حاصلخیزی خاک منجر خواهد شد.
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی، کنترل عوامل خسارت زا و اجرای کلاسهای آموزشی برای کشاورزان پیشرو و کارشناسان در استانها در این حوزه را از دیگر اقدامهای نام برد و تصریح کرد: کلاسهای آموزشی قبل از انجام عملیات زراعی و به تناسب وضع اقلیمی استانها با استفاده از محققان و دانشمندان برتر کشاورزی کشور برگزار میشود.
وی با بیان این که سال گذشته میزان سنزدگی در گندم کمتر از ۳ دهم بود، گفت: برگزاری کلاسهای آموزشی برای کشاورزان به کاهش آفات، بیماریها و علفهای هرز کمک میکند.
اسفندیاری پور افزود: آفات، بیماریها و علفهای هرز در مجموع به طور متوسط تا ۳۰ درصد به گندم خسارت وارد میکنند.
وی توسعه آبیاری میکرو یا تیپ را از دیگر برنامهها و اقدامها فنی در حوزه گندم کشور عنوان و تصریح کرد: ۴۵ هزار هکتار از اراضی آبی گندم به سیستم آبیاری تیپ مجهز شده است که انتظار توسعه بیشتر را در این زمینه داریم.
اسنفدیاری پور، افزایش بهرهوری آب و پایداری تولید گندم را از مزیتهای اجرای سیستم آبیاری تیپ در مزارع دانست و گفت: کشاورزان پیشرو با این روش آبیاری به ازای هر متر مکعب آب ۲.۵ تا ۳ کیلوگرم دانه گندم تولید کردهاند.
ارسال دیدگاه