دبیر ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گرد و غبار پاسخ داد
چرا تفاهمنامههای مقابله با گردوغبار به سرانجام نمیرسد
۸ کانون عمده گرد و غبار در خاورمیانه شناسایی شده است
تهران (پانا) - دبیر ستاد ملی سیاست گذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گرد و غبار دلایل اصلی موفق نشدن تفاهمنامههای مقابله با گرد و غبار بر اساس آسیبشناسی دبیرخانه ستاد را نبود یک ساختار منسجم ذیل یک مجموعه بینالمللی به نحوی که همه کشورها به آن پایبند باشند و نیز معلوم نبودن سازو کار تامین منابع مالی برای اجرای پروژهها دانست.
به گزارش سازمان حفاظت محیط زیست، علیمحمد طهماسبی بیرگانی در دومین جلسه ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گرد و غبار که پیش از ظهر امروز (۲۸ فروردین) در محل سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، با بیان اینکه منطقهای بین سوریه و عراق که حاوی رسوبات بادرفتی است منشا غبارخیزی منطقه است، اظهار کرد: ۲۷۹ میلیون هکتار از اراضی منطقه، کانون گسیل گرد و غبار به داخل کشور است که ۳۰ درصد آن پتانسیل زیاد و ۱۰ درصد آن که در عربستان و بخشهایی از عراق واقع است پتانسیل خیلی زیادی دارند.
وی از شناسایی ۸ کانون عمده گرد و غبار در خاورمیانه خبر داد و گفت: این کانونها در عربستان، امارات، شمال عربستان، جنوب عراق، شمال عراق، ترکمنستان - ازبکستان - تاجیکستان، افغانستان و پاکستان قرار دارند. در مطالعهای مشخص شد که هریک از کانونها چه مناطقی از کشور ما را درگیر میکنند.
طهماسبی بیرگانی تصریح کرد: ما تفاهمنامههای متعددی با کشورهای همسایه منعقد کردهایم ولی هیچگونه جنبه عملیاتی پیدا نکردهاند.
وی با اشاره به انجام یک آسیبشناسی آکادمیک با همکاری دانشگاهها برای بررسی دلایل عدم موفقیت این تفاهم نامهها، گفت: باید دیپلماسی گرد و غبار با مسایل اجتماعی و اقتصادی عجین شود. یعنی وقتی مبادلات اقتصادی با کشورها داریم بحث گرد و غبار را هم در آن بگنجانیم.
دبیر ستاد ملی سیاست گذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گرد و غبار، افزود: در کشورهای همسایه به دلیل سازگاری که ایجاد شده است، مطالبه چندانی در بحث گرد و غبار وجود ندارد. بنابراین باید بحث مربوط به ارتقای آگاهی عمومی و NGOها در این کشورها لحاظ شود.
طهماسبی بیرگانی بر لزوم انجام کارهای تحقیقاتی مشترک بین دانشگاههای کشور با دانشگاههای کشورهای همسایه تاکید کرد.
وی، دلایل اصلی عدم موفقیت تفاهم نامههای مقابله با گرد و غبار بر اساس آسیبشناسی دبیرخانه ستاد را عدم وجود یک ساختار منسجم ذیل یک مجموعه بینالمللی به نحوی که همه کشورها به آن پایبند باشند و نیز معلوم نبودن سازو کار تامین منابع مالی برای اجرای پروژهها دانست و گفت: همگرایی و مشارکت موثر دستگاه ها برای پشتیبانی از دیپلماسی گرد و غبار، تشکیل کارگروه مشترک بینالدول با استفاده از نهادهای بینالمللی و تشکیل صندوق ملی از جمله پیشنهادات ما برای اجرایی کردن تفاهم نامههای گرد و غبار با دیگر کشورهاست.
ارسال دیدگاه