در همایش «چرا به اینجا رسیدیم»
افقه، استاد اقتصاد دانشگاه اهواز: برای توسعه اقتصادی کشور به عوامل غیر اقتصادی نیاز داریم
اهواز (پانا) - استاد اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز تاکید کرد منابع طبیعی فراوان و ارزشمند، نیروی انسانی متخصص و ماهر و با تجربه و سرمایه های فیزیکی و مالی داخلی و خارجی نشان می دهد که برای توسعه اقتصادی در ایران به عوامل غیر اقتصادی نیاز است.
مرتضی افقه در همایش «چرا به اینجا رسیدیم» که با هدف تحلیل و بررسی وضع موجود اقتصادی کشور برگزار شدف افزود: خواست پیشرفت ، ابزار مناسب و آمادگی برای پرداخت هزینه رسیدن به آن هدف، سه شرطی است که باید برای رسیدن به هر هدفی جمع شود ولی در ایران هنوز هیچ یک از این پیش شرط ها وجود ندارد.
عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: در کشور نه تنها خواست توسعه نداریم، بلکه هدفمان نیز توسعه نیست و هنوز پس از چهار دهه در مورد اینکه توسعه چیست و قرار است ما به کجا برسیم تصمیمی گرفته نشده است.
وی در ادامه یادآور شد: تا موقعی که نگاه حاکم بر تصمیمات ضد تولید و ضد توسعه باشد، امکان تغییر جدی در روند اقتصادی فعلی وجود ندارد.
افقه اضافه کرد: علاوه بر داشتن بینشهای ضد توسعه ای که حاضر به کنار گذاشتن آن نیستیم، تلاشی هم برای توسعه نداریم و به عبارت دیگر هنوز آماده نیستیم هزینههای توسعه را بپردازیم.
این کارشناس اقتصادی همچنین گفت: تنها ابزار برای نیل به پیشرفت بهره مندی از علم و دانش در همه زمینههاست. انسان تنها موجودی است که می تواند از ابزار شناخت علمی برای به خدمت گرفتن طبیعت در جهت رفع نیازهای مادی و معنوی خود استفاده کند؛ بنابراین حفظ و پرورش استعدادهای انسانی تنها راه نیل به توسعه است.
وی ادامه داد: در ایران هیچیک از پیشنیازهای فوق وجود ندارند یا به طور نسبی وجود دارند و این به این معنی است که در چنین فضای ضد توسعهای، هیچیک از اقدامات اقتصادی به منجر به توسعه نمیشود.
افقه، درخصوص نقش دولتها در نارسانیهای کشور گفت: نقش دولتها در نارساییهای کنونی و همچنین توسعهنیافتگی برجسته است زیرا دولت ابزار بسیاری برای به حرکت در آوردن توسعه در کشور دارد.
وی در بخش پایانی سخنان خود گفت: رادیو و تلویزیون و رسانهها مهمترین نقش را دارند و تا زمانی که رسانههای جمعی کشور توسعه نیابند، توسعه اتفاق نمیافتد.
وی توسعه را واقعیتی فیزیکی و ذهنی خواند که در آن جامعه از طریق مجموعهای از فرآیندهای اجتماعی، اقتصادی، و نهادی به ابزاری برای تامین یک زندگی بهتر دست مییابد و افزود: هدف اساسی همه جوامع از توسعه دستیابی به حداقل سه هدف عمده افزایش دسترسی به کالاها و خدمات اساسی لازم برای بقا، افزایش سطح زندگی و افزایش هر چه بیشتر دامنه انتخابهای اقتصادی و اجتماعی برای همه افراد جامعه است.
وی سپس یادآور شد: نگاهی به تجربه چند کشور اخیرا توسعهیافته مانند مالزی، هند و چین نشان میدهد که یک دوره زمانی ۲۰ ساله کافی است تا کشوری در جاده توسعه قرار گیرد.
نشست «چرا به اینجا رسیدیم» از سوی انجمن اسلامی دانشجویان پیرو خط امام دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شده بود.
ارسال دیدگاه