پانا گزارش میدهد؛
مذاکرات وین؛ دشواریها و امیدواریها
پیشبینی میشود که تا روزهای آینده و تا قبل از پایان سال ۲۰۲۱ میلادی اتفاقات قابل قبولی در پیش باشد و بخشی از تحریمها لغو شود
تهران (پانا) - منابع ایرانی نزدیک به مذاکرات در وین، روند گفتوگوها را آرام و رو به جلو ارزیابی کرده و اعلام کردند که مذاکرات در مسیر درست ادامه دارد. کارشناسان پیشبینی میکنند که تا روزهای آینده بخشی از تحریمها لغو خواهد شد.
هیاتهای مذاکره کننده ایران و ۱+۴ در هفتمین روز مذاکرات وین به رایزنیهای دوجانبه و چندجانبه در سطوح کارشناسی و سیاسی ادامه دادند. روز چهارشنبه مذاکره کننده ارشد ایران ضمن دیدار با روسای هیاتهای دیپلماتیک سه کشور اروپایی و نیز نماینده اتحادیه اروپا با روسای هیاتهای چین و روسیه دیدار کرد. همچنین کارگروههای سه گانه لغو تحریمها، اقدامات هستهای و نیز زمان بندی اجرای توافق تشکیل شد. برخلاف فضاسازی رسانههای غربی روند مذاکرات و در پشت درهای بسته آرام، اما رو به جلو پیش میرود.
همچنین احتمالا روز جمعه هفته جاری کمیسیون مشترک برجام در سطح معاون و مدیران کل سیاسی وزیران خارجه ایران و ۱+۴ در وین برای جمع بندی این دور از مذاکرات برگزار شود. علاوه بر این، این احتمال وجود دارد که هیاتهای کارشناسی دو طرف برای ادامه بررسیها در قالب کارگروههای سه گانه هفته آینده نیز در وین بمانند.
شنیدهها حاکی از آن است که هیات آمریکایی روز پنجشنبه وین را ترک خواهد کرد.
اما از مهمترین تحولات روز چهارشنبه در وین اعلام توافق ایران و آژانس بر سر تعویض دوربینهای نظارتی در تاسیسات تولید سانتریفیوژ کرج در روزهای آتی بود. آژانس بینالمللی انرژی اتمی با صدور بیانیهای اعلام کرد که توافق با ایران در خصوص تعویض دوربینهای نظارتی در تاسیسات کرج پیشرفت بزرگی در "فعالیتهای و نظارتی و راستیآزمایی در ایران" محسوب میشود. در این بیانیه، آمده است: این توافق به ما اجازه میدهد که پیوستگی اطلاعات لازم در این تاسیسات را حفظ کنیم.
ایران بارها نشان داده است که در زمینه همکاریهای فنی با آژانس رویکردی سازنده دارد و با وجود برخی سیاسی کاریهای این نهاد و سوءاستفاده از موقعیت آژانس از سوی برخی کشورهای غربی بنایی بر وقت کشی و مانع تراشی در مسیر فنی و همکاریهای نظارتی آژانس ندارد.
در همین رابطه حسن هانیزاده تحلیلگر مسائل بینالملل به پانا گفت: «مذاکرات ایران و کشورهای ۱+۴ در وین که از هشتم آذرماه جاری آغاز شده با یکسری پیچیدگیهایی همراه شده. با اینکه ایران سه سند مهم ارائه داده اما از میان این سه سند، دو سند سیاسی و اقتصادی مورد پذیرش قرار گرفت و تنها سند فنی مربوط به تاسیسات هستهای کرج در مدار بحث کشورهای ۱+۴ قرار گرفته است. سندهای سیاسی و اقتصادی ایران آمادگی خود را برای بازگشت به تعهدات خود قبل از سال ۲۰۱۸ اعلام کرد و این مسئله، نقطه قوت مذاکرات بود.»
وی ادامه داد: «موضوع دیگر اعلام ایران مبنی بر یکهزار و ۷۰۰ مورد تحریمی است که از سال ۲۰۱۸ و از زمان خروج آمریکا از توافقنامه برجام علیه ایران اعمال شده و غیرقانونی است. در این سند اقتصادی ایران تاکید کرده که این تحریمها باید لغو شود. در نشست سهشنبه شب شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی دورهای فعالیت هستهای ایران دبیرکل سازمان ملل و معاون سیاسی دبیرکل سازمان ملل و اعضای شورای امنیت اتفاق نظر داشتند که ایران در طول ماههای گذشته به ویژه در شش ماه گذشته، همکاری قابل قبولی با آژانس بینالمللی انرژی هستهای داشته فلذا آمریکا باید بخشهایی از تحریمها از جمله مسئله فروش نفت ایران را لغو کند و ایران یکسری استثناهای در مورد فروش نفت از آمریکا و جامعه جهانی دریافت کند.»
هانیزاده اضافه کرد: «از اینرو قرار بر این شد که دبیرکل سازمان ملل، این موضوع را به طرف آمریکایی منتقل کند. به نظر میرسد که دبیرکل سازمان ملل نگاه کاملا مثبتی به روند مذاکرات وین داشته و یک نگاه کاملا مثبتی هم در شورای امنیت سازمان ملل در مورد قطعنامه ۲۲۳۱ وجود دارد. فلذا نگاهها و فهمی که جامعه جهانی و کشورهای ۱+۴ نسبت به روند مذاکرات وین دارند، افزایش پیدا کرده و آمریکا در انزوا قرار گرفته به دلیل اینکه آمریکا با خروج از برجام در واقع قوانین بینالمللی را نقض کرده و باید در راستی آزماییهایی که صورت خواهد گرفت برای ابراز حسن نیت خود بخش مهمی از تحریمها را لغو کند.»
این تحلیلگر مسائل بینالملل گفت: «اما در رابطه با مسئله تاسیسات کرج طبیعتا یکسری نگرانیهایی از سوی تروئیکای اروپا انگلیس، فرانسه و آلمان وجود دارد و این کشورها مدعی هستند که در مورد نیروگاه کرج، ایران با آژانس همکاری لازم را نداشته. کمیتههایی که الان تشکیل شده و کارگروههای فنی در حال ارائه توضیحات لازم به کشورهای ۱+۴ بهویژه سه کشور اروپایی هستند تا بتوانند سوءفهمی که حاصل شده را برطرف کنند.»
وی تصریح کرد: «تاکنون مذاکرات بهرغم وجود دشواریها، روند مناسبی را طی کرده و پیشبینی میشود که تا روزهای آینده و تا قبل از پایان سال ۲۰۲۱ میلادی اتفاقات قابل قبولی در پیش باشد و بخشی از تحریمها لغو خواهد شد و ایران خواهد توانست با افزایش صادرات نفت خود به یک نقطه قابل قبولی به لحاظ اقتصادی برسد. اما به هر حال پیچیدگیها زیاد است و لابی صهیونیستی هم به شدت بر روی کشورهای اروپایی فشار میآورد تا امتیازی به ایران داده نشود ولی به دلیل اختلافنظری که بین آمریکا و نخستوزیر اسرائیل وجود دارد به نظر میرسد که این تلاشها شکست خواهد خورد و یک موفقیت خوبی و خروجی قابل قبولی از مذاکرات وین بهدست خواهد آمد.»
ارسال دیدگاه