توصیههای غذایی به سالمندانی که قند و فشارخون دارند
تهران (پانا) - یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی چند توصیه غذایی را برای ارتقاء سلامت سالمندان ارائه داد.
به گزارش ایسنا، دکتر حمیدرضا خاقاننژاد با اشاره به برخی نکات تغذیهای برای ارتقاء سلامت سالمندان، گفت: معمولاً به دلیل کاهش جذب کلسیم در سنین بالا، ممکن است سالمندان به بیماریهای روماتیسمی و پوکی استخوان دچار شوند. برای جلوگیری از این بیماریها، توصیه میشود، این افراد حتما در طول روز از لبنیات استفاده کنند. حداقل توصیه ما این است که افراد به ویژه سالمندان هر روز از شیر، دوغ، ماست و پنیر استفاده کنند.
وی با بیان اینکه متاسفانه در آماری که اخیراً منتشر شده، حداقل ۸۵ درصد زنان و و ۷۵ درصد مردان دچار کمبود ویتامین D هستند، افزود: معمولا سعی میکنیم از طریق دارو این کمبود را جبران کنیم، اما افراد باید روزانه حداقل به مدت نیم ساعت از نور خورشید به صورت مستقیم استفاده کنند تا ویتامین D بدن به صورت طبیعی تأمین شود.
خاقاننژاد همچنین گفت: مصرف مایعات و استفاده از فیبرها در طول روز هم میتواند به جلوگیری از یبوست در افراد به ویژه سالمندان کمک ویژهای کند. در عین حال باید توجه کرد که حداقل آب مورد نیاز بدن بین دو تا سه لیتر است که معمولا ما عادت به مصرف آب به ویژه در فصل سرما نداریم و فقط در زمان تشنگی آب مینوشیم. این در حالیست که باید تمرین کنیم در طول روز مقدار آب زیادی مصرف کنیم. بر همین اساس زنان و مردان سعی کنند هر وقت به آشپزخانه میروند، حتما یک لیوان آب را جرعه جرعه مصرف کنند. در طول روز حتما باید بین ۹ تا ۱۲ لیوان آب بنوشیم این کار از عوارض کاهش وزن و یبوست در افراد جلوگیری می کند.
خاقاننژاد بر مصرف مواد فیبردار توسط سالمندان تاکید و اظهار کرد: مواد فیبردار مانند نانهای سبوسدار، گلابی، آلو، سبزیجاتی مانند اسفناج و سبزی خوردن برای درمان یبوست توصیه میشوند. از مصرف نوشابههای گازدار و کافئیندارهم باید به صورت جدی خودداری شود.
وی درباره مدل غذاخوردن افراد در سنین سالمندی نیز گفت: معمولاً افراد سالمند به دلیل عدم نیاز به سوزاندن کالری زیاد، اشتهای کافی به غذا خوردن ندارند. بنابراین توصیه میشود از حجم غذایی که میخواهند در طول روز مصرف کنند، کم کرده و تعداد دفعات غذا خوردن را افزایش دهند. این کار از بسیاری از بیماریهای گوارشی مانند افزایش ترشح اسید معده جلوگیری می کند.
وی که در یک برنامه رادیویی صحبت میکرد، در ادامه به تاثیر کاهش اضافه وزن در کنترل فشارخون سالمندان اشاره و اظهار کرد: معمولا بدن انسان، ابتدا مواد قندی و کربوهیدرات، سپس چربیها و در نهایت پروتئین را میسوزاند. از طرفی اکثر افراد به ویژه سالمندان اضافه وزن دارند و از این جهت که سنگینی وزن بر مهرههای کمر آنها فشار وارد میکند. درد مچ پا و زانو، بیماری فشارخون و قندخون ناشی از اضافه وزن را می توان با کنترل و پایین آوردن وزن کاهش داد.
خاقاننژاد ادامه داد: اکثر افرادی که بیش از ۱۰ کیلوگرم اضافه وزن دارند، دارای اختلالات متابولیسم نسبت به مواد قندی و کربوهیدراتها هستند. به عنوان مثال از ۱۰۰ واحد قندی که وارد بدن آنها میشود، تنها ۲۰ درصدش میسوزد و به انرژی تبدیل میشود و ۸۰ واحد آن به چربی تبدیل و در شکم و پهلو و دست و پا جمع میشود. بنابراین برای اینکه مصرف قندها را در طول روز کاهش دهیم میتوانیم از منابع چربی که در بدن داریم استفاده کنیم و بدن خود را در حالت چربیسوزی قرار دهیم.
انتهای پیام
ارسال دیدگاه