آسیب سیل به ۱۶ هزار هکتار از نخلستان‌های خوزستان

تهران (پانا) - حدود ۱۴ هزار هکتار باغات مثمر و حدود ۲ هزار هکتار باغات جوان نخیلات در سیل اخیر آسیب دید.

کد مطلب: ۹۲۳۹۹۲
لینک کوتاه کپی شد
آسیب سیل به 16 هزار هکتار از نخلستان‌های خوزستان

به‌گزارش فارس، لازم نیست نخل‌دار باشی یا مثل یکی از نخلداران سیل‌زده چشم‌هایت به قد بلند نخل‌هایت خیره شده، کافی است سری به خوزستان بزنی آن هم نه در خرماپزان تابستان؛ همین حالا هم که بروی خرماهای نرسیده و نخل‌های زرد رها شده را خواهی دید.

تیرماه سال گذشته بود که صدای نخلداران و نمایندگان آنها از بی‌آبی درآمده بود و از شوری آب گلایه می‌کردند که «در این اوضاع نمی‌توانیم نخل داری کنیم» اما امسال مجبور شدند قبل از تیرماه نخل‌های غرق شده در آب را ببینند تا این بار نوبت گلایه از پرآبی باشد.

اهالی می‌گویند باد که می‌آید، چندتایی می‌افتد. مثل آدمی که ایستاده مرده باشد. دور و بر بعضی از نخل‌ها را آنقدر نی گرفته که انگار سال‌هاست دست کسی به خرما نرسیده. حمله آب و خاک، نه تحقیق می‌خواهد نه گزارش کارشناسانه.
جنگ از یک‌سو و بالا رفتن غلظت شوری آب از سویی دیگر در این چندساله به جان نخل‌های خوزستانی افتادند و جان خیلی از آنها را گرفتند؛ اما حالا صحبت از آب است، آبی که نخل‌ها یک ماه در آن غوطه خوردند و حالا هم که سر از آب درآوردند، خفه و بی‌جان شده‌اند.

بنابر آمار جهاد کشاورزی خوزستان سطح زیرکشت نخیلات خوزستان ۴۳ هزار هکتار است که ۳۳ هزار هکتار آن بارور و مابقی نهال است که عمده آن در شهرستان‌های شادگان، آبادان، اهواز و خرمشهر قرار دارد که ۲۵ هزار نخلدار در این نخلستان‌ها فعالیت می‌کنند.

خسارت ۲۲۲ میلیارد تومانی

معاون حفظ نباتات و تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان درباره میزان خسارت سیل به نخیلات استان اظهار کرد: ساختار نخیلات به‌صورت تک‌لپه با تنه لیفی و فاقد استوانه مرکزی است که تا شعاع ۲۵ متری زیر خاک می‌رود با وجود اینکه نخل دارای اندام ریشه به‌عنوان اندام تنفسی است اما ماندگاری حجم زیاد سیلاب به‌مدت طولانی در ناحیه ریشه سبب آسیب رساندن به نخیلات شد.

محمد قاسمی‌نژاد عنوان کرد: آبگرفتگی باغات نخل سبب شد تلقیح (گرده افشانی) نخیلات به‌خوبی در زمان مناسب انجام نشود همچنین آب زیاد مانع رسیدن اکسیژن به ناحیه ریشه و ریزش گل و میوه را تحت تاثیر خود قرار داد.

او با اشاره به زیر آب رفتن باغات جوان می‌گوید: حدود ۱۴ هزار هکتار باغات مثمر و حدود ۲ هزار هکتار باغات جوان نخیلات در سیل اخیر آسیب دید.

معاون حفظ نباتات و تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با بیان اینکه در مجموع ۲ هزارو ۲۲۰ میلیارد ریال خسارتی است که سیل به نخیلات استان وارد کرد، عنوان کرد: پرداخت خسارت به باغداران به‌منظور انجام فعالیت‌های میان باغی، تامین نهال یارانه دار با یارانه صدرصد برای باغاتی که در اثر سیل کامل از بین رفتند، تامین اعتبار برای مدیریت کف باغات و تامین اعتبار برای تخلیه اصولی آب از باغات از جمله اقداماتی است که با هدف بازسازی و احیای نخلستان‌ها صورت گرفت.

قاسمی‌نژاد با تاکید بر اینکه ۹۵ درصد آب سیل در باغات نخیلات تخلیه شده است، بیان می‌کند: در همه استان از دشت آزادگان و هویزه گرفته تا شهرهای آبادان، خرمشهر و شادگان در برخی مناطق دیگر با وجود اینکه آب تخلیه شده اما آب تحت الارضی هنوز بالا است چرا که زهکش‌ها کشش کافی برای خروج آب ندارند.

او گفت: به‌منظور تخلیه کامل آب باید دستگاه‌های سنگین را وارد و استان‌های معین به کمک ما بیایند تا سریعتر گیاه به حالت عادی خود برگردد.

تأثیر سیل بر تولید خرما

معاون حفظ نباتات و تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان در رابطه با تاثیر خسارات سیل بر حجم تولید خرمای امسال عنوان می‌کند: با توجه به‌مدت زمان باقی‌مانده تا برداشت خرما بین ۳۰ تا ۳۵ درصد کاهش محصول پیش‌بینی می‌شود و احتمال دارد این روند تا اواخر تیرماه نیز سبب ریزش میوه خرما شود.

قاسمی‌نژاد افزود: بازگشت نخیلات با حالت نرمال بستگی به تخلیه سریع آب، تغذیه متعادل باغات، فعال شدن زهکش‌ها و... دارد چرا که رطوبت بالا سبب شیوع بیماری‌هایی مانند خشکیدگی برگ، خامج در و... در نخیلات می‌شود.

مدیر اداره جهاد کشاورزی شادگان نیز با بیان اینکه سطح آب در برخی از مزارع نخیلات به بیش از ۲ متر رسیده است، می‌گوید: تا کنون بیش از یک هزار و ۴۰۰ هکتار از نخیلات شادگان به زیر آب رفته و خفه شده‌اند.

خلیل منیعات اظهار کرد: با توجه به بالا آمدن آب تالاب شادگان و پیشروی آن به سمت روستاها و مزارع شهرستان، وضعیت آبگرفتگی نخیلات در زمان سیل روز به روز بدتر شد و همین موضوع خسارت‌ها را بیشتر کرد.

او افزود: یک هزار و ۸۰۰ هکتار از نخیلات شادگان به زیر آب رفتند اما با توجه به شرایط شهرستان احتمال آسیب‌دیدن بخشی دیگر از نخلستان‌ها وجود دارد که باید تا زمان برداشت خرما منتظر بمانیم.

مدیر جهاد کشاورزی شادگان بیان می‌کند: ارتفاع آب در برخی از نخلستان‌های شادگان به ۳ متر رسید و همین مسئله سبب خفه‌گی نخل‌ها شد. آب نخلستان‌ها حدوداً یک ماه در زمین ماند و خسارت زیادی وارد کرد.

او گفت: متأسفانه سال گذشته به‌دلیل خشکسالی ۳۰ درصد نخلستان‌های شادگان آسیب دیدند و امسال نیز به‌دلیل وقوع سیل خسارت زیادی به نخلداران وارد شد.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار