سینمای دینی کشور به مناسک و مناسکسازی محدود شده است
دنیا برای اهداف خود مناسک سازی میکنند
تهران (پانا) - دبیر جشنواره فیلم اشراق گفت این نقد به جریان سینمای دینی کشور است که این سینما به مناسک و مناسکسازی محدود شده است. مناسک یک کارکرد اجتماعی سیاسی دارد، نیاز جامعه است و همه جای دنیا مناسکسازی میکنند ولی دین را نباید به مناسک تقلیل داد، توسعه و تکرار مناسک به معنای افزایش دینداری نیست.
مسعود معینیپور در دومین نشست خبری جشنواره فیلمهای دینی اشراق که عصر امروز در دفتر تبلیغات اسلامی برگزار شد با اشاره به این مطلب که یکی از مهمترین اتفاقات این دوره جشنواره کارهای علمی بود که درباره سینمای دینی انجام شد و حدود دوازده نشست دینی برگزار کردیم گفت: روز اختتامیه\این رویداد فرهنگی و هنری کتاب این نشستها رونمایی شود. همچنین در حال رایزنی با معاونت سینمایی ارشاد هستیم که شاخه بحث فیلم دینی را هم به خودش اضافه کند و رقابتی کشوری و بینالمللی در این حوزه شکل بگیرد.
وی ادامه داد: با ترکها روابط خوبی برگزار کردیم و به خصوص با شبکه ۱۴ ترکیه که مدیر این شبکه مهمان جشنواره امسال است و علاوه بر آن با جشنواره منبر طلایی کازان ارتباطی برقرار کردیم و در تلاش هستیم ارتباطاتمان را گسترش دهیم.
دبیر این رویداد هنری به اهمیت بحث پژوهش اشاره کردو افزود: اضافه کردن بخش پژوهش قبل از فیلمنامه و نقد است. کارهای پژوهشی خیلی خوبی انجام شده و در کارهای معتبر دنیا هم شاهد هستیم یک اثر خوب برآمده از یک پژوهش عمیق میانرشتهای است و آثاری در سینما میبینیم که گاهی اوقات مفاهیم فلسفی ما را جابجا میکند و در فیلمهایی چون «پلتفرم» مفاهیم آخرالزمانی، مارکسیستی و... به چشم میآید که نشان میدهد.
وی ادامه داد: تیم پژوهشی بسیار خوبی روی این آثار کار کرده است و سینما به نوعی سهم خود را در مدل حکمرانی غرب ادا کرده است. پژوهش پشت فیلمنامه خیلی مهم است و ما در این مورد متاسفانه در نقطه خیلی نازلی قرار داریم. این بخش اهمیت دارد و آن را به جشنواره اضافه کردهایم و خوشبختانه کارهای خوبی هم به دستمان رسید و امیدواریم این بخش را تقویت کنیم.
معینیپور به آثار ارسالی به این رویداد هنری اشاره کرد و گفت: نزدیک ۱۱۰۸ اثر به دبیرخانه جشنواره رسید و دو بخش رواق و اشراق در حوزههای مستند، داستانی و فیلمنامه و پژوهش در این جشنواره داریم که بخش رواق مربوط به تولیدکنندههای طلبه و بخش اشراق مربوط به تولیدکنندههای غیر طلبه است. در این دوره اکران را توسعه دادیم و علاوه بر قم در مشهد و اصفهان هم اکران برقرار است و استقبال هم نسبتا خوب بوده و فراتر از انتظارمان بوده است.
وی افزود: بیستم دی ماه اختتامیه این رویداد برگزار میشود. برای اهدای تندیسهایمان تا ۵-۶ نامزد داشتیم که انتخاب هم کار سختی بود و دیپلمها را سعی کردیم به کسانی بدهیم که در حیطههای مختلف کارهای تازهتر و جدیدتری داشتهاند. نکته دیگر پشتیبانی از تولید آثار توسط افراد برگزیده است، سعی داریم از تولید آثار تولیدکنندههایی که تندیسهایمان را دریافت کردند پشتیبانی کنیم.
دبیر پنجمین جشنواره فیلمهای دینی اشراق درباره تعاملات صورت گرفته با سازمان سینمایی گفت: آقای فریدزاده از صبح پنجشنبه به همراه آقای شعیبی و حمیدیمقدم مهمان ما هستند و جلساتی هم قبل از اختتامیه خواهیم داشت و امیدوارم بتوانیم رئیس سازمان سینمایی را اقناع کنیم که پنلی را در جشنواره فیلم فجر بگنجانیم که اگر امسال این امکان فراهم نشد حتماً سال بعد این اتفاق رخ دهد.
وی درباره حضور فیلمسازانی با ادیان و مذاهب مختلف در جشنواره گفت: مذهب کسی را در فرم ثبتنام نپرسیدیم و نمیدانیم که چند نفر از اهالی سنت متقاضی حضور در این جشنواره شدهاند، اما از مناطق اهل سنت فیلم داریم و آثاری با موضوع مسیحیت و یهودیت هم داشتیم که این آثار گاهی اوقات به مراحل بالاتر هم آمدند در انتخابها قرار نگرفتند و جایزه دریافت نکردند.
معینیپور خاطرنشان کرد: دو سال پیش که اختتامیه برگزار شد، جلسهای برگزار کردیم و من قول دادم کارهایی که در دو سال آینده تولید خواهیم کرد را به جشنواره بیاوریم و امسال این اتفاق رخ داد. ما فیلمسازان و جشنواره را رها نکردیم و رها نخواهیم کرد.
وی درباره سالانه شدن جشنواره فیلمهای دینی اشراق گفت: سالانه شدن کار اشتباهی است، باید صبر کنیم، ادبیات و گفتمان گسترش دهیم تا آرام آرام به برگزاری سالانه برسیم. در حال حاضر میزان تولیدات به اندازهای نیست که جشنواره سالانه برگزار شود و من به شخصه از برگزاری دوسالانه این رویداد حمایت کردم.
معینیپور در پایان تصریح کرد: نقد ما به جریان سینمای دینی کشور این است که ما در این سینما به مناسک و مناسکسازی محدود شدهایم، مناسک یک کارکرد اجتماعی سیاسی دارد، نیاز جامعه است و همه جای دنیا مناسکسازی میکنند ولی دین را نباید به مناسک تقلیل دا.، توسعه و تکرار مناسک به معنای افزایش دینداری نیست و گاهی اوقات به آداب و رسوم تبدیل میشود؛ توسعه مناسک به تغییر رفتار دینی ما ربطی ندارد. ما باید به تقویت تفکر دینی بپردازیم. اشکال غالب آثار سینمایی ما و همچنین آثاری که در جشنواره امسال هستند، مناسکزدکی است و معدودی از آثار مناسکزده نیست.
ارسال دیدگاه