نان، پنیر و سبزی عادت مناسب غذایی در وعده افطار
تهران (پانا) - بهگفته یک کارشناس تغذیه در تشریح الگوی غذایی ایدهآل در وعده افطار نان و پنیر و سبزی یکی از عادات خوب غذایی ایرانیان در ایام ماه مبارک رمضان است.
بهگزارش ایسنا، زهرا کیانی اظهار کرد: در هنگام افطار مصرف غذاهای سبک و مختصر شامل گروههای غذایی شیر و لبنیات (مانند شیر، ماست و پنیر) میوهها و سبزیها و نان و غلات (مانند برنج و نان) توصیه میشود.
وی افزود: مصرف شیر گرم و فرنی و یــا شیربرنج در هنگام افطار مناسب است. استفاده از مواد غذایی آبکی مثل سوپ، آش، حلیم بــدون روغن و همچنین مایعات به هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و املاح فرد روزهدار میشود.
این کارشناس تغذیه تصریح کرد: استفاده از سبزیها و میوهها در هنگام افطار و همچنین در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینکه منبع خوبی از فیبر هستند برای دستگاه گوارش بسیار مفید است، مصرف این گروه مواد غذایی مانع بروز یبوست میشود.
کیانی با تاکید براینکه در وعده سحری مقدار مناسبی سبزیهای مختلف مصــرف شود، توصیه کرد: سبزیها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تامین ویتامینها و املاح مورد نیاز بدن، از تشنگی فرد در طول روز جلوگیری میکنند.
در ماه رمضان غذاهای سرخ شده و پرچرب استفاده نشود
وی مصرف مایعات مثل آب آشامیدنی، آبمیوه، شیرکم چرب، دوغ بدون نمک در فاصله پس از افطار تا هنگام خوابیدن را برای مناسب اعلام کرد و گفت: در ماه رمضان بهتر است از غذاهای سرخ شده و پرچرب استفاده نشود. زیرا علاوه بر افزایش چربیهای خون موجب سوءهاضمه، ورم معده و اضافه وزن و چاقی میشوند.
این کارشناس تغذیه در مورد مصرف زیاد مواد قندی و شیرین اظهار کرد: مصرف این گروه مواد غذایی مانند کیکهای خامهای، شکلات، شیرینیهای خامهدار، زولبیا و بامیه، باقلوا، حلوای خیلی شیرین و چرب، شلهزرد شیرین و چرب در ایام ماه رمضان اضافه وزن وچاقی و خطر بالارفتن قندخون را به دنبال دارد.
کیانی تذکر داد: آش رشته و حلیم بادمجان غلیظ همراه با پیازداغ زیاد که حاوی روغن زیادی است و به وفور در افطار مصرف میشود، غذای مناسبی برای افطار نیست، زیرا موجب سوءهاضمه و اختلالات گوارشی دیگر میشود. بهجای آن بهتر است از انواع رقیق، کم نمک و کم روغن استفاده شود.
وی توصیه کرد: برای تامین آب مورد نیاز پس از صرف افطار و تا قبل از خواب به تدریج انواع میوه، چای کمرنگ و سایر مایعات به ویژه آب برای جبران کم آبی بدن نوشیده شود.
نوشیدن زیاد مایعات در افطار ممنوع
این کارشناس تغذیه تصریح کرد: یکی از عادات غذایی غلط روزهداران این است که به دلیل تشنگی زیاد افطار را با آب سرد و یا نوشیدنیهای سرد شروع میکنند که توصیه میشود افطار را با نوشیدنیهای گرم و یا ولرم مانند آب ولرم، چای کمرنگ و شیر گرم آغاز کنند.
کیانی ادامه داد: روزهداران میتوانند بین افطار تا سحر از خرما یا کشمش استفاده کنند. زیرا این دو سبب کنترل اشتها می شود و از پر خوری به هنگام افطار ممانعت می کند. علاوه بر آن مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظیم قندخون بسیار مفید اســـت و تـــوصیه میشود که در وعده افطار حتیالمقدور ۵-۳ عدد خرما مصرف شود (خرما منبع خوبی از مواد مغذی، قند، فیبر و پتاسیم است). از مصرف بیش از حد خرما نیز مانند سایر شیرینیها پرهیز شود.
وی با بیان اینکه در وعدههای سحر و افطار باید از پرخوری اجتناب کرد، خاطرنشان کرد: تا حد امکان به جای مصرف انواع شیرینیها مانند زولبیا و بامیه که فقط حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی (ویتامینها و مواد معدنی) هستند، از مواد غذایی طبیعی شیرین مثل خرما، کشمش و انواع میوه در حد متعادل استفاده شود. افراط در مصرف انواع شیرینی به هنگام افطار چاقی و اضافه وزن را به دنبال خواهد داشت.
این کارشناس تغذیه مصرف آب زیاد به هنگام صرف افطار را سبب اختلال در هضم مواد غذایی دانست و گفت: بعد از صرف سحری نیز بســـیاری از افراد از ترس تشنــــگی در طول روز به مقدار فراوان آب مینوشند که عادت صحیح غذایی نیست. برای جلوگیری از اختلال در هضم غذا در هنگام افطار آب زیاد ننوشید و کمبود آب بدن را با نوشیدن مایعات کافی بعد از افطار تا زمان خواب جبران کنید.
تخم مرغ نیمرو دیرهضم تر از تخم مرغ آب پز است
کیانی اضافه کرد: روزهداران از مصرف تنقلات زیاد در فاصله افطار تا سحر پرهیز کنند. این قبیل مواد دیرهضم هستند و سبب میشوند که به هنگام سحر به دلیل پری معده میل به غذا کاهش پیدا کند. مصرف مـــواد غذایی سنگین، دیرهضم، پر چرب و سرخ شده به هنگام افطار مناسب نیست. بهطور کلی توصیه میشود به جای غذاهای چرب و سرخ کرده از غذاهای آبپز و بخارپز، کم چرب وکم نمک استفاده شود.
وی با تاکید براینکه مصرف میوه رنده شده، لبنیات به خصوص شیر کم چرب، استفاده از انواع سوپها و آشها در افطار و سحر و نوشیدن چای کمرنگ برای سالمندان روزهدار مفید است، تصریح کرد: این گروه های غذایی میتواند تعادل آب و املاح را برقرار کند. مصرف یک لیوان شیر در هنگام افطار و سحر و مصرف یک کاسه ماست در موقع شام به کودکان و نوجوانان روزهدار توصیه میشود.
کیانی در مورد مصرف مواد پروتئینی گفت: مصرف انواع گوشتها به خصوص گوشت سفید، تخم مرغ و شیر و لبنیات در زمان روزهداری برای دانشآموزان ضروری است.
وی در مورد مصرف تخم مرغ در این ایام گفت: اگر تخم مرغ در زمان افطار مصرف می شود، به صورت آبپز سفت یا عسلی باشد. چرا که نیمرو دیر هضمتر از تخم مرغ آبپز است.
کیانی افزود: مصرف نوشابه های گازدار به طور کلی و در ماه رمضان به طور خاص ممکن است موجب تحریک در معده به خصوص در افراد مبتلا به التهاب معده (گاستریت) میشود.
ارسال دیدگاه