سخنگوی دولت:
مذاکرات وین فعال، پویا و رو به جلوست
سند تحول دولت به زودی رونمایی میشود/ دولت چک سفید امضا به خودروساز نمیدهد/ پاسخ سخنگوی دولت به شایعات مربوط به استعفای رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی
تهران (پانا)- علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت جزئیاتی از سند مهم تحول دولت را ارائه، به انتقادها از سفرهای استانی پاسخ داد و همچنین تاکید کرد دولت به خودروسازان چک سفید امضا نداده است.
علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت، از تحولی مهم در دولت در روزهای آینده با رونمایی از سند تحول خبر داد و جزئیاتی از این سند را تشریح کرد. وی تاکید کرد «نگاه اقتصادی دولت توجه و حمایت ویژه از بخش خصوصی است و سند تحول دولت که احتمالا به زودی رونمایی خواهد شد؛ همه موضوعات اساسی کشور در آن احصاء و اولویتبندی شده است.» مشروح گفتوگوی خراسان با سخنگوی دولت را در زیر میخوانید.
برخی منتقدان دولت معتقدند هنوز دولت در زمینه برنامههای اقتصادی منسجم نیست؛ با توجه به این که وزیر اقتصاد به تازگی برنامهای را در حوزه اقتصادی ارائه داده، آیا این برنامه مجموع دولت است یا تنها برنامه وزارت اقتصاد است؟ و به طور کلی سند تحول دولت به کجا انجامید؟
در تمامی موضوعات اساسی کشور که طبیعتا مهمترین آن برنامههای حوزه اقتصادی است، ما برنامه داریم. سند تحول دولت که احتمالا به زودی رونمایی خواهد شد؛ همه موضوعات اساسی کشور در آن احصاء و اولویتبندی شده و ۳۷ اولویت مادر که تحول در آن حوزهها سبب تحول در دیگر حوزهها خواهد شد، از پیش تدوین شده است که البته این سند با مشارکت همه بخشهای مرتبط دولت انجام شده و وزیر اقتصاد یکی از محورهای تدوین این طرح است. اگر اشتباه نکنم حدود ۱۲ موضوع از ۳۷ موضوع این سند مرتبط با اقتصاد است که همگی وزرا و کارشناسان اقتصادی وزارتخانهها در طراحی این دو موضوع تاثیر داشتهاند، حتی به این اکتفا نشده و نظرات کارشناسان و اندیشکدههای بیرونی نیز در تدوین و طراحی آنها اتخاذ شده است. اساسا باید گفت که پیشنویسها توسط کارشناسان بیرونی تهیه شده و بعد در اختیار مقامات اجرایی قرار گرفته است لذا طرح تحول یا حرکت پیشرفت کشور در حوزه اقتصادی موجود است و این که چرا تاکنون رونمایی نشده، به این معنی نیست که بر مسیر این طرح طی صد و چند روز گذشته حرکت نمیشده بلکه چون هنوز طرح از نظر خود دولت نهایی نشده بود، دولت از آن رونمایی نکرد.
چند شاخص این طرح تحول را بیان کنید. آیا مثلا بحث فدرالیسم در این سند وجود دارد؟ بحث چابکسازی و کوچکسازی دولت چطور؟
(باید بگویم که) نگاه اقتصادی دولت توجه و حمایت ویژه از بخش خصوصی است یعنی گفتمان غالب در بخش ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، این است که دولت هرچه بتواند نقش و حمایتش از بخش خصوصی، نقشآفرینیِ هرچه موثرتر در اقتصاد کشور باشد. من اگر بخواهم یک کلید واژه برای این موضوع طراحی کنم، این است که دولت تا میتواند باید پای خود را از تصدیگری اقتصادی بیرون بکشد و به حکمرانی اقتصادی برسد.
درباره سفرهای استانی، برخی افراد انتقادهایی را مطرح میکنند. آیا این سفرها با همین الگو قرار است ادامه پیدا کند؟ بخشی از انتقادات این افراد به سفرهای استانی که البته مثلا در نشست اخیر رئیسجمهور با دانشجویان از سوی یکی از نمایندگان دانشجویی مطرح شد، این است که سفرهای استانی ممکن است به «بازدید درمانی» تبدیل شود؛ با این توضیح آیا در دور بعد و ادامه سفرهای استانی شاهد تغییر و تحول خواهیم بود؟
بازدیدهای سرزده رئیسجمهور به این معنا نیست که دکتر رئیسی پیش از این نسبت به مسائل و مشکلات اشراف نداشتهاند بلکه قبلا از روی گزارشهای مکتوب از مشکلات مطلع شده و حالا در صحنه هم به دنبال صحتسنجی آن است. این تصور که بازدیدهای رئیسجمهور از یک کارخانه یک دفعه و بدون برنامه از قبل تعیین شده انجام شده تصور نادرستی است. این بازدیدها و سفرهای استانی در حقیقت دو کارکرد مهم دارد؛ اولا باعث صحتسنجی آمارها و اعداد و ارقام گزارش نهادهای مختلفی میشود که پیش از این به دست رئیسجمهور رسیده است و در ثانی یک همدلی بین مردم و دولت ایجاد میکند و مردم، دولت را در کنار خود میبینند. در خصوص گزارشها هم این را اضافه کنم که مدیران و کارشناسان محلی، گزارشهای مختلفی از ابعاد و زوایای اولویتهای استان تهیه میکنند، این گزارش به تهران میآید و چکشکاری میشود و بعد از آن گروهی دوباره و پیش از سفر رئیسجمهور از تهران به منطقه میروند و اولویتها را بررسی میکنند.
در خصوص شایعاتی که درباره رستم قاسمی و اختلاف نظرها و خروج او از کابینه دولت مطرح شده، آیا این شایعات صحت دارد یا نه؟
من حدود دو هفتهای است که وارد خانه دولت شدهام. من هم پیش از این و از بیرون چیزهایی درباره این که فلانی استعفا کرده یا فلانی با فلانی دعوا دارد، میشنیدم اما وقتی وارد دولت شدم با یک موضوع کاملا متفاوت از آن چه شنیدم، مواجه شدم (و دیدم چقدر فضا صمیمانه و دوستانه است. در پاسخ به سوال شما نیز باید بگویم) آقای رستم قاسمی کاملا فعال هستند و در تمامی جلسات هیئت دولت حاضرند، به ویژه در حوزه مسکن به شدت مطالبهگر و فعال هستند. به یاد دارم که ایشان در یکی از جلسات اخیر اعلام کردند ۷۰۰ هزار مسکن را شروع به عملیات ساخت و ساز کردهاند.
در موضوع خودرو، یکی از مسائلی که بسیاری از مردم میپرسند این است که چرا برخلاف دستور رئیسجمهور، ستاد تنظیم بازار با افزایش قیمت خودرو موافقت کرد؟
رئیسجمهور با افزایش بیضابطه قیمتها مخالف بوده و گفتند: «این مدل از افزایش قیمت که مسیر قانونی آن طی نشده و مصوبه تنظیم بازار را نگرفته و در ثانی آورده آن برای مردم روشن نیست؛ این افزایش قیمت درست نیست.» از سوی دیگر خودروساز پیشنهادهایی مبنی بر افزایش قیمت خودرو ارائه داده بود (هزینه تمام شده+ درصدی از سود) که ستاد تنظیم بازار با آن موافقت نکرد. در نهایت علاوه بر جلساتی که در خود وزارت صمت انجام شد، ستاد تنظیم بازار پس از برگزاری ۴-۵ جلسه اعلام کرد با افزایش قیمت خودرو موافقت میکند اما علاوه بر این که افزایش عرضه خودرو باید در دستور کار خودروسازان قرار بگیرد، با نظارت وزارت صمت کیفیت خودرو نیز باید دستخوش تغییر و تحول اساسی شود. با این دو پیش شرط دولت نه با پیشنهاد خودروسازان بلکه در واقع با همان روال سابق شورای رقابت موافقت کرده است آن هم با یک تحفظ مهم که محور و کلید واژه جلسات ستاد تنظیم بازار این بود که مسیر حل مسئله و از بین رفتن سوداگری ها باید کاملا مشاهده شود وگرنه دولت چک سفید امضا به خودروساز نمیدهد.
آینده مذاکرات هستهای را چگونه میبینید. آیا میتوان چشماندازی را برای توافق متصور بود؟
در خصوص فضای مذاکرات باید بگویم که فضا، فضایی مثبت است، پیشنهاد روشنی را ایران در همه حوزهها با تاکید بر رفع واقعی همه تحریمها ارائه کرده است. این پیشنهادها الحمدلله روی میز است و درباره آن بحث و بررسی میشود. میز مذاکره فعال، پویا و رو به جلوست. پیشبینی ما هم از مذاکرات، مسیر مثبت، ادامه دار و روبه جلویی است.
ارسال دیدگاه