سیدحسن خمینی: نسان جاهل به راحتی سرباز یک تفکرِ بی دلیل می‌شود

تهران (پانا) - سیدحسن خمینی در مراسم تحویل سال ۱۳۹۸ در حرم مطهر امام، سخنان خود را با روایتی از امیرالمومنین(ع) آغاز و اظهار کرد ایشان می‌فرمایند، «خداوند شش کس را به شش خصلت عذاب کند: عرب(قوم گرایان) را به تعصّب، و خان‌های ده را به تکبّر، و فرمانروایان را به جور، و فقیهان را به حسد، و تجّار را به خیانت، و روستایی را به جهالت».

کد مطلب: ۹۰۳۰۴۱
لینک کوتاه کپی شد
سیدحسن خمینی: نسان جاهل به راحتی سرباز یک تفکرِ بی دلیل می‌شود

به گزارش جماران، یادگار امام افزود: بسیاری اوقات، ما از دوستانمان بدون آنکه لایق باشند حمایت می‌کنیم و یا از مخالفان انتقاد می‌کنیم بدون آنکه شایسته آن انتقاد باشند. لذا از خداوند بخواهیم که خصلت تعصب، حمایت بی‌دلیل و چشم بستن بر واقعیت، تایید هرچه به نفع گروه حزب، گروه، جناح و دسته ماست و ندیدن سخنان درست مخالف و یا عدم نقد صحیح آنها، را از دل ما دور کند، چرا که «آسایش دو گیتی تفسیر این دو حرف است/ با دوستان مروت؛، با دشمنان مدارا».

وی با اشاره به بخش دوم حدیث یادشده گفت: در زندگی افراد بسیاری را دیده ایم که دارای مکنت‌های بسیار بوده اند اما شکر نعمت نکرده یا دست بخشش نداشته‌اند و خداوند آنها را گرفتار مصیبت‌های بزرگ گرده است، به گونه‌ای که محتاج شدند. بنابراین، هرکس هرچه در دنیا دارد باید مراقب باشد دچار تکبر و خودبزرگ‌بینی نشود؛ زیرا همه آنچه در دنیا داریم امانت خداوند است.

وی با اشاره به بخش دیگر حدیث علی(ع) مبنی بر اینکه «خداوند حاکمان را با ظلم عذاب می‌کند»، تصریح کرد: حاکمیت نسبی است و هرکس در محدوده‌ای مشخص، نفوذ کلام دارد و در این مسیر یکی از اموری که می‌تواند انسان را به زمین بزند ستم است. بهترین ملاک برای تشخیص عادلانه یا ستمکارانه بودن رفتارها نیز «قاعده طلایی» اخلاق است که باید آن را به عنوان یک میراث جهانی در نظر بگیریم. بر اساس این قاعده، باید سعی کنیم خود را جای دیگران ببینیم و توجه کنیم که اگر ما هم محکوم بودیم آیا می‌خواستیم با ما اینگونه که خودمان رفتار می کنیم، رفتار کنند؟

یادگار امام با اشاره به دیگر فرمایش علی(ع) در خصوص عذاب عالمان و دانشنمندان با «حسد»، یادآور شد: خیلی اوقات می‌خواهیم دیگران را به زیر بکشیم چون خودمان خصلت های مثبت را نداریم؛ ریشه این امر نیز این رذیلت اخلاقی است که نمی‌پذیریم دیگران در برخی امور از ما برترند.

سیدحسن خمینی با اشاره به دیگر بخش حدیث یاد شده، با توصیه به اینکه کسانی که اهل کسب و کار هستند خیانت در امانت نکنند، افزود: بخش زیادی از مشکلات امروز جامعه ما در بخش معیشت به خاطر رعایت نکردن انصاف نسبت به حال دیگران است. گرچه جامعه گرفتار فراز و نشیب‌ها می‌شود، اما مراقب باشیم در هیچ حالتی در امر تجارت خیانت نکنیم.

وی همچنین با اشاره به این موضوع که «خداوند مردم عادی را با جهل امتحان می کند»، گفت: انسان جاهل به راحتی سرباز یک تفکرِ بی دلیل می شود. لذا قبل از متهم کردن هرکسی در هر بحثی، در موضوع دقت کنیم و قبل از صدور حکم در مورد هر موضوعی در خصوص آن تحقیق کنیم.

یادگار امام تصریح کرد: آنانی که مقابل امیرالمومنین(ع) ایستادند یا گرفتار خیانت شدند یا گرفتار تعصبی شدند که به خاطر آن قبیله خود را بر حقانیت علی(ع) ترجیح دادند، یا به خاطر فضیلت‌هایی که خودشان از آنها برخوردار نبودند، گرفتار حسد شدند یا گرفتار تکبر و یا جهالت شدند؛ آنها می دیدند اما نمی‌فهمیدند.

وی با آرزوی دور شدن حسد، کینه و تکبر از قلوب و دوری جان ها از زندگی ناپاک، تعصب ها و زندگی غیراخلاقی؛ و بیان اینکه دل های مردم در دست خداست، یادآور شد: یکی از الطاف خدا به امام، همراه شدن مردم با او بود. امام برای خدا ایستاد و با همراهی ملت طوفان به پا کرد و در مقابل بسیاری از بدی‌ها ایستادگی کرد. اگر با خدا معامله کنیم خداوند دل‌های مردم را به سوی ما معطوف می کند؛ بنابراین، باید برای مردم خوبی بخواهیم و کینه نورزیم.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار