«خانه لوسی» در بافت تاریخی کاشان افتتاح شد
تهران (پانا) - «خانه لوسی» با نمایش عکسهای مهرداد اسکویی و ایوان دِ روزا در محله سوریجانِ کاشان افتتاح شد.
به گزارش صبا، محله سوریجانِ کاشان در بافت تاریخی این شهر، این روزها با گشایش یک مرکز فرهنگی هنری رنگ و بوی دیگری به خود گرفته است. «خانه لوسی» یک مجموعه فرهنگی است که در قلب بافت تاریخی کاشان به نمایش دایمی عکس بزگترین عکاسان جهان اختصاص یافته است. هفتم بهمن بود که این خانه افتتاح شد اما این هم همه ماجرا درباره «خانه لوسی» نیست و نباید آن را یک فضای نمایشگاهی صِرف دانست. «خانه لوسی» یک شاهکار معماری از دوره قاجار است که به همت و سرمایه گذاری حسین فرمانی بنیانگذار جایزه لوسی و همراهی دو جوان کاشانی به نامهای حسن و حسین روشنبخت مرمت شده است. برای این خانه، دو فضای نمایشگاهی (یکی فضای بیرون و یکی فضای داخلی) برای برپایی نمایشگاههای موقت نیز در نظر گرفته شده است. همچنین علاوه بر فضاهای نمایشی، دارای یک کتابخانه و اتاق مدیا نیز هست.
آنچه این سه تن را در مرمت این خانه تاریخی به یکدیگر نزدیکتر کرد، این است که هر سه ابتدا مهندسی و بعد عکاسی خواندهاند.
فرمانی هدف از تأسیس این خانه را که به نوعی تاریخ معاصر جهان را به نمایش میگذارد، کمک به جوانان ایرانی از طریق نمایش آثار بزرگترین عکاسان جهان میداند. فرمانی علاوه بر جایزه لوسی، جوایزِ معماری، عکاسی و دیزاینِ متعددی در سرتاسرِ دنیا بنا نهاده است. از این جمله میتوان به mifa, ida, ipa, tifa, pifa اشاره کرد. او فضاهای هنری دیگری را با عنوان خانه لوسی آتن و خانه لوسی بوداپست بنیان گذاشته است.
حسین فرمانی و برادران روشن بخت البته پیش از این در سال ۹۸ دو مجموعه خانه استیو و فضای هنری هشتچشمه را نیز در کاشان تأسیس کرده بودند. برادران روشن بخت در مرمت «خانه لوسی» نیز همچون دو پروژه قبلی، رویکرد متفاوتی داشتهاند. آنها به این اصل مهم اعتقاد دارند که اگر تزیینات زیاد باشد اثر هنری ای را که میخواهد در آن فضا به نمایش گذاشته شود، تحتالشعاع قرار میدهد. از این رو در مرمت «خانه لوسی» با توجه به کاربری بنا سعی کردند اصل سادگی را رعایت کنند. اصل کلی در مرمت، حفظ ساختار کلی معماری سنتی و اضافه کردن المانهای مدرن است بر این اساس تزیینات خاصی در خانه دیده نمیشود، نردهها و درها آهنی بوده و از شیشه به وفور استفاده شده است.
در بدو ورود به «خانه لوسی»، با یک خانه قاجاریِ مرمت شده رو به رو میشویم که دارای ۳ حیاط، ۳۰ اتاق و ۲ بادگیر است. این خانه قاجاری با معماری گودال باغچه، حدودا هفت برابر بزرگتر از خانه استیو است و به طور دایمی به نمایش آثار عکاسانی میپردازد که جایزه عکس لوسی را دریافت کردهاند. جایزه لوسی از سال ۲۰۰۳ تا کنون به صورت سالانه برگزار شده است و به تقدیر از عکاسانی از سرتاسر جهان میپردازد که عمر خود را صرف عکاسی کردهاند. تا به امروز حدود ۱۵۰ عکاس این جایزه را دریافت کردهاند که میتوان از میان آنها به کارتیه برسون، دیوید بیلی، نَن گلدین، جیمز نچوی، استیو مککوری، مارتین پار، استفن شور و … اشاره کرد.
در «خانه لوسی»، عکسها برای فروش نیستند. عکسها بدون امضا، ادیشن و ارزش مالی هستند. همچنین، اتاقهایی به عکاسانِ خاصی چون کنرو ایزو، جرج تایس و استیو مککوری اختصاص داده شده است.
مخاطب هنگامی که برابر پرترههای مهرداد اسکویی از مشاهیری چون کاوه گلستان، فخرالدین فخرالدینی، عباس عطار، عباس کیارستمی، آلفرد یعقوب زاده، مریم زندی و … قرار میگیرد با چهرههایی مواجه میشود که در مقام یک قاب ثابت از روایتی بزرگتر هستند. اثری که مخاطب در پیش رو دارد، به سبب عناصر دیداریای که با دقت انتخاب شدهاند از یکسو و آشنایــی با زبان بصری عکاسی از سوی دیگر، خاطراتی از مشاهیر را در ذهن مخاطب بیدار میکند که تشکیل دهنده روایت شخصی او است. این روایت، مجموعهای تکه چسبانی شده از خاطرات روزمره و حافظۀ دراماتیک مخاطب را میسازد.
بخش دیگر این نمایشگاه مجموعه عکس ایوان دِ روزا از کارگرانی است که در پروسه مرمت خانه لوسی همکاری داشتهاند. این عکسها در حیاط «خانه لوسی» به نمایش در آمده و عنوان «همکاران» برای آن برگزیده شده است. عکسهای دِ روزا، به گونهای عکاسی صحنه پردازی شده میمانَد که عناصر صحنه همچون نور، بازیگر، دکور، و… همگی در خدمت تصویری ایستا قرار میگیرند که سویهای روایی دارد. روایتی از مرمت یک بنای معمارانه. دِ روزا بیشتر از آن که در عکسهای خود به بازنمایی درونمایههای تراژیک یا چالشبرانگیز توجه کند، در پی ثبت قابی زیبایی شناختی و استتیکال از جهان و ابژههاست. این دومین نمایشگاه دِ روزا در کاشان است و بهمن ۹۸ نیز نمایشگاهِ عکس «مکاتبات» این عکاس ایتالیایی در فضایِ هنری هشتچشمه کاشان افتتاح شد.
نمایشگاه عکس مهرداد اسکویی و ایون دِ روزا که ۷ بهمن گشایش یافته است تا ۲۵ اسفند ۱۴۰۰ در «خانه لوسی» به نشانی کاشان، خیابان فاضل نراقی، محله سوریجان، کوچه حاج باباعطوف به تماشاست و علاقهمندان میتوانند همهروزه از ساعت ۱۷ تا ۲۱ از این نمایشگاهها بازدید کنند.
ارسال دیدگاه