نگاهداری:
ماندگاری نخبگان منوط به درگیر شدن آنها در فرایند حل مسائل کشور است
تهران (پانا) - جلسه بررسی چالشها و راهکارهای تدبیر مهاجرت نخبگان با تمرکز بر برنامه هفتم توسعه در مرکز پژوهشهای مجلس برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، جلسه بررسی چالشها و راهکارهای تدبیر مهاجرت نخبگان با تمرکز بر برنامه هفتم توسعه با حضور بابک نگاهداری رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، مسئولان نهادهای علمی و آموزشی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و جمعی از نخبگان کشور به میزبانی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
بابک نگاهداری رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در این جلسه با اشاره به نقش نخبگان در فرآیند پیشرفت کشور اظهار داشت: امروزه نخبگان به عنوان یکی از پارامترهای قدرت نرم در هر کشور محسوب میشوند و نه تنها در نظام علم و فناوری، بلکه در مسائلی چون امنیت ملی، اقتدار دفاعی، رشد اجتماعی و حکمرانی کلان کشور اثر نخبگان دیده میشود؛ به طوری که امروزه و در سایه پیشرفتهای گوناگون، مفهوم جدیدی به نام حکمرانی نخبگانی به وجود آمده است.
وی گفت : متاسفانه امروزه درصد قابل توجهی از اساتید، پزشکان و نخبگان میل به مهاجرت دارند و در میان افراد مهاجرت کرده، درصد ماندگاری آنها عدد بالایی است. این میل به مهاجرت به غیر از اساتید و نخبگان، به شرکتهای دانشبنیان و حتی دانشآموزان مقطع دبیرستان هم رسیده و عمق موضوع بیشتر شده است.
وی افزود : درصد زیادی از این مهاجرتها و جذب نخبگان، به سمت کشورهایی است که دشمنی خاصی با ما دارند و در واقع سرمایههای خود را در اختیار کشورهایی قرار میدهیم که به پیشرفت کشور ما علاقه چندانی ندارند. همین امر، اهمیت موضوع را دوچندان میکند.
وی با اشاره به مفهوم خروج پنهان نخبگان خاطرنشان کرد: اگر نتوانیم برای نخبگان یک کارویژه تعریف کنیم و از ظرفیتهای آنان بهره ببریم، طبیعتا حس تعلقشان به کشور را از دست میدهند و حتی اگر مهاجرت نکنند، شبیه افراد مهاجرتکرده هستند و اینجاست که پدیده خروج پنهان رخ میدهد.
نگاهداری در تشریح اصلیترین علل مهاجرت نخبگان بیان داشت : طبق پژوهشهای صورت گرفته و اظهارات نخبگان، عواملی چون ناامیدی از اصلاح امور مدیریتی کشور، عدم شایستهسالاری در انتصاب مدیران، شاخصهای نامناسب اقتصادی، بیکاری و مشکلات معیشتی، احساس بیارزش بودن، فساد و تعارض منافع و عدم توازن امکانات و صنایع در کشور بیشترین سهم را در تصمیم نخبگان به مهاجرت داشتهاند.
مهاجرت نخبگان به زیستبوم حکمرانی کشور مرتبط است
وی یکی از علل عدم توفیق جذب نخبگان را نوع نگاه مسئولان به مقوله مهاجرت نخبگان دانست و افزود: برخی از مدیران تصور میکنند که این موضوع صرفا مختص حوزه علم و فناوری است؛ در حالی که باید توجه داشت مهاجرت نخبگان به زیستبوم حکمرانی کشور مرتبط است و باید تلاش کنیم این مسئله در سطح کلان حکمرانی کشور تعریف و بررسی شود.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس تصریح کرد: با توجه به درصد بالای ماندگاری در مهاجرتها، نمیشود صرفا روی مسئله جذب نخبگان تمرکز کرد و لازم است ارتباطگیری با نخبگان خارج از کشور را در دستور کار خود قرار دهیم.
وی تعریف چرخه خدمت برای نخبگان را یکی از اقدامات موثر در بهکارگیری ظرفیتهای آنان دانست و گفت: ستادهای توسعه در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، دانشگاهها وپژوهشگاهها و بنیاد ملی نخبگان نقش مهمی در حل چالشهای این حوزه دارند و باید توجه داشت تا زمانی که حکمرانی کلان کشور درگیر مسائل نخبگان نشود، چالشهای این حوزه همچنان حل نشده باقی خواهند ماند.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در پایان این نشست ابراز امیدواری کرد که مدیریت غیرعلمی و بوروکراتیک، موجب رنجش و ناامیدی نخبگان بازگشته به کشور نشود.
وی با اشاره به اهمیت جایگزینی نخبهپروری به جای حامیپروری افزود: امروزه حکمرانی کشورها به سمت حکمرانی دانشبنیان در حال حرکت است که اهمیت آن، کمتر از اقتصاد دانشبنیان نیست.
وی با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری بر مردمیسازی حکمرانی تصریح کرد: لازم است در کنار بخش دولتی، از ظرفیتهای بخش خصوصی نیز برای جذب و حفظ نخبگان کشور استفاده گردد.
همچنین در این جلسه مقرر شد پیشنویس یک بسته سیاستی در خصوص بررسی وضعیت مهاجرت نخبگان توسط مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و کارگروهی منتخب از اعضای این جلسه تهیه و تدوین شود و در فرآیند بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه در اختیار نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرار گیرد.
ارسال دیدگاه