ریشه دوگانگی در اخبار مذاکرات وین چیست؟
تهران (پانا) - مذاکرهکنندگان اروپائی برای خارج شدن از وضعیت انفعالی با اتخاذ روش مذاکره سینوسی تلاش میکنند برای نگهداشتن ایران در میز مذاکرات، ضمن رو به جلو بردن نسبی گفتگوها، روند متهمسازی ایران به وقتکشی و زیادهخواهی را در فضای رسانهای پیگیری کنند تا فشارها بر روی ایران کم نشود.
به گزارش نورنیوز، نمایندگان سه کشور اروپایی حاضر در مذاکرات وین پس از دیدار با راب مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران با صدور بیانیهای اعلام کردند:
ما ساعتها تعامل داشتهایم و همه هیئتها به ایران فشار آوردهاند که منطقی باشد. اما تاکنون هنوز نتوانستهایم وارد مذاکرات واقعی شویم.
در این بیانیه تاکید شده که بدون پیشرفت سریع و با توجه به پیشرفت سریع برنامه هستهای ایران، برجام خیلی زود به پوستهای خالی تبدیل خواهد شد.
اعلام مواضع کشورهای اروپائی و اشاره به وارد نشدن نشست وین به "مذاکره واقعی" در حالی است که میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در گفتگو با ریا نووستی اعلام کرد: من فکر میکنم اکنون احتمال این که ما به توافق برسیم در مقایسه با آنچه قبل از از سرگیری مذاکرات بود افزایش یافته است.
وی همچنین با انتشار توییتی از قرینه مهمی که تایید کننده پیشرفت مذاکرات است پرده برداشت و گفت: برای اولین بار در جریان مذاکرات وین، سومین کارگروه با عنوان "زمانبندی اجرای توافق" تشکیل شد.
علی باقری مداکره کننده ارشد کشورمان در وین نیز طی روزهای گذشته ضمن ان که بر وجود اختلاف نظرهایی که در شش دور مذاکرات قبلی به صورت حل نشده باقی مانده بود تاکید کرده اما به صورت محتاطانه، رو به جلو بودن مذاکرات را تائید نموده است.
نگاه مشترک ایران و روسیه که می شود براساس سایر شواهد موجود ان را به چین هم تعمیم داد در مقابل مواضع ناامید کننده اروپاییها عملا تداعیکننده نوعی تناقض در اخبار منتشره از میز مذاکرات در وین است.
هرچند اروپاییها و رسانههایی که در جبهه غرب شمشیر میزنند طی روزهای اخیر تلاش کردهاند که با انتشار اخبار جعلی و تقطیع شده این گزاره را در ذهن مخاطبان جا بیاندازند که میان ایران با روسیه و چین هم اختلاف نظر وجود دارد و از این طریق رویکرد مجموعه مذاکرهکنندگان را در برابر ایران واحد و یکدست نشان بدهند، لیکن کمتر کسی میتواند با توجه به ارتباط و رایزنی مستمر سه کشور ایران، روسیه و چین و اعلام مواضع هم سو از سوی آنها در قبال اصول مذاکرات این دروغپردازیها را بپذیرد.
گفتگوهای روز گذشته وزرای خارجه ایران و روسیه و اخباری که طرفین از رویکرد یکسان تهران و مسکو در خصوص موضوعات اصلی در مذاکرات وین منتشر کردند به روشنی بر ابطال اخبار جهتدار رسانههای مرتبط با ضلع غربی مذاکرات صحه میگذارد.
غربیها پیش از آغاز دور جدید مذاکرات و در گام اول، بشدت بر روی گزاره وقتکشی و فرار ایران از مذاکره تبلیغ میکردند و تلاش خود را معطوف به بازگرداندن ایران به میز مذاکرات نموده بودند. هدف غرب از این اقدام، ایجاد "تله مذاکراتی" برای ایران و پیگیری "دیپلماسی اجبار" با بهرهگیری از ابزارهای تهدید نظامی و سیاسی و بالا بردن فشارهای غیر حقوقی آژانس و جنگ رسانهای بود تا از این طریق منویات خود را دیکته کند و در صورت عدم پذیرش آن از سوی کشورمان با آغاز "بازی مقصرنمائی" ایران را به زیاده خواهی،لجاجت و سرسختی متهم کند.
حضور قدرتمند و با برنامه ایران در مذاکرات اما این ترفندها را خنثی کرد و بازی طراحی شده را به هم زد.
اخبار رسیده از مذاکرات وین حاکی است، مذاکره کنندگان غربی برای خارج شدن از وضعیت انفعالی با اتخاذ روش مذاکره سینوسی تلاش میکنند برای نگه داشتن ایران در میز مذاکرات، ضمن رو به جلو بردن نسبی گفتگوها، روند متهمسازی ایران به وقتکشی و زیادهخواهی را در فضای رسانهای پیگیری کنند تا فشارها بر روی ایران کم نشود.
علاوه بر این، رویکرد ثابت طرفهای غربی در خصوص وزندادن به موضوعات هستهای در مذاکرات به جای تلاش برای از میان بردن عامل اصلی کندی روند توافق، یعنی مقاومت آمریکا در قبال لغو تحریمها همچنان ادامه دارد و اقدام معنی داری در خصوص بازگشت طرفها به تعهدات خود در زمینه لغو تحریمها مشاهده نمیشود.
اگر چنانچه طرفهای غربی در ابتدای بخش دوم دور جدید مذاکرات اعلام کردند آمادگی بررسی کارشناسی پیشنویسهای اصلاح شده از سوی ایران که بر اساس توافقنامه برجام تنظیم شده را داشته باشند، نیازی به طراحی رفتارهای پیچیده مذاکراتی و رسانهای نبوده و توافق خوب میتواند به سرعت در دسترس طرفهای مذاکره قرار بگیرد.
اتلاف وقت به سود هیچیک از طرفین نیست مگر آن که هدف نه دستیابی به توافق بلکه صرفا حداکثرسازی فشار با ابزار مذاکره باشد.
ارسال دیدگاه