جویدن و خوردن یخ نشانه چیست و چه خطراتی دارد؟
تهران (پانا) - اگر به جویدن تکههای یخ علاقه دارید، ممکن است مبتلا به عارضه پاگوفاگیا باشید. جویدن و خوردن یخ میتواند چندین علت مختلف داشته باشد.
آیا تا به حال از خود پرسیده اید که جویدن قطعات یخ میتواند مضر باشد یا خیر؟ اگر به جویدن تکههای یخ علاقه دارید، ممکن است به بیماری پاگوفاگیا (تمایل وسواس گونه به خوردن یخ) مبتلا باشید. تمایل شدید به خوردن یخ میتواند نشان دهنده کمبود مواد مغذی یا نوعی اختلال تغذیهای باشد. در این مقاله با علت و روش درمان یخ خواری بیشتر آشنا خواهیم شد.
چه عواملی باعث بروز یخ خواری میشوند؟
چندین بیماری میتوانند باعث یخ خواری شوند. از جمله:
کم خونی فقر آهن
اختلال هرزه خواری یا پیکا
۱) کم خونی فقر آهن
یخ خواری اغلب با کم خونی فقر آهن در ارتباط است. کم خونی زمانی روی میدهد که خون به اندازه کافی گلبولهای قرمز سالم نداشته باشد. گلبولهای قرمز باعث انتقال اکسیژن در بافتهای بدن میشوند. بدون این اکسیژن، شما دچار خستگی و تنگی نفس خواهید شد. وجود آهن برای تولید گلبولهای قرمز ضروری است. افراد مبتلا به کم خونی فقر آهن، به اندازه کافی در خون خود، آهن ندارند.
برخی محققان معتقدند که جویدن یخ باعث تحریک عاملی در افراد مبتلا به کم خونی فقر آهن میشود که در نتیجه خون بیشتری به مغز میفرستد. خون بیشتر در مغز به معنای اکسیژن بیشتر در مغز است. از آنجایی که مغز سابقا محروم از اکسیژن بوده، این افزایش ناگهانی اکسیژن ممکن است منجر به افزایش هوشیاری و وضوح تفکر شود.
۲) اختلال هرزه خواری یا پیکا
پیکا نوعی اختلال تغذیهای است که در آن افراد تمایل به خوردن مواد غیر غذایی مانند یخ، خاک، کاغذ، خاکستر یا گِل دارند. پاگوفاگیا زیر مجموعه اختلال هرزه خواری بوده که شامل خوردن یخ، برف یا آب یخ است.
افراد مبتلا به پیکا به دلیل اختلال جسمی مانند کم خونی مجبور به خوردن یخ نیستند. در عوض، این نوعی اختلال ذهنی و روانی است. پیکا اغلب همراه با دیگر بیماریهای روانی و ناتوانیهای ذهنی بروز پیدا میکند. این عارضه همچنین میتواند به علت بارداری ایجاد شود.
نحوه تشخیص علت یخ خواری
اگر بیش از یک ماه است که تمایل به خوردن یخ دارید، به پزشک مراجعه کنید. اگر باردار هستید، فوراً به پزشک مراجعه کنید تا از شما نمونه خون گرفته شود. کمبود ویتامین و مواد معدنی در دوران بارداری میتواند باعث بروز مشکلات جدی شود.
با مراجعه به پزشک، علائم خود را توضیح دهید. اگر علاوه بر یخ به خوردن چیزهای غیر عادی دیگر نیز تمایل دارید، با پزشک خود در میان بگذارید.
پزشک برای بررسی کمبود آهن، از شما آزمایش خون خواهد گرفت. اگر مشکل شما ناشی از کم خونی باشد، پزشک برای تشخیص علت کم خونی، آزمایشهای بیشتری را تجویز خواهد کرد.
آیا یخ خواری میتواند منجر به بروز بیماریهای دیگر شود؟
برخی افراد مبتلا به پاگوفاگیا، ممکن است هر روز چندین سینی یا کیسه یخ بخورند! این موضوع میتواند باعث بروز برخی مشکلات شود.
یخ خواری و مشکلات دهان و دندان
جویدن یخ به میزان زیاد در هر روز میتواند باعث از بین رفتن مینای دندان شود. مینای دندان قویترین قسمت دندان بوده و لایههای داخلی را از پوسیدگی و آسیب محافظت میکند. با از بین رفتن مینای دندان، دندانها نسبت به مواد گرم و سرد بسیار حساس میشوند. به علاوه، احتمال پوسیدگی دندان به میزان قابل توجهی افزایش پیدا میکند.
عوارض ناشی از کم خونی
عدم درمان کم خونی فقر آهن میتواند خطرناک باشد. عوارض این عارضه عبارتند از:
مشکلات قلبی، از جمله نارسایی قلبی و بزرگ شدن قلب
بروز مشکلات در طی دوران بارداری، از جمله زایمان زودرس و کم وزنی نوزاد در زمان تولد
اختلالات جسمانی و رشدی در نوزادان و کودکان
عوارض ناشی از پیکا
پیکا عارضهای بسیار خطرناک است. این بیماری میتواند منجر به عوارض زیادی شود. در حالی که یخ خواری باعث ایجاد آسیبهای داخلی نمیشود، اما خوردن دیگر مواد غیر غذایی میتوانند به اندامهای داخلی شما آسیب برسانند. هرزه خواری میتواند منجر به مشکلات زیر شود:
مشکلات روده
انسداد روده
پارگی یا سوراخ شدن روده
مسمومیت
عفونت
خفگی
درمان یخ خواری
درمان بیماری یخ خواری به علت آن بستگی دارد.
اگر این عارضه ناشی از کم خونی فقر آهن باشد، احتمالا پزشک برایتان مکملهای آهن تجویز خواهد کرد.
اگر یخ خواری ناشی از هرزه خواری باشد، درمان ممکن است کمی پیچیدهتر شود. پزشک ممکن است در کنار گفتگو درمانی برای شما داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب نیز تجویز کند.
اگر دچار درد فک یا دندان درد شده اید، با دندانپزشک خود مشورت کنید.
کلام آخر
بیماری یخ خواری میتواند منجر به عوارض مختلفی شود. این موضوع ممکن است روند زندگی شما را مختل کند. در صورت ابتلا به یخ خواری، برای تشخیص علت حتما به پزشک مراجعه کنید. با یک آزمایش خون ساده میتوانید به علت این عارضه پی برده و اقدام به درمان خود کنید.
ارسال دیدگاه