چه فیلمهایی کاندیدای دریافت تندیس سردار سلیمانی در جشنواره ۳۸ هستند
تهران (پانا) - فیلمهای جنگی یا دفاع مقدسی سینمای ایران گرچه هرسال در جشنواره جداگانهای داوری و معرفی میشوند، امسال بعد از شهادت سردار قاسم سلیمانی جایزه ویژهای به جشنواره فیلم فجر افزوده است که بعضی از فیلمهای امسال خود را آماده برای رقابت در این بخش میکنند.
درپی شهادت سردار ایران حاج قاسم سلیمانی، جشنواره فیلم فجر با موافقت ریاست سازمان سینمایی و به منظور پاسداشت نمادین این الگوی ظلمستیزی، «تندیس سردار شهید سلیمانی» را در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر اهدا می کند که این جایزه به بهترین فیلم با مضمون جهاد و مقاومت اهدا خواهد شد.
در سیوهشتمین جشنواره فیلم فجر در بخش فیلمهای بلند، مستند فیلمهایی با موضوع دفاع مقدس حضور دارند که بالقوه کاندیدای جایزه این بخش به شمار میروند اما نکته قابل توجه جشنواره امسال حضور تعداد قابل توجه فیلمهای مستند و کوتاه در این زمینه است.
در اولین نگاه به فهرست فیلمهای جشنواره فجر دو فیلم مستند و یک فیلم داستانی هستند که از همان اسمشان میشود حدس زد در زمره فیلمهای دفاع مقدسی هستند؛ «مهدی عراقی را بکش»، «میان پرچمهای جنگی» و «آبادان یازده ۶۰».
«مهدی عراقی را بکش» به کارگردانی عبدالرضا نعمتاللهی که اخیرا در جشنواره مستند حقیقت هم رونمایی شد، روایتی بر مبنای خاطرات شفاهی درباره زندگی شهید مهدی عراقی است، شخصیتی که در سالهای پیش و پس از انقلاب اسلامی همراهی مداومی با امام خمینی (ره) داشته است.
دیگر مستند امسال جشنواره با همین موضوع اشاره شده، «میان پرچمهای جنگی» است که توسط محسن اسلامزاده ساخته شده و به حضور داعش در افغانستان میپردازد. این فیلمساز که پیشتر مستند «تنها میان طالبان» را ساخته بود، در باره اثر تازهاش گفته است که در این مستند موافقت طالبان برای حضور در مناطق آنان را گرفته و توانسته برای بازدید از مناطق تحت تسلط طالبان، به دیدن مناطق خلافت داعش هم برود. او در این فیلم جنگ را از دو زاویه روایت کرده است.
فیلم دفاع مقدسی دیگر جشنواره فجر «آبادان یازده ۶۰» است که به شروع جنگ ایران و عراق میپردازد و در خلاصه داستان آن آمده است: «مردم غیور آبادان، شهر در آستانه سقوط قرار گرفته است!»
در این فیلم که گفته میشود اثری متفاوت در حوزه دفاع مقدس است، علیرضا کمالی، حسن معجونی، شبنم گودرزی، حمیدرضا محمدی و نادر سلیمانی بازی کردهاند و سازمان اوج هم آن را ساخته است.
اما در کنار این سه فیلم، آثار دیگری هم به موضوع دفاع مقدس، مقاومت و اتفاقاتی از تاریخ معاصر بویژه در سالهای نزدیک به انقلاب اسلامی پرداختهاند.
«لباس شخصی» یکی از این فیلمهاست که اولین تجربه سینمایی کارگردانش امیرعباس ربیعی است. این فیلم هم محصول مرکز فیلم و سریال سازمان هنری رسانهای اوج و به تهیهکنندگی حبیب والینژاد است که مهدی نصرتی، توماج دانش بهزادی، مجید پتکی، میلاد افواج، عماد درویشی، مهیار شاپوری، احمد لشینی، شهاب بهرامی، روزبه رئوفی، کیوان محمود نژاد، نجلا نظریان و ماهمنیر بیطاری در آن بازی کردهاند.
«لباس شخصی» فیلمی تاریخی سیاسی است که به اتفاقات دهه ۶۰ و فعالیت حزب توده در ایران میپردازد و در خلاصه داستانش آمده است: «بهترین حربه برای ضربه، دوستی است. چون پیچیدگی در سادگی اوست. به لباس شخصیها بیشتر شک کن!»
از دیگر فیلمهایی که به تاریخ معاصر بیشتر ارتباط دارد ولی جزئیات مضمونی زیادی از آن منتشر نشده، «درخت گردو» به کارگردانی محمدحسین مهدویان است. این فیلم بیشتر از اینکه داستانش جلب توجه کند، گروه بازیگرانش و همبازی شدن پیمان معادی و مهران مدیری خبرساز شده بود.
«روز صفر» به عنوان اولین تجربه کارگردانی سعید ملکان، از چهرهپردازان معروف سینما هم دیگر فیلم قابل اشاره در این گزارش است که گفته شده روایتی از یک اتفاق ملتهب معاصر است و به ماجرایی در ارتباط با «ریگی» میپردازد.
امیر جدیدی و ساعد سهیلی دو بازیگر اصلی این فیلم هستند که فیلمنامهاش را سعید ملکان و بهرام توکلی به صورت مشترک نوشتهاند.
مستند «بانو» به کارگردانی محمد حبیبی منصور که در جشنواره حقیقت رونمایی شد هم یک نمونه دیگر از آثار جشنواره فجر امسال است که درباره زندگی پرفراز و نشیب «عصمت احمدیان»، از زنان تاثیرگذار اهواز است؛ زنی که خودش و اعضای خانوادهاش هر کدام به نوعی با جنگ در ارتباط بودهاند.
و آخرین اثر هم فیلم کوتاه «کوچه» به کارگردانی محمدرضا مصباح است که عنوان بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را در جشنواره فیلم کوتاه تهران کسب کرد.
گلاب آدینه و نورا هاشمی از بازیگران این فیلم هستند که نگاهی عاشقانه به مقوله دفاع مقدس و ایثارگران داشته است.
ارسال دیدگاه