نیاز سالانه کشور به یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد پلاکت
تهران (پانا) - بهگفته سخنگوی سازمان انتقال خون با افزایش سن جمعیت در کشور، نیاز و مصرف به پلاکت رشد بیشتری یافته بهنحوی که طی ۱۵ سال گذشته از ۴۰۰ هزار به یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد پلاکت رسیده و این نیاز توسط سازمان انتقال خون تامین میشود.
بهگزارش ایرنا، بشیر حاجیبیگی افزود: مصرفکنندگان اصلی پلاکت در کشور بیماران دچار انعقاد منتشره عروقی، بیماران لوسمی، انمی آپلاستیک، بیماران مبتلا به اختلالات انعقادی خون، افراد تحت شیمی درمانی، افراد تحتدرمان با داروهای سرکوبگر ایمنی پس از پیوند معز استخوان هستند.
او ادامه داد: تهیه پلاکت باید در کشور به سمت اهدای (پلاکت فرزیس) مستقیم برود، اکنون تهیه پلاکت به روش فرزیس وجود دارد، شیوه جداسازی پلاکت از خون اهداکننده را فرزیس میگویند و دستگاههای پلاکت فرزیس بر اساس اندازه سلول و یا با استفاده از فیلترهای خاص، سلولهای خونی را از هم تفکیک کرده و پلاکت را برداشته و بقیه اجزای سلولی و پلاسمای خون را به فرد اهدا کننده باز میگرداند.
سخنگوی سازمان انتقال خون خاطرنشان کرد: در اهدای پلاکت بهصورت مستقیم و به روش پلاکت فرزیس بیش از ۶ تا ۸ برابر از پلاکت جمعآوری شده از اهدا کنندگان خون بهصورت رندم اثر بخشی دارد. مقدار پلاکتها در هر میلیمتر مکعب از خون حداقل ۱۵۰ هزار سلول و حداکثر ۴۰۰ هزار سلول پلاکت است. پلاکت در عمل انعقاد خون نقش دارد و در جلوگیری از خونریزی رگها به وسیله تشکیل توده پلاکتی به ترمیم جدار عروق کمک میکند.
۹۵۰ هزار واحد پلاکت به مراکز درمانی و بیمارستانی کشور توزیع شد
او گفت: در سال گذشته (۱۳۹۷) نزدیک به ۹۵۰ هزار واحد پلاکت به مراکز درمانی و بیمارستانی کشور توزیع شد که به صورت رندوم توسط اهداکنندگان خون درکشور اهدا شده که ۲۶۸ هزار واحد آن در شهر تهران توزیع شده است و مراکز درمانی و بیمارستانی استان خراسان رضوی با مصرف ۷۸هزار و ۳۹۰ واحد و استان فارس با مصرف ۷۷ هزارو ۷۲۸ واحد بیشترین مصرف کننده پلاکت در کشور بودند.
حاجیبیگی افزود: سال گذشته نسبت بهمدت مشابه سال ۹۶، استان البرز با ۴۹ درصد، اردبیل ۳۵ درصد و هرمزگان با ۲۹ درصد بیشترین میزان رشد مصرف پلاکت را داشتند و این میزان رشد در استان تهران چهار درصد بوده است.
حاجیبیگی خاطرنشان کرد: نگهداری پلاکت در خارج از بدن و درون کیسههای تا سه روز است و بیش از آن نمیتوان پلاکت را نگهداری کرد و نگهداری آن در دمای ۲۰ تا ۲۴ درجه سلیوس است.
وی گفت: تعداد اهداکنندگان مجاز پلاکت به روش فرزیس دو بار در هفته و حداکثر ۲۴ بار در سال است و باید حداقل ۴۸ ساعت بین دفعات اهدای پلاکت به روش فرزیس فاصله داشته باشد.
سخنگوی سازمان انتقال خون تصریح کرد: شرایط اهدای پلاکت به روش فرزیس همان شرایط اهدای خون است و افراد از سن ۱۸ تا ۶۰ سال میتوانند پلاکت اهدا کنند. وزن بالای ۵۰ کیلوگرم و همچنین اهداکنندگان پلاکت سه روز قبل از اهدا، نباید آسپرین مصرف کنند، چون آسپرین و مصرف آن فعالت پلاکت در بدن را مختل میکند.
ارسال دیدگاه