رضا اردکانیان*
زیرساختهای آب و عدالت همهجانبه
عدالت بهمثابه آرمان بشری، وجوه متعددی دارد. تحقق عدالت کارکرد کلیت جامعه و از جمله نظام تدبیر است. هر بخشی از نظام تدبیر با وجهی از عدالت سروکار دارد و باید برای تحقق آن بکوشد.
وزارت نیرو و مجموعه صنعت آب و برق حداقل با دو وجه بسیار مهم از عدالت سروکار دارند. اول، عدالت در دسترسی به خدمات آب و برق که امروز حدی از آن به عنوان حقوقبشر لحاظ میشود و امروز از طریق توسعهپایدار زیرساختهای تولید و توزیع آب و برق، و سازوکارهای ناظر بر تضمین پایداری آنها حاصل میشوند؛ و دوم عدالت محیط زیستی. عدالت در دسترسی به زیرساختها و عدالت محیط زیستی زمینهساز ارتقای کیفیت زندگی پایدار نیز هستند.
توسعه دسترسی روستاهای کشور به آب شرب و بهداشت پایدار یکی از وجوه تقویت عدالت در دسترسی به زیرساختهاست. آخرین آمار و اطلاعات موجود نشان میدهد ۹۹.۹ درصد جمعیت شهری و ۸۲.۵ درصد جمعیت روستایی ایران از نعمت آب شرب سالم و پایدار بهرهمند هستند. این آمار در جهان به ترتیب ۸۵ و ۵۳ درصد است. عملکرد ۸ ساله دولت تدبیر و امید بهگونهای بوده که هر سال بهطور متوسط دسترسی یک میلیون و ۱۶۰ هزار نفر جمعیت روستایی به آب پایدار و سالم فراهم شده است و به این ترتیب تاکنون در دولت تدبیر و امید تعداد ۱۲۴۳۷ روستا از شبکه آب سالم و پایدار بهرهمند و بهطور متوسط هر هفته بیش از ۳۰ روستا به شبکه آب سالم و پایدار متصل شدهاند.
توسعه آبرسانی روستایی در هفته سی و ششم پویش هرهفته_الف_ب_ایران با آبرسانی به ۱۰۰ روستا در چهار استان کردستان، زنجان، البرز و همدان که با سرمایهگذاری ۱۱۱ میلیارد تومان انجام شده است ادامه خواهد یافت و به ترتیب ۴۳۸۲۵، ۷۵۹۸، ۹۷۶۴ و ۱۴۳۲ نفر از هموطنان در استانهای مذکور را تحت پوشش شبکه آبرسانی روستایی سالم و پایدار قرار میدهد. خرسندی بیشتر از آن جهت است که بیشترین حجم سرمایهگذاری و توسعه آبرسانی روستایی در این هفته از پویش در استان کردستان صورت میگیرد.
افتتاح طرحهای آبرسانی روستایی مذکور از طریق ارتباط راه دور و در محل تصفیهخانه فاضلاب فیروزبهرام در تهران صورت میگیرد. اگرچه این تصفیهخانه در ادامه پویش افتتاح خواهد شد اما اهمیت آن به حدی است که جا دارد درباره آن توضیحی به شهروندان ارائه شود.
تصفیهخانه بزرگ فیروزبهرام یا تصفیهخانه غرب تهران، بخشی از ۲۲ واحد تصفیهخانه لازم برای جمعیت ۱۱ میلیون و ۴۰۰ هزار نفری این شهر است که پیشتر ۶ واحد آن در تصفیهخانه جنوب تهران به بهرهبرداری رسیده و ۴ واحد آن نیز در قالب تصفیهخانه فیروزبهرام در حال تکمیل است. فاضلاب شهر تهران با ۸ هزار کیلومتر شبکه و خطوط انتقال برای تصفیه به این تصفیهخانهها منتقل میشود. آغاز بهکار تصفیهخانه فیروزبهرام یا غرب تهران، دو میلیون و صد هزار نفر دیگر بر جمعیت تحت پوشش تصفیه فاضلاب در تهران افزوده و به پنج میلیون و ۶۵۰ هزار نفر میرساند. این تصفیهخانه قادر است سالانه ۱۹۲ میلیون مترمکعب فاضلاب را تصفیه کند.
تکمیل تصفیهخانه فیروزبهرام یکی از آرزوهای محیط زیستی شهر تهران یعنی تصفیه فاضلاب، جلوگیری از ورود فاضلاب خام به محیط زیست و استفاده از همه فواید محیط زیستی تصفیه فاضلاب را محقق خواهد کرد. اطلاعات دقیقتر درباره ابعاد مختلف و مهم این تصفیهخانه و ویژگیهای فنی و پیامدهای محیط زیستی آن به امید خدا هنگام تکمیل و افتتاح تصفیهخانه در هفتههای آتی پویش هرهفته_الف_ب_ایران به مردم اطلاعرسانی خواهد شد.
هفته سی و ششم پویش با تکمیل طرحهای آبرسانی روستایی و بازدید از پیشرفت کار تکمیل تصفیهخانه فیروزبهرام و نظارت بر پیشرفت طرح، گامی دیگر در مسیر توسعه عدالت در دسترسی به زیرساختهای صنعت آب و برق و همچنین توسعه عدالت محیط زیستی و دسترسی به محیط زیست پایدارتر را محقق میسازد.
*وزیر نیرو
منبع: ایران
ارسال دیدگاه