تقی آزاد ارمکی *
بیتوجهی به حقوق اجتماعی در روزهای کرونایی
پدیده بیماری کرونا چند وجه دارد و باید مورد آسیبشناسی قرار بگیرد. از ابتدا به این پدیده کاملاً از وجه پزشکی نگاه شد و جامعه از وجود وجوه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی غافل شد.
گفته شد که اگر کسی، تغذیه خوبی داشته باشد، مشکلات بسامان میشود، در صورتی که دیدیم چیزهای دیگری مانند تنظیم روابط اجتماعی و سبک زندگی نیز مهم هستند. وجود این نگاه تکبعدی سبب شد که جامعه و مردم به حساسیتها دقت نکرده و به ماندگاری کرونا توجهی نداشته باشند؛ باید بدانیم که کرونا آمده است که بماند، من از روز اول گفتم که مردم باید به این باور برسند که کرونا در مدت زمان زیادی باقی خواهد ماند، پس باید تمام مناسبات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی نیز با آن تنظیم شود. ما میخواهیم سبک زندگی قدیم خود را داشته باشیم و جلوی کرونا را هم بگیریم، این کار عملاً امکانپذیر نیست.
چاره کار برای شکست دادن بیماری کرونا این است که روانشناسان، جامعهشناسان و در واقع تمامی اصحاب علم و فرهنگ و دانش نگاهی ویژه به جامعه ارائه دهند و عناصری درباره زندگی با کرونا ارائه دهند تا جامعه مجاب شود رفتار خود را تغییر دهد و توجه به حساسیتهای خود و دیگران را بالا ببرد. متأسفانه اهمیت دادن به دیگری برای مردم ما پررنگ نیست، این «دیگری» باید مهم شود. همه اقشار جامعه، به عنوان مثال یک بقال، یک نانوا یا یک راننده تاکسی همه و همه باید دیگران برایشان مهم باشند. اگر این اتفاق بیفتد، میتوان با کرونا مقابله کرد. آنچه گم شده و نسبت به آن بیاعتنا هستیم، حقوق اجتماعی و مسئولیت اجتماعی است. بیماری کرونا وقتی از پا درمیآید که به دیگران نیز اهمیت دهیم. مردم باید بفهمند که برای زندگی کردن و ادامه حیات، سایر مردم نیز اهمیت دارند و فقط این «من» نیست که مهم است، بلکه تکتک افراد جامعه هم مهم هستند.
از زمانهای قدیم میگفتند که باید جلوی دهان خود را بگیرید و آب دهان را به بیرون نیندازید، خیلیها مقاومت میکردند، اما کمکم این به یک فرهنگ تبدیل شد و دیگر کسی را نمیبینیم که این عمل را انجام دهد. الان هم در این بازه زمانی که کرونا آمده است، متخصصان میگویند باید ماسک زد اما برخی همچنان مقاومت میکنند و جلوی دهان خود را نمیگیرند و از ماسک استفاده نمیکنند. چنانچه «دیگری» برای همه مهم شود، همگان استفاده از ماسک و مسائل دیگر را رعایت خواهند کرد. اینکه برخی پروتکلها را رعایت نمیکنند دیگران هم آسیب میبینند، این در حالی است که برای مرگ یک فرد، دیگری نباید بمیرد. نه تنها در بحث کرونا بلکه در مباحث دیگر هم خیلیها به یکدیگر اهمیت نمیدهند؛ نمونه بارز این نکته گرانفروشی است، وقتی دیگران برایمان مهم باشند، هم ماسک میزنیم و هم فاصله اجتماعی را رعایت میکنیم و در نهایت کرونا هم تمام میشود.
*جامعهشناس
منبع: ایران
ارسال دیدگاه