رئیس جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی:

میزان صادرات محصولات کشاورزی استان از سال ۹۶ تا ۹۹، ۳۶ درصد رشد داشته است

تبریز(پانا)-رئیس جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی صبح امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه گفت یکی از اقداماتی که برای این سال محسوس بود، افزایش ضریب مکانیزاسیون از طریق تزریق ماشین آلات جدید کشاورزی و نوسازی ناوگان ماشین آلات کشاورزی و رشد در صادرات بود.

کد مطلب: ۱۲۱۱۲۶۹
لینک کوتاه کپی شد
میزان صادرات محصولات کشاورزی استان از سال ۹۶ تا ۹۹، ۳۶ درصد رشد داشته است

اکبر فتحی ضمن تقدیر و تشکر از اصحاب رسانه و تبریک هفته دولت شهیدان رجایی و باهنر گفت: اصحاب رسانه بازوان ترویجی بخش کشاورزی است و وظیفه عمده ما در بخش کشاورزی ترویج یافته های جدید و افزایش ضریب نفوذ دانش در این بخش از طریق حضور کارشناسان در مزارع و واحد های تولیدی کشاورزی است.

وی افزود: بخش کشاورزی نیز مثل سایر بخش های اقتصادی در شرایط کرونایی درگیر مسائلی بود و در اوایل سال ۹۹، ما با کاهش مصرف محصولات کشاورزی بخصوص مرغ و کاهش مصرف گل های زینتی روبرو شدیم؛ این کاهش مصرف، دلیلی بر زیاندهی تولید کنندگان بخش کشاورزی شد و در ادامه سبب شد جوجه ریزی در مرغ ها نسبت به سنوات قبل کاهش پیدا کند. همچنین به دنبال کاهش مصرف و برنامه ریزی برای تولید این کاهش مصرف، در بازار مرغ مشکلاتی به وجود آمد.

فتحی خاطرنشان کرد: بدنبال اقداماتی که در این بحث اتفاق افتاد، شرکت پشتیبانی دام به خرید مرغ مازاد مکلف شد و دولت هم با توجه به پیشنهاداتی که از سوی سازمان ها و استان ها ارائه شده بود، بسته های حمایتی برای تولیدها در نظر گرفت و تولیدهای که متاثر از شرایط کرونایی بودند، تحت پشتیبانی قرار یافتند. وام های کم بهره ای بیشتری نیز پیش بینی شد ولی باتوجه به این که در بخش کشاورزی میزان این وام پایین بود، رغبت برای استفاده از این تسهیلات هم زیاد نبود.

وی با بیان اینکه تامین نهاده های دامی یکی از چالش های اساسی در این شرایط بود، گفت: از طرفی گمرکات در یک مقطع زمانی بسته شد و تامین نهاده های دامی را با مشکل مواجه کردند؛ همچنین از طرفی تحریم های ظالمانه آمریکا دلیل بر این شد تا ما در تامین نهاده های دامی مانند سنوات قبلی نباشیم و با یکسری چالشها مواجه شویم. در استان ما، به طور مستقیم از طریق صندوق حمایت از حوزه بخش کشاورزی به واردات ورود کردیم و در بعضی بخشها منتظر تامین از بنادر نشدیم و خود استان اقدام کرد. شاید چالش ما نسبت به بقیه ی استان ها پایین تر بود اما با توجه به زحماتی که همکاران انجام دادند، این یک اقدام اساسی برای پایداری تولید بود تا مصرف کنندگان و ملت استان ما دچار مشکل نشوند.

رِئیس جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی اظهار داشت: متاسفانه در این مقطع زمانی، ساخت و ساز های غیر مجاز و تغییر کاربری اراضی کشاورزی بیشتر شد و این به دلیل متاثر شدن گشت های امور اراضی بود؛ بازرسی های سال های قبل اتفاق نیفتاد و درنهایت ساخت و ساز های غیرمجاز افزایش یافتند.

وی با اشاره به اقدام مهمی که در طی یک سال اتفاق افتاد، بیان کرد: طرح جهش تولید در دیمزارها با هماهنگی ستاد اجرایی و فرمان امام انجام شد و تولید عمده ما متکی بر دیم بخصوص محصولات زراعی است؛ به طوری که از 700هزار اراضی کشاورزی ما دیم مطلق می‌باشد. بنابراین ما باید برنامه‌ای برای شرایط خشکسالی موجود در کشور و استان طراحی می‌کردیم تا بتوانیم از این دیم‌زار ها حداقل استفاده را داشته باشیم.

فتحی ادامه داد: تفاهم نامه ای با ستاد اجرایی فرمان امام اتفاق افتاد و تعدادی برنامه به استانها ابلاغ شد. سپس، در این تفاهم نامه سهمیه های شهرستانی مشخص شد و خوشبختانه در ارزیابی که در ستاد مرکزی اتفاق افتاد، طرح جهش تولید در دیم‌زار ها از بین ۶ استانی که در در این طرح بودند، از لحاظ اجرای برنامه های تفاهمی استان اول شد و در آن شرایط خشکسالی که کمبود بارندگی داشتیم با اعمال این روش ها, می‌توانستیم حداقل استفاده را از دیم زار ها داشته باشیم.

وی با بیان اینکه‌‌ رفع تداخل پلاک های ثبتی در بحث امور اراضی کماکان ادامه یافت، گفت: خوشبختانه بیشتر اختلافاتی که مابین بهره برداران و تولیدکنندگان بخش کشاورزی و دولت و یا منابع طبیعی وجود داشت، در این کارگروه حل شد و در این بحث جز استان های اول هستیم؛ این اقدام بزرگی بود تا کشاورزان ما بتوانند به حقوق خودشان برسند.

رئیس جهاد کشاورزی استان تاکید کرد: در راستای اصلاح الگوی کشت اقدامات مفیدی انجام شد و محصولاتی که نیاز آبی کمتری داشتند، جایگزین محصولاتی با نیاز آبی بیشتر شدند و گیاه(کینوا) به عنوان محصولی جدید توانست جایگاهی برای خود ایجاد کند. این گیاه تقریبا در تمام شهرستان های استان به صورت پایلوت کشت شده و امیدواریم تا در سال های آتی جایگاه خود را به عنوان یک گیاه تامین کننده هیدرو کربن داشته باشد و در ادامه به عنوان گیاهی دارویی استفاده شود.

وی افزود: در طرح های دامپروری هم برای کاهش قیمت مرغ و تخم مرغ موفق بودیم و پرورش دهندگان مرغ تخم گذار منتظر شدند و در ادامه با اعمال سیاستهایی و با دخالت دادن تشکل مربوطه این قیمتها، هم به نفع مصرف کننده و هم به نفع تولید کننده تعدیل شدند؛ اما در خصوص دام های سنگین و سبک طرحی تخت عنوان پلاک گزاری یا شناسنامه دار کردن این دام ها اتفاق افتاد که آمار دقیقی برای ما برای مبنای برنامه ریزی باشد.

فتحی بیان کرد: همین باعث شد تا ما در یک سال گذشته آمار دقیقی از دام ها داشته باشیم و در میزان نهاده ای که باید برای این ها تامین کنیم و سایر برنامه ریزی ها را بر اساس این آمار آماده کنیم.

این مقام مسئول با اشاره به مشکل پیش آمده در بازار مرغ و اواخر سال۹۹ گفت: برای اینکه دوباره به چنین مشکلی دچار نشویم، علی رغم این که مجوز مرغداری در سطح کشور ممنوع بود، با پیگیری هایی که اتفاق افتاد ما توانستیم تا برای ساماندهی واحد های غیرمجاز مجوز تهیه کنیم و هم مجوز جدیدی برای مرغداری ها صادر کنیم؛ این مرغداری ها اکنون فعالیت خود را آغاز کرده اند و دارای پیشرفت فیزیکی ۳۰ الی ۴۰ درصد هستند و امیدواریم تا پایان سال ۱۴۰۰ ظرفیت مرغداری های استان دو برابر شود.

وی در ادامه گفت: اقدام دیگر، راه‌ اندازی زنجیره تولید در این ارتباط بود که بویژه در واحدهای دامی و بازار گوشت قرمز و گوشت مرغ اتحادیه‌ی مربوطه را وارد کرده و تمام اقدامات وصل به زنجیره توسط اتحادیه مربوطه انجام می گیرد. علاوه بر این تشکل ها و اتحادیه ها از بخش خصوصی نیز به شکل حقیقی برای تکمیل زنجیره استفاده شده که آنها نیز تمام زنجیره های مربوط به تامین و ارزش این محصول را توانسته اند سازماندهی کنند.

فتحی متذکر شد: در حال حاضر ما توانسته‌ایم این سه زنجیره بزرگ در استان را راه اندازی کنیم که موفقیت بزرگی برای ما محسوب می‌شود. انتظار ما این است که در آینده بتوانیم تمام تولیدهای خودمان را به صورت زنجیره ای انجام دهیم تا به مرور واسطه‌ها را کم رنگ و در نهایت حذف کنیم که اهمیت بسزایی در کنترل قیمت خواهد داشت.

رئیس جهاد کشاورزی استان افزود: استان ما در بحث تنظیم بازار محصولات کشاورزی نسبت به استان های دیگر در محصولاتی مانند سیب، آلو، گوجه فرنگی، سیب زمینی و پیاز و... منظم تر بود. البته ما در راستای منظم کردن این محصولات از ظرفیت صندوق حمایت هم استفاده کردیم که پشتیبانی مالی ما از طریق این صندوق بود و با انجام صادرات مازاد این محصولات به مشکلی بر نخوردیم و توانستند تا به محصولاتی ارزآور تبدیل شوند.

وی گفت: در قسمت باغبانی سر شاخه کاری درختان گردو را اقدام بزرگ میدانم چرا که در این راستا محصولات خود را بازار پسند برای بازار جهان کرده ایم .

فتحی ضمن بیان اینکه در بحث گیاهان دارویی این گیاهان توانسته اند تا جایگاه خوبی را برای خود در بین سرمایه گذاران پیدا کنند، اظهار داشت: در طی یک سال گذشته ظرفیت تولید گیاهان دارویی نسبت به گذشته ۵۰ درصد افزایش داشته است .

وی تاکید کرد: در بحث گلخانه ها ما توانسته‌ایم تا از نظر توسعه مقام اول کشور را کسب کنیم و با تلاش های فراوان حدود ۳۰۰ هکتار گلخانه در استان به وجود آوردیم. نزدیک به ۴۰۰ هکتار پرونده منتظر تامین منابع است و تعدادی نیز بدون منتظر ماندن، منابع خود را تامین و شروع به کار کردند.

این مقام مسئول بیان داشت: در طی یک سال ۳ الی ۴ شهرک گلخانه ای که قبلاً بلاتکلیف بودند، راه اندازی و این شهرک ها به سرمایه گذاران واگذار شده‌اند تا بتوانند در زمینه‌ی توسعه‌ی گلخانه ها فعالیت خود را انجام دهند .

وی ادامه داد: در صنایع تبدیلی کشاورزی فعالیت‌های خوبی برای نگهداری محصول، فرآوری در سردخانه و نیز در کارخانجات فرآوری ها انجام شده است و در فاز ساخت صنایع تبدیلی کارنامه امسال نسبت به سال گذشته بهتر است.

فتحی به آبیاری تحت فشار اشاره کرد و گفت: در زمینه‌ی آب و خاک، آبیاری تحت فشار یکی از زمینه‌های کاری آب و خاک است که سالیانه حدودا ۱۷۰۰ الی ۱۸۰۰ هکتار تحت پوشش آبیاری تحت فشار قرار می‌گیرند .

وی تصریح کرد: در بخش بهسازی و مرمت قنوات منابع آبی جز اولویت های ما بود که در این ارتباط علی رغم محدودیتها توانستیم با تفاهم سازمان بسیج سازندگی عملکرد خوبی از بهسازی و لایروبی قنوات داشته باشیم.

رئیس جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی یادآور شد: یکی دیگر از اقداماتی که برای این سال محسوس بود، افزایش ضریب مکانیزاسیون از طریق تزریق ماشین آلات جدید کشاورزی و نوسازی ناوگان ماشین آلات کشاورزی بود.

وی افزود: خوشبختانه در یک سال گذشته در خصوص بذر هم تقاضای خوبی ایجاد شده و حضور بذر های اصلاح شده که ترویج آن اساسی ترین وظیفه ما در راستای افزایش عملکرد ها است، نسبت به سنوات گذشته افزایش دو برابری بذر را داشتیم.

فتحی در رابطه با سیل اخیر کلیبر گفت: این سیل متأسفانه منجر به جان باختن ۳ نفر از همشهری هایمان شد و برای بخش کشاورزی هم خسارت های زیانباری ایجاد کرده بود که در اولین ساعات این اتفاق اقدامات لازم انجام گرفت.

وی تشریح کرد: از طرفی دیگر استان ما تحت تاثیر خشکسالی قرار گرفته و در نتیجه تولید ما نیز کاهش پیدا کرده است که این خشکسالی در دام ها نیز تاثیر داشت.

فتحی در پایان در پاسخ به سوال خبرنگار پانا گفت: در زمینه ی صادرات به استثنای ابتدای شروع کرونا که مرزها بسته بودند، میزان صادرات محصولات کشاورزی از سال ۹۶ تا ۹۹، ۳۶ درصد رشد داشته است و در صادرات غیرنفتی حدود ۱۲ درصد برای بخش کشاورزی بود که در حال حاضر به ۲۱درصد افزایش داشته است؛همچنین در گیاهان دارویی سرمایه‌گذارانی داریم که یا خود کشت را انجام می دهند و یا از تولیدکنندگان خرید و صادر می کنند و این امر باعث پیشرفت استان در این بحث شده است.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار