رضا اسماعیلی: فرهنگسازی «قلم زرین» در ادبیات متعهد غیرقابل انکار است
تهران (پانا) - دبیر یازدهمین و داور ادوار مختلف جایزه ادبی قلم زرین با بیان آنکه این رویداد هیچگاه در روند داوری مرعوب نام نویسندگان بزرگ نبوده و در معرفی آثار برتر تنها به درونمایه، محتوا، مضمون و ساختار ادبی ارجمند و انسانساز استوار بوده است خاطرنشان کرد: نقش جایزه ادبی قلم زرین در فرهنگسازی ادبیات متعهد غیر قابل انکار است.
به گزارش روابط عمومی قلم زرین، رضا اسماعیلی، شاعر، از دبیران و داوران پیشین ادوار مختلف جایزه قلم زرین با بیان آنکه جشنواره کتاب سال قلم زرین که بیستویکمین دوره خود را پیش روی دارد، از آن دست رویدادهای شناخته شده ادبی کشور است که به شکل مستمر برگزار شده و برگزیدگانش را همزمان با روز قلم برگزار میکند خاطرنشان کرد: به عنوان فردی که این رویداد را در مقام علاقهمند پیگیری کرده و در ادواری به عنوان دبیر یا عضوی از اعضای هیات داوران با آن همراه بودم معتقدم جشنواره قلم زرین یکی از جشنوارههای تأثیرگذار در فضای ادبی است.
وی ادامه داد: ممکن است برخی این نظر را نپذیرند اما من با توجه به کار پژوهشی و رصد فضای ادبی، اخبار و گزارشهایی که در مطبوعات و خبرگزاریها قبل و بعد از جشنواره در هر دوره منتشر میشد، دریافتم که اصحاب فکر و فرهنگ هر ساله منتظر زمان انتشار فراخوان و سپس مراسم اختتامیه آن هستند تا خود را برای حضور در این جشنواره آماده کنند.
این شاعر و پژوهشگر ادبی یادآور شد: این به نوعی زدن مهر تأیید اهالی فرهنگ بر این جشنواره است که آن را بهعنوان یک رویداد ادبی پذیرفتهاند و برای حضور در این جشنواره تلاش میکنند تا آثار و کتابهای جدید خود را برای داوری در بخشهای مختلف جشنواره ارسال کنند.
نقش غیرقابل انکار قلم زرین در فرهنگسازی ادبیات متعهد
اسماعیلی با تاکید بر آنکه با توجه به جریانسازی و اثرگذاری جشنواره قلم زرین میتوان عنوان کرد این رویداد ادبی یکی از جشنوارههای تأثیرگذار در فضای ادبی کشور است خاطرنشان کرد: این جشنواره در فرهنگسازی و جریانسازی بهخصوص در حوزه ادبیات متعهد و ادبیات انقلاب نقشی غیرقابلانکار و بزرگی ایفا کرده و توانسته است آثار شاعران، نویسندگان و پژوهشگران متعهد را رصد کرده و مورد بررسی قرار دهد.
وی ادامه داد: به عبارت دیگر میتوان بیان کرد جشنواره قلم زرین با عقبه دو دهه برگزاری در سالمسازی فضای فرهنگی جامعه نقش بسیاری داشته و سکو و معرفی برای آثار خوب به مردم بوده است.
داوران قلم زرین مرعوب نامها نیستند
دبیر یازدهمین جشنواره ادبی قلم زرین با بیان آنکه هیئت مدیره انجمن و ریاست انجمن قلم در هر دوره تلاش کردهاند تا شاهد حضور چهرههای جدید هم در حوزه ارائه آثار و هم در حوزه داوری علاوه بر بهره بردن از داوران پیشکسوت و چهرههای ممتاز ادبیات معاصر باشد یادآور شد: این رویداد در بدنه داوری تلاش خود را به کار برده تا از تمام نسلهای ادبی داور داشته باشد و در فرایند داوری از مشارکت آنها استفاده کند.
وی با اشاره به آنکه همچنین در بحث انتخاب آثار و در فرایند داوری که چندین دور حضور داشتم ادعا میکنم داوران جشنواره مرعوب اسامی و نامها نیستند تصریح کرد: گاه در فضای ادبی ذهنیتی وجود دارد که اگر یک کتاب از یک شخصیت بزرگ ادبی چاپ شده باشد به اعتبار آنکه نام آن بزرگ را بر پیشانی خود دارد داوران در انتخاب و تصمیمگیری بهاصطلاح متزلزل میشوند که اگر ما این اثر را کنار بگذاریم جشنواره زیر سوال میرود. اما در جشنواره قلم زرین اصلاً بحث نامها و اسامی مطرح نبوده و نیست.
وی ادامه داد: اگر هر منتقد و پژوهشی اسامی برگزیدگان را در دورههای مختلف بررسی کند بهوضوح میبینید که در برخی از ادوار افرادی بهعنوان برگزیدگان بخشها معرفی شدند که تا پیشاز این اسمی از آنها در فضای ادبی نبود. به علت اینکه آن نویسنده و شاعر در یک استان محروم و یا در شهرستان دور افتاده بود، به هر علتی دیده نشده اما شاعر و نویسنده مستعدی بود و کتاب او دیده و شنیده شده و مورد توجه داوران قرار گرفته و بهعنوان اثر برگزیده معرفی شده است.
اسماعیلی در پایان گفت: همه این روندها، سابقه و عقبه این رویداد به وضوح نشان میدهد تمرکز جشنواره قلم زرین به درونمایه، محتوا، مضمون و ساختار ادبی آثار استوار است. البته آن محتوای ارجمند و محتوای انسانساز که بتواند ذیل برگزاری به جریانسازی و فرهنگسازی در جامعه منتج شود.
بیستویکمین جایزه ادبی قلم زرین به دبیری حمید هنرجو چهاردهم تیر امسال همزمان با روز قلم برگزار خواهد شد.
ارسال دیدگاه