کاهش شکاف میان عرضه و تقاضای مسکن در کشور با ساخت خانههای کوچک
تهران (پانا) - طرح ساخت مسکن اقتصادی، همانطور که از نامش پیداست با هدف تولید خانههایی با قیمت مناسب و استطاعتپذیر برای اقشار مختلف جامعه طراحی شده است. به گفته خشایار باقرپور، طراح و مجری مسکن اقتصادی، یکی از اهداف اصلی این طرح کاهش شکاف میان عرضه و تقاضای مسکن در کشور است. براساس آمارها، در سالهای گذشته تقاضا برای مسکن به طور قابلتوجهی از میزان عرضه ناشی از تولید پیشی گرفته است؛ موضوعی که باعث افزایش قابلتوجه قیمتها در این بازار شده است.
بحران مسکن به موضوعی کهنه و چالشی همیشگی برای مردم ایران تبدیل شده است. افزایش پی در پی قیمت مسکن و اجارهبها، باعث شده بسیاری از خانوادهها توانایی خرید یا حتی اجاره یک خانه مناسب را از دست بدهند. این شرایط بهویژه برای اقشار کمدرآمد و جوانان در آستانه تشکیل خانواده، چالشبرانگیزتر شده است. در چنین شرایطی، طرح ساخت مسکن اقتصادی توسط اتحادیه تعاونیهای عمرانی تهران به عنوان یک راهکار برای کاهش فشار بر بازار مسکن مطرح شده است.
طرح ساخت مسکن اقتصادی، همانطور که از نامش پیداست با هدف تولید خانههایی با قیمت مناسب و استطاعتپذیر برای اقشار مختلف جامعه طراحی شده است. به گفته خشایار باقرپور، طراح و مجری مسکن اقتصادی، یکی از اهداف اصلی این طرح کاهش شکاف میان عرضه و تقاضای مسکن در کشور است. براساس آمارها، در سالهای گذشته تقاضا برای مسکن به طور قابلتوجهی از میزان عرضه ناشی از تولید پیشی گرفته است؛ موضوعی که باعث افزایش قابلتوجه قیمتها در این بازار شده است.
طرح تولید مسکن اقتصادی تلاش دارد با کاهش هزینههای ساخت، استفاده از ترجیحا زمینهای دولتی و ارائه تسهیلات مالی مناسب، امکان دسترسی به خانههایی با قیمت قابل قبول را فراهم کند.
با عدم حمایت مجلس از طرح مسکن اقتصادی
در ابتدا، طرح ساخت مسکن اقتصادی با مخالفتها و انتقاداتی از سوی برخی کارشناسان و حتی تعدادی از نمایندگان مجلس مواجه شد. منتقدان، مسائلی مانند تامین منابع مالی، کیفیت ساخت و احتمال شکست مشابه با طرحهای گذشته را مطرح میکردند. با این حال، با گذر زمان و شفافتر شدن ابعاد این طرح، طی ماههای اخیر حمایتها از آن افزایش یافت.
تعداد قابلتوجهی از نمایندگان مجلس و اعضای اتاقهای بازرگانی تهران و ایران و برخی مقامات مسوول طی اظهارنظرهایی، این طرح را گامی مهم در جهت رفع بحران مسکن دانستهاند. به اعتقاد آنان، این طرح با استفاده از پشتیبانی دولت و حمایت مالی از سازندگان میتواند بخشی از تقاضای انباشته بازار مسکن متناسب با جامعه هدف خود را پاسخ دهد.
آینده طرح ساخت مسکن اقتصادی
اگر چه اجرای این طرح موانعی بر سر راه خواهد داشت اما میتواند نقطه امیدی برای بسیاری از خانوادهها باشد. تجربه کشورهای دیگر نشان داده است که سیاستهای حمایتی در حوزه مسکن در صورت اجرا با برنامهریزی دقیق و نظارت مستمر میتواند تاثیرات مثبتی بر بازار بگذارد. برای موفقیت این طرح، دولت باید با استفاده از تجربیات گذشته از تکرار اشتباهات جلوگیری کند. همکاری مؤثر میان بخش دولتی و خصوصی و جلب مشارکت مردم و همچنین سرمایهگذاران بر بستر تعاون میتواند نقش بسزایی در موفقیت طرح داشته باشد.
به طور کلی باید گفت که طرح ساخت مسکن اقتصادی، گامی مهم در جهت رفع بخشی از بحران مسکن در سطح کشور است. اگرچه این طرح در ابتدا با انتقادات و نگرانیهایی همراه بود اما حمایتهای اخیر در مجلس نشاندهنده اهمیت آن در سیاستگذاریهای کلان کشور است. با این حال، موفقیت این طرح به شفافیت در اجرا، تامین منابع مالی و توجه به کیفیت بستگی دارد. در صورتی که این موارد به درستی مدیریت شوند، میتوان انتظار داشت که این طرح به عنوان راهکاری عملی برای کاهش مشکلات مسکن، نتایج مثبتی به همراه داشته باشد. آنچه که طراحان مسکن اقتصادی نویدش را دادهاند.
نجات مردم از اجارهنشینی با ساخت مسکنهای ۲۵متری
نماینده دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی در این رابطه گفت: ساخت مسکن ۲۵متری در کلانشهرها از جمله تهران، اراک و قم که میزان اجارههای مسکن بسیار بالاست، بسیار مناسب است.
سیدمحمد جمالیان، نماینده دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی در خصوص ساخت مسکنهای ۲۵متری مطرح کرد: مردم ۴۹درصد از درآمد خود را باید صرف هزینه اجارهبهای مساکن خود پرداخت کنند که این عدد در تهران به ۶۹درصد میرسد؛ چنین رقمی واقعا بالاست پس مردم از سبد درآمدی خود میزان زیادی را بابت اجارهبها پرداخت میکنند، اگر نتوانیم چنین مشکلی را حل کنیم مردم فشارهای بیشتری را باید متحمل شوند.
جمالیان ادامه داد: عدهای میگویند مسکن ۲۵متری مناسب نیست اما وقتی که میبینیم مردم با این اقدام از زیر فشارها خارج میشوند، پس باید از آن حمایت کرد. در شرایط فعلی اگر دولت از مسکن ۲۵متری حمایت کند، کار بسیار مناسبی است. او افزود: متاسفانه امروزه با وجود اینکه چند طرح بزرگ مسکن را در پیش گرفتهایم اما همچنان نتوانستهایم مشکل مسکن را حل کنیم. خروجی کارهای صورت گرفته را همچنان ادامه اجارهنشینی میبینیم.
این نماینده مجلس ادامه داد: در شرایط کنونی باید از مسکن ۲۵متری حمایت شود گرچه معتقدیم ۲۵متر متراژ کمی است اما چنین اقدامی به خصوص در کلانشهرها از جمله تهران، اراک و قم که میزان اجارههای مسکن بسیار بالاست، مناسب است و باید این کار را انجام دهیم تا مردم از اجارهنشینی نجات پیدا کنند و به دیگر ضروریات زندگیشان برسند.
لزوم حمایت از طرح ساخت مسکن کوچکمتراژ
نایبرییس کمیسیون قضایی مجلس نیز با انتقاد از اینکه عدهای در حوزه مسکن نگاه آرمانگرایانه دارند و بیتوجه به امکانات کشور با قصهپردازیهای غیرواقعی، نسخه ساخت واحدهای ویلایی را مطرح میکنند، اظهار داشت: در مقطع فعلی، طرح ساخت مسکن کوچکمتراژ باید مورد حمایت قرار گیرد.
عثمان سالاری ضمن بیان این مطلب، اظهار داشت: تامین مسکن، حق طبیعی و بدیهی هر ایرانی است. برخی در مورد مسکن به طرز آرمانگرایانهای فکر میکنند و فرض میکنند که با هدف رعایت جوانب شرعی و اسلامی باید همه مردم مسکن ویلایی داشته باشند. این در حالی است که در حال حاضر هر اقدامی در زمینه مسکن حتی اگر به صورت ساخت واحدهای کوچکمتراژ صورت گیرد که به حل مشکلات جوانان، بهویژه جوانانی که در انتظار ازدواج هستند کمک میکند، باید حمایت شود.
او بیان کرد: باید در تلاش برای رفع و حل مشکلات مسکن مردم باشیم، به ویژه باید تمرکز بر رفع مشکلات مسکن نسل جوان باشد، نهاینکه با داستانهای غیرواقعی و غیرعملی به دنبال حل مشکلات مردم در حوزه مسکن باشیم. سالاری تصریح کرد: در زمینه مسکن، باید برنامههایی دنبال کنیم که از نظر منطقی و علمی توجیهپذیر باشند و با منابع و امکانات کشور سازگار باشند، نه اینکه با قصهپردازیهای غیرواقعی به دنبال حل مشکلات مسکن باشیم. برخی افراد شعار ساخت مسکن ویلایی را مطرح میکنند، در حالی که باید از آنها بپرسیم که این اقدام با چه منابعی قابل انجام است و چگونه زیرساختهای این ساختارها تامین میشود. نایبرییس کمیسیون قضایی مجلس ادامه داد: در حال حاضر کشور با ناتوانیهای زیادی در زمینههای مختلف روبهرو است و هر اقدامی بهویژه در حوزه مسکن باید با در نظر گرفتن این موضوعات انجام شود تا بتوانیم به اهداف اصلی خود در سطح کلان دست یابیم.
ساخت واحدهای کوچکمقیاس؛ راهگشای مشکل مسکن جوانان
عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: اگر قرار باشد بحث جوانی جمعیت را پیگیری کنیم باید بحث مسکن کوچکمقیاس را پیگیری کنیم.
حمیدرضا گودرزی گفت: کمیسیون عمران به دنبال پیگیری جدی موضوع مسکن است و تعاملات خوبی در این راستا در حال انجام است. واقعا مشکل مسکن به خصوص در بین جوانان در کشور حاکم است اگر قرار باشد بحث جوانی جمعیت را پیگیری کنیم باید بحث مسکن کوچکمقیاس را پیگیری کنیم. در کمیسیون عمران به دنبال این موضوع هستیم که انشاءالله بتوانیم در این حوزه موفق عمل کنیم. او در خصوص امکان تصویب نهایی در مجلس شورای اسلامی گفت: تمامی افراد به ساخت مسکن کوچکمتراژ علاقهمند هستند حتما این مصوبه نتیجه مثبتی خواهد داشت. گودرزی درباره نظر برخی مخالفان طرح که میگویند، ساخت واحدهای کوچکمقیاس در شأن مردم نیست، عنوان کرد: برای زوجهایی که میخواهند تشکیل زندگی دهند اینگونه واحدها هیچ مشکلی ندارد. بسیاری از جوانان از خانههای کوچک شروع به زندگی کردهاند، پس مانعی ندارد. در کل ساخت واحدهای کوچکمقیاس اقدام موثری است اما کیفیت، کمیت، سرعت و دقت نباید فدای یکدیگر شوند. اگر اینگونه واحدها کیفیت لازم را داشته و دارای تمامی امکانات باشند همچنین در شهرهای بزرگ و کلانشهرها ساخته شوند، هیچ مشکلی در پی نخواهد داشت. زمین در شهرهای ما بسیار وجود دارد، اجازه دهند زمین در اختیار جوانان قرار گیرد. او اضافه کرد: رییس کمیسیون عمران با دقت و درایت بسیار در حال پیگیری موضوعات از جمله مسکن است. یکی از بحثهای کمیته مسکن، ساخت واحدهای کوچکمقیاس است. اگر این اتفاق رخ دهد، اتفاق میمون خوبی خواهد بود. اگر قرار باشد یک جوانی نصف حقوق خود را بابت کرایه خانه پرداخت کند و نهایت هم چیزی عایدش نشود، ساخت اینگونه واحدها موثر است. درست است که شاید موافقان و مخالفانی هم وجود داشته باشد اما اتفاق مثبتی است. به طور کلی نظر کمیسیون عمران در خصوص ساخت واحدهای کوچکمقیاس مثبت است. گودزی در خصوص احتمال اجرایی شدن این موضوع برای سال بعد گفت: ممکن است نظرات متفاوتی در این راستا وجود داشته باشد؛ مشخص نیست اما در حال پیگیری ساخت اینگونه واحدها هستیم.
ساخت واحدهای کوچکمتراژ؛ اقدامی مناسب برای شروع زندگی
رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس گفت: ساخت مسکن کوچکمتراژ در یک مقطع زمانی کوتاه و در طول و عرض جغرافیای خاص یک مساله قابلتوجهی است و باید هم برای ساخت اینگونه واحدها فکری شود.
علی نهاوندی، رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس به ساخت مسکن کوچکمتراژ اشاره و مطرح کرد: مسکن یکی از نیازهای مبرم زیست بشری از ابتدا بوده و به نوعی مساله اصلی و اساسی مردم است. مسکن کوچکمتراژ مساله کلانشهرهای ما همانند تهران و مشهد است که یک مساله جدی است چرا که مسکن در کلانشهرها تبدیل به معضل شده است.
نهاوندی ادامه داد: ساخت مسکن کوچکمتراژ در یک مقطع زمانی کوتاه و در طول و عرض جغرافیای خاص یک مساله قابلتوجهی است و باید هم برای ساخت اینگونه واحدها فکری شود اما در درازمدت باید زیستها را به سمتی ببریم که افراد در آن مکان کاملا در آرامش روحی باشند بنابراین خانه فقط آدرس آب، برق، گاز و تلفن نیست، خانه، محل آرامش زندگی است. اگر آرامش و آسایش افراد در مسکن کوچکمتراژ حاصل شود، اقدام خوبی است.
رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در پایان خاطرنشان کرد: طرح مسکن کوچکمتراژ جهت شروع زندگی اقدام مناسبی است اما در درازتمدت باید به جهتهای دیگری قدم برداریم.
چارهای جز تولید واحدهای کوچکمقیاس نداریم
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: اگر کمبود منابع زمین در بخش مسکن داشته باشیم و نتوانیم امکاناتی در این راستا فراهم کنیم چارهای جز تولید مسکن کوچکمقیاس نداریم. حسین صمصامی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس به موضوع مسکن اشاره و مطرح کرد: مسکن از کالای مصرفی خارج و تبدیل به یک کالای سرمایهای و دارایی شده است و زمانی که چنین حالتی رخ دهد همیشه در جامعه با کمبود مسکن مواجهیم پس باید بازار مسکن را از حالت سفتهبازی خارج کنیم. صمصامی ادامه داد: جهت خروج مسکن از حالت سفتهبازی باید تورم را کنترل کنیم که یکی از مباحث اصلی برای کنترل تورم، نرخ ارز است که باید کنترل شود، اگر چنین اتفاقی رخ ندهد قیمت مسکن تا چند وقت دیگر افزایش پیدا میکند چراکه قیمت فولاد، سیمان و مصالح ساختمانی افزایش یافته است، بنابراین دلالی و سفتهبازی در حوزه مسکن افزایش پیدا میکند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس به ساخت مسکن کوچکمقیاس اشاره و بیان کرد: اگر کمبود منابع زمین در بخش مسکن داشته باشیم و نتوانیم امکاناتی در این راستا فراهم کنیم، چارهای جز تولید مسکن کوچکمقیاس نداریم، باید این واحدها را ساخته و در اختیار افراد قرار دهیم منتها فقط برای دو سال اول زندگی تا یک زوج بتوانند زندگی خود را جمعوجور کنند؛ باید در این راستا برنامههای لازم صورت گیرد.
لزوم اهتمام جدی دولت نسبت به ساخت مسکن اقتصادی
عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی گفت: باید دولت نسبت به ساخت مسکن اقتصادی اهتمام جدی داشته باشد و مجلس هم در این موضوع به دولت کمک کند.
محمد معتمدیزاده، عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی ضمن ارائه نظر مثبت خود در رابطه با ساخت مسکن اقتصادی، مطرح کرد: هر زوجی در ابتدای زندگی خود درگیر بسیاری از مشکلات هستند. به خصوص موضوع اجارهبهایی را که باید هر ماهه پرداخت کنند مخصوصا اگر آن زوج فاقد شغلی هم باشند؛ به همین جهت طرح مسکن اقتصادی یک طرح بسیار خوب در ابتدای راه زندگی یک زوج جوان است چرا که به لحاظ روانی فشار زندگی کمتری را دچار میشوند و میتوانند کارهای خود را رو ریل بیندازند؛ باید کمک شود که مسکن اقتصادی ساخته شود. عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: باید دولت نسبت به ساخت مسکن اقتصادی اهتمام جدی داشته باشد و مجلس هم در این موضوع به دولت کمک کند. همچنین مسائل و مشکلات اقتصادی را طوری پیش ببرند تا طرح مسکن اقتصادی که دردی از دل مردم به خصوص زوجهای جوان برمیدارد، اجرا شود.
استقلال مالی جوانان با زندگی در واحدهای کوچکمقیاس
دبیر کمیته عمران مجمع مشورتی نظام مسائل استان تهران گفت: طرح مسکن کوچکمتراژ و اجتماعی طرح جدیدی نیست چرا که در تمام دنیا برای حمایت از ازدواج و جوانان دارد انجام میشود. محمدحسین ابراهیمی، دبیر کمیته عمران مجمع مشورتی نظام مسائل استان تهران به تشریح چگونگی ساخت واحدهای کوچکمتراژ پرداخت و مطرح کرد: به واحدهای کوچکمتراژ، واحدهای اجتماعی میگویند، ساخت واحدهای اجتماعی که در اختیار زوجهای جوان به مدت دو سال قرار میگیرد تا در طی این مدت پایههای زندگی خود را استحکام بخشند و از لحاظ مالی به یک استقلال و ثبات مدیریتی برسند.
ابراهیمی به سرمایه اینگونه واحدها اشاره کرد و گفت: سرمایه این واحدها چالش دولتهاست که این سرمایه از کجا میخواهد تامین شود. پیشنهاد این است بانکها به جای اینکه در ملک سرمایهگذاری کنند و باعث تورم شوند، در مسکن اجتماعی سرمایهگذاری کنند یعنی بانکها مستقیما تامینکننده سرمایه واحدهای کوچکمقیاس شوند تا ساخته شوند چرا که اجاره این واحدها پایینتر از عرف اجاره یک واحد معمولی است. به همین دلیل با توجه به اجارههایی که دریافت میکنند میتوانند اقساط وامها را دریافت کنند تا سرمایهشان در گردش باشد؛ این یک نقطه عطفی برای آشتی بین مردم، بانکها و دولت است.
دبیر کمیته عمران مجمع مشورتی نظام مسائل استان تهران متذکر شد: طرح مسکن کوچکمتراژ و اجتماعی طرح جدیدی نیست چراکه در تمام دنیا برای حمایت از ازدواج و جوانان دارد انجام میشود، بسیاری زوج در تهران هستند که حاضرند زیر یک سقف ۲۰ متری زندگی کنند تا بتوانند زندگی خود را شروع کنند؛ این واحدها کمکی در جهت شروع زودتر زندگی جوانان است.
حل مشکلات مسکن تا قبل از سال ۱۴۰۵ با ساخت واحدهای کوچکمقیاس
دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران گفت: با توجه به طرح تفصیلی تهران سرانه ۵/۱۷متری برای حداقل مسکن هر فرد ، اجرای این طرح برای یک خانواده دو نفره در مسکن ۳۵متری، بخش زیادی از مشکلات مسکن کشور تا قبل از سال ۱۴۰۵ حل میکند. سیدمحسن طباطباییمزدآبادی، دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران مطرح کرد: مهمترین موضوعی که در مسکن کوچکمقیاس وجود دارد دسترسی آسان مردم به خانهدار شدن است، برای دولت هم تامین زمین و تخصیص تسهیلات حمایتی و امکانات زیربنایی و روبنایی به مراتب راحتتر است و با توجه به شرایط اقتصادی جهانی و داخلی وقتی دسترسی آسان به مسکن کوچکمقیاس فراهم باشد چه دلیلی دارد که ما پروژهها را معطل استانداردهای غیربومی جهانی کنیم که البته این استانداردها در این ضروری بودن بعضی از آنها، کاهش پیدا کرده است. برخی شنیدهها اشاره دارد که در اروپا قبلا سرانه مسکن هر نفر حدود ۷۰ تا ۷۵ متر بود اما هماکنون به مرز حدود ۲۰ تا ۳۰ متر برای هر فرد رسیده است؛ پس این موضوع نشاندهنده این است که با توجه به تراکم جمعیتی در کلانشهرها و بزرگشهرها و از طرفی سوق جمعیت به شهرها از بعد اشتغال و فراهم بودن فرصتهای اقتصادی مناسب استقبال از مسکن کوچکمقیاس به مراتب بیشتر خواهد بود. طباطبایی به موضوع تسهیلات بانکها اشاره کرد و گفت: معمولا بانکها خیلی راغبترند تسهیلاتی که تزریق میکنند در حوزه مسکن سریعتر برگردد، وقتی این اتفاق میافتد طبیعی است به نوعی هزینههای تمام شده هم به لحاظ تخصیص سریع تسهیلات به پروژهها و بهرهبرداری سریع متقاضیان از واحدها و شروع اقساط و پرداخت آنها، کاهش پیدا میکند. با توجه به طرح تفصیلی تهران سرانه ۵/۱۷ متر برای حداقل مسکن هر فرد، اجرای این طرح برای یک خانواده دو نفره در مسکن ۳۵متری، بخش زیادی از مشکلات مسکن کشور تا قبل از سال ۱۴۰۵ حل میکند.
ساخت مسکن کوچکمتراژ حرام نیست
نماینده مجلس با اشاره به اینکه ساخت مسکن کوچکمتراژ مشکل شرعی ندارد و به لحاظ اسلامی حرام نیست در عین حال گفت: با توجه به گرانی سرسامآور مسکن و نرخ اجارهبها، باید نسبت به ساخت مسکن کوچکمتراژ اقدام شود. قاسم روانبخش اظهار داشت: مسکن از نیازهای اولیه هر انسانی است و حل مشکل مسکن کلید حل مشکلات ازدواج و طلاق است چرا که منشا بسیاری از طلاقها اجارهنشینی و نداشتن مسکن مناسب است و اهمیت مسکن به قدری زیاد است که به تعبیر حضرت امیرالمومنین خانه باید اولین چیزی باشد که میخرید و آخرین چیزی باشد که میفروشید چراکه مسکن مایه آرامش خانواده است. نماینده مجلس در ادامه به چالشهایی مانند کمبود تسهیلات در طرح نهضت ملی مسکن اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: با توجه به تورم، وام ۴۰۰میلیونی طرح نهضت ملی مسکن برای تکمیل واحدهای این طرح کافی نیست و باید میزان وام متناسب با تورم افزایش یابد. در همین حال سرعتبخشی به اجرای پروژههای طرح نهضت ملی مسکن امری ضروری است چراکه هر چقدر پروژهها دیرتر تمام شود، خانهدار شدن برای مردم گرانتر میشود. او با اشاره به لزوم تعامل نظام بانکی با دولت برای تسریع در اجرای طرح مسکن ملی در همین حال پرداخت به موقع سهم آورده متقاضیان را نیز یادآور شد و تاکید کرد: مردم نیز در پرداخت به موقع اقساط خود باید همکاری کنند تا ساخت واحدهای طرح نهضت ملی مسکن زودتر به نتیجه برسد. او همچنین در بخش دیگری از اظهارات خود بر لزوم ساخت واحدهای کوچکمتراژ تاکید کرد و افزود: ساخت مسکن کوچکمتراژ مشکل شرعی ندارد و از لحاظ اسلامی ساخت این واحدها حرام نیست. البته مسکن ایدهآل از لحاظ اسلام، مسکن وسیع است .اما شرایط فعلی ما به گونهای نیست که بتوانیم مسکن ویلایی وسیع به گونهای که در شان و منزلت مردم باشد برای همه بسازیم. او تصریح کرد: در شرایطی که نرخ اجارهبها سرسامآور است و حتی کارمندان دولت ،حقوقشان کفاف پرداخت اجارهبها را نمیدهد باید هر چه زودتر مردم را از زندگی اجارهنشینی نجات داد و البته زندگی در آپارتمان و در خانههای کوچک سخت است ،اما برای نجات مردم از مستاجری ،باید نسبت به ساخت مسکن کوچکمتراژ گام برداریم.
کاهش تورم؛ حمایتی بزرگ برای ساخت واحدهای کوچکمقیاس
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران و ایران گفت: هماکنون که قیمت مسکن بسیار بالا رفته ساخت مسکنهای کوچکمقیاس باید مورد حمایت قرار گیرد. مهراد عباد ضمن ارائه نظر مثبت خود در خصوص ساخت واحدهای کوچکمتراژ، مطرح کرد: ساخت مسکنهای کوچکمقیاس ایده بسیار خوبی است، اگر اجرایی شود. مخالفان این طرح بیشتر نظرشان برمبنای این است که ساخت چنین خانههایی با فرهنگ ایرانی نمیخواهند اما خوب است که فرهنگمان را در برخی از حوزهها تغییر دهیم، لازم نیست همچنان فرهنگ ۴۰ سال گذشته را ادامه دهیم در زمان قدیم حتی چند خانواده در یک خونه کوچک زندگی میکردند اما اکنون لازم است فرهنگمان را در برخی از حوزهها از جمله مسکن تغییر دهیم.
عباد ادامه داد: هماکنون که قیمت مسکن بسیار بالا رفته ساخت مسکنهای کوچکمقیاس باید مورد حمایت قرار گیرد زیرا چنین خانههایی برای زوجهای جوان و افرادی که میخواهند بهصورت مستقل باشند، بسیار مناسب است. باید انواع تنوع متراژی را در مسکنها در نظر بگیریم. اگر قرار است حمایتی از بخش مسکن صورت گیرد، خوب است که در ساخت خانههای کوچکمقیاس تمرکز کنیم. او افزود: اگر دولت و مجلس در راستای کاهش تورم اقدام جدی داشته باشند، حمایت بزرگی برای ساخت واحدهای کوچکمقیاس خواهد بود. عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران و ایران متذکر شد: طبق آمارهای موجود، یک جوان برای تهیه یک مسکن بیش از ۷۰سال باید صبر کند، هماکنون آنقدر شرایط سخت شده است که بنده فکر میکنم جوانان نسبتبه زندگی در خانههای کوچکمقیاس رضایت کامل داشته باشند تا اینکه بخواهند هرماه اجارههای سرسامآور پرداخت کنند.
نتیجه مثبت مسکن کوچکمتراژ علیه تورم سالانه
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران و ایران گفت: متاسفانه افزایش نرخ مسکن در تهران باعث افزایش قیمت مسکن بهصورت عام شده است پس اگر راهکاری پیدا کنیم تا بتوان تقاضا را مدیریت کرد، بسیار نتیجهبخش است؛ یکی از راهحلها ساخت مسکن کوچکمتراژ است. سهیل آلرسول، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران و ایران و نایبرییس کمیسیون صنعت احداث اتاق ایران به ساخت مسکن کوچکمتراژ اشاره و مطرح کرد: طرح مسکن کوچکمتراژ یک راهحل قابلتوجهی در بخش کلانشهرها از جمله تهران است. هر بازاری از جمله بازار مسکن تعادلی بین عرضه و تقاضاست. طی دو، سه دهه گذشته دولت بهجای اینکه نقش رگولاتوری در حوزه مسکن داشته باشد، خود یکی از ارکان عرضهشده است یعنی شکلی همانند مسکن مهر و نهضت ملی مسکن آورده است در صورتی که دولت نباید وارد عرضه و تقاضا به این شکل میشد. سالی ۸۰۰هزار مسکن در کشور ساخته میشود که حدود ۷۰درصد توسط مردم سرمایهگذاری میشود پس دولت در این بازار عرضه کارآمدی کافی ندارد.
آلرسول ادامه داد: متاسفانه افزایش نرخ مسکن در تهران باعث افزایش قیمت مسکن به صورت عام شده است پس اگر راهکاری پیدا کنیم تا بتوان تقاضا را مدیریت کرد، بسیار نتیجهبخش است؛ یکی از راهحلها ساخت مسکن کوچکمتراژ است منتها نزدیک محل اقامت و سکونت یا نزدیکی به پایانههای حملونقل عمومی. او افزود: اگر بتوانیم متراژهای ۱۳۰متر را به متراژ ۳۰ الی ۴۰ متر تبدیل کنیم هر سه تقاضا معادل به یک تقاضا خواهد شد؛ با کم شدن تقاضا بازار عرضه و تقاضا دچار یک کاهش قیمت قابل ملاحظه میشود که علیه تورم سالانه میتواند نتیجه مثبت داشته باشد. عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران و ایران بیان کرد: ساخت مسکن کوچکمتراژ بسیار کارآمد است. همچنین بهلحاظ فرهنگی- اجتماعی باید بگویم که موضوع سکونتگاههای ما جزو فاکتورهایی نیست که به اندازهای که کارشناسان ابراز نظر میکنند در حوزه تغییر شکل و فرم زندگی خانوادگی ما تاثیر گذاشته باشد.
نایبرییس کمیسیون صنعت احداث اتاق ایران در پایان خاطرنشان کرد: اگر شهرداری مجوز ساخت واحدهای کوچکمتراژ را صادر کند هم مخاطب خوبی خواهد داشت و هم قابل دفاع خواهد بود.
ساخت واحدهای کوچکمقیاس؛ اقدامی بسیار مناسب
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی گفت: اگر تجدید نظری صورت گیرد و به فرهنگ غنی خود بازگردیم و نخواهیم مشکلات را از بعد مادی بنگریم میتوانیم پاسخ مثبت و مناسبی را برای ساخت مسکنهای کوچکمقیاس داشته باشیم. حسین محمدزاده، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی مطرح کرد: مخالفین این طرح میگویند مشکلات فرهنگی ناظر بر این ساختوساز وجود دارد اما نظر بنده این است مشکلات فرهنگی اکنون گریبانگر ماست چراکه در سبک زندگی و الگوها دچار مشکلات فرهنگی هستیم. طی دو نسل قبل ازدواجها بهراحتی صورت میگرفت چراکه زوجها مسکن متمایزی را در اختیار نداشتند و در مساکن والدین خود بهصورت موقت زندگی خود را میگذراندند. محمدزاده ادامه داد: اگر تجدید نظری صورت گیرد و به فرهنگ غنی خود بازگردیم و نخواهیم مشکلات را از بعد مادی بنگریم میتوانیم پاسخ مثبت و مناسبی را برای ساخت مسکنهای کوچکمقیاس داشته باشیم. عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: اگر قرار باشد ساخت مسکن کوچکمقیاس با در نظر گرفتن و تامین منابع کافی مشخص و جامعه مخاطب مشخص و در نظر گرفتن تمامی جوانب صورت گیرد، قطعا نظر مثبتی بر چنین واحدهایی خواهم داشت؛ در کل ساخت واحدهای کوچکمقیاس را حرکت مناسبی میبینم.
کمک بزرگ مسکنهای کوچکمقیاس به خانهدار شدن جوانان
نایبرییس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: ساخت مسکنهای کوچکمقیاس کمک بسیاری به خانهدار شدن جوانان میکند. رحمتالله نوروزی به ساخت واحدهای کوچکمقیاس اشاره و مطرح کرد: ساخت مسکنهای کوچکمقیاس کمک بسیاری به خانهدار شدن جوانان میکند و اقدامی مناسب در کلانشهرها و شهرهای کوچک است.
نوروزی ادامه داد: هرزمان که جوانان شرایط اقتصادیشان بهتر شد میتوانند خانههای ۲۵متری را به واحدهای بزرگتر تبدیل کنند، در کل بنده با ساخت واحدهای کوچکمقیاس موافق هستم.
نایبرییس کمسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در پایان به در تضاد بودن ساخت مسکنهای کوچکمقیاس با فرهنگ کشور اشاره و مطرح کرد: بنده اعتقادی به چنین موضوعی ندارم؛ باید فرهنگسازی در مدارس، دانشگاهها و صداوسیما صورت گیرد. ما ملت بسیار بافرهنگی هستیم بنابراین ساخت واحدهای کوچکمقیاس هیچ تضادی با فرهنگ ایرانی- اسلامی ندارد.
محققشدن آرزوی مردم با ساخت مسکن کوچکمقیاس
نماینده مجلس شورای اسلامی نیز گفت: ساخت مسکن کوچکمقیاس برای افرادی که هیچ موقع نمیتوانند در جایی زندگی کنند که سقفش متعلق به خودشان باشد، مناسب است. حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو کمیسیون اصل۹۰ مجلس شورای اسلامی گفت: ساخت مسکن کوچکمقیاس برای افرادی که هیچ موقع آرزویشان محقق نخواهد شد در جایی زندگی کنند که سقفش متعلق به خودشان باشد مناسب است ضمن اینکه وزارت راهوشهرسازی و بنیاد مسکن در روستاها شرایطی ایجاد کنند تا مردم آنجا هم خانهدار شوند.
عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: بنده در شرایط ضروری موافق ساخت مسکن کوچکمقیاس هستم.
تامین آرامش جوانان با ساخت مسکنهای کوچکمقیاس
نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: دولت باید مشکل مسکن را حل کند نه متراژ؛ متراژها براساس سلیقه مردم متفاوت است. سیدسلمان ذاکر، نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی ضمن اعلام نظر مثبت خود در خصوص ساخت مسکنهای کوچکمقیاس، مطرح کرد: زوجهایی که در ابتدای زندگی خود هستند، دوست ندارند طعم اجارهنشینی و مستاجری و دیگر مشکلات را بچشند، دلشان میخواهد در خانهای با متراژهای کوچک زندگی کنند اما برای خودشان باشد، جوان ایرانی در ابتدای زندگی خود میخواهد دغدغه فکری نداشته باشد و آرامش خاصی را تجربه کند. ذاکر ادامه داد: وزارت راهوشهرسازی باید برحسب تقاضا مسکن بسازد یا مساکنی بسازد که مردم در اوایل زندگی خود بدون اجاره بتوانند در آن زندگی کنند. او افزود: به نظر بنده زندگی در متراژهای کوچک هیچ مشکلی ایجاد نخواهد کرد بنابراین دولت باید مشکل مسکن را حل کند نه متراژ؛ متراژها براساس سلیقه مردم متفاوت است. نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: بنده هیچ مخالفتی با ساخت مسکنهای کوچکمقیاس ندارم زیرا بسیاری از جوانان هستند که حتی نتوانستهاند ازدواج کنند به همین جهت میتوانند مسکنهای کوچک تهیه و زندگی خود را در آنجا بگذرانند. مسکن و آرامش افراد باید تامین شود.
از بین رفتن موانع مسکن با ساخت واحدهای کوچکمتراژ
نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: طبیعتا یک زندگی دو نفره میتواند در واحدهای کوچک بگذرد تا سر و سامان بگیرد و افراد بتوانند در آینده مسکن بزرگتری تهیه کنند. علاءالدین بروجردی، نماینده مجلس شورای اسلامی مطرح کرد: یکی از مهمترین مسائل موجود در مقابل دولت، مسکن است. بنده فکر میکنم براساس شرایط هر منطقه باید تصمیمگیری کرد و این جزو اختیاراتی است که باید به استانداران داده شود. بروجردی در خصوص ساخت واحدهای کوچکمتراژ مطرح کرد: طبیعتا یک زندگی دو نفره میتواند در واحدهای کوچک بگذرد تا سر و سامان بگیرد و افراد بتوانند در آینده مسکن بزرگتری تهیه کنند. او افزود: در کل هر راهحلی که بتواند مانعی که در پیش روی مسکن قرار دارد را از بین ببرد و در جهت ازدواج جوانان و شکلگیری زندگی پیش رود، اقدام مناسبی است. نماینده مجلس شورای اسلامی در پایان مطرح کرد: گاهی ضرورتها حکم میکند مسائل و مشکلات با روشهایی از بین رود که ساخت مسکن کوچکمتراژ از این موضوع مستثنی نیست.
ساخت واحدهای ۲۵متری معضل مسکن را حل میکند
نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: اگر واقعا بخش خصوصی جهت ساخت متراژ ۲۵متری ورود داشته باشد دولت موفقیت بسیاری به دست میآورد.
رحیم زارع، نماینده مجلس شورای اسلامی مطرح کرد: وزارت راهوشهرسازی وزارتخانهای است که در روز ۵۰هزارمیلیارد تومان گردش مالی دارد، اگر ۵۰هزارمیلیارد تومان وزارت راه و منابع صندوق ملی مسکن را با پول بانکها اهرم کنیم، وعدههای مسکن محقق میشود. زارع به ساخت مسکنهای اقتصادی اشاره و بیان کرد: اگر واقعا بخش خصوصی جهت ساخت متراژ ۲۵متری ورود داشته باشد دولت موفقیت بسیاری به دست میآورد، ۲۵ متر برای زوجینی که در ابتدای زندگی خود هستند، مجردها و دانشجویان مناسب است و میتوانند بهراحتی از آن استفاده کنند بهطوریکه آینده تبدیل به احسنت خواهد شد. در کل ایده ۲۵متری، ایده بسیار خوبی است که میتوانیم با آن معضل و گرانی مسکن را حل کنیم. در حال حاضر با افرادی روبهرو هستیم که جهت پول رهن خانه اقدام به فروش کلیه خود میکنند. نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: منابع زیادی در کشور موجود است اما سوءمدیریتهایی که وجود دارد مردم را به زندگی در واحدهای ۲۵متر راضی کرده است.
ساخت مسکن کوچکمتراژ با رعایت شرایط
رییس گروه اقتصادی دفتر رهبری نیز با اشاره به اینکه در ساخت مسکن باید از نسخههای مختلف استفاده شود، گفت: ساخت مسکن کوچکمتراژ به شرط اینکه در مجتمعهای مسکونی و با رعایت ملاحظات زیستمحیطی باشد بلامانع است. علی آقامحمدی ضمن بیان این مطلب اظهار داشت: در ساخت مسکن اقتصادی و در حد وسع باید ملاحظات مختلفی در نظر گرفته شود، مولفههای مختلفی نظیر متراژ، حملونقل و نوع مصالحی که به کار میبریم، اینها نقش اساسی و تعیینکننده در ساخت مسکن دارند. او ادامه داد: بنابراین در ساخت مسکن باید یک برآورد اولیه انجام شود. توانایی متقاضیان مسکن در پرداخت سهم آورده خود باید برآورد شود. آقامحمدی تاکید کرد: همچنین توان تسهیلاتدهی دولت و ارگانها در پرداخت تسهیلات مسکن باید بهصورت شفاف مشخص شود. او همچنین با تاکید بر لزوم ساخت مسکن با متراژهای مختلف متناسب با شرایط افراد اذعان داشت: نباید نسخههای کلی در بخش مسکن پیچیده شود و متناسب با شرایط باید نسخههای متفاوتی در بخش مسکن پیچیده شود. نسخه کلی در بخش مسکن جواب نمیدهد. او در خصوص ساخت مسکن کوچکمتراژ تصریح کرد: ساخت مسکن کوچکمتراژ باید در مجتمع و مجموعههای مسکونی اجرایی شود. برخی اوقات در مجتمعهای مسکونی، واحدهای مسکونی مختلفی ساخته میشود بنابراین در چنین مجتمعهایی میتوان نسبتبه ساخت مسکن کوچکمتراژ اقدام کرد. او تاکید کرد: ساخت مسکن کوچکمتراژ به شرط رعایت ملاحظات زیستمحیطی بلامانع است.
اختیار انتخاب متراژ مسکن باید به مردم سپرده شود
نماینده مجلس با اشاره به لزوم برخورد با سوداگران مسکن در عین حال با اعلام حمایت از ساخت مسکن اقتصادی گفت: حق انتخاب مردم در متراژ مسکن باید محترم شمرده شود و مردم حق دارند با توجه به درآمد و شرایط زندگی خود نسبتبه انتخاب مسکن مورد نیاز خود اقدام کنند و با توجه به بحران مسکن به جای ایدهآلگرایی باید واقعگرا باشیم.
زهرا سعیدی گفت: مردم ما از بهترین منابع برخوردار هستند اما این واقعیت را نمیتوان انکار کرد که در شرایط کنونی، تامین مسکن که یکی از نیازهای اساسی مردم بهشمار میآید، با مشکلات جدی مواجه است. او ادامه داد: نباید نگاهی ایدهآلگرایانه به حوزه مسکن داشته باشیم. قطعا حق همه مردم داشتن خانههای لوکس و مجلل است اما در شرایط فعلی بهجای ایدهآلگرایی باید برخورد واقعبینانهای با حوزه مسکن داشته باشیم. سعیدی با تاکید بر اینکه باید ظرفیتهای لازم برای افزایش تولید مسکن ایجاد شود و مردم باید حق انتخاب متراژ مسکن خود را داشته باشند تاکید کرد: اگر فردی شرایط خرید خانهای با متراژ ۱۰۰ یا ۱۲۰ متر را ندارد، باید اختیار داشته باشد که درباره اندازه خانهاش تصمیم بگیرد. زوجهای جوانی که ۱۴ تا ۲۰ ساعت در روز کار میکنند، نیاز به یک سرپناه برای استراحت دارند و نباید در انتظار فراهم شدن امکانات ایدهآل به سر ببرند. او با انتقاد از ایدهآلگرایی در طرحریزی مسکن گفت: سخن ما این است که تولید مسکن را بالا ببریم و اختیار انتخاب متراژ را به خود مردم بسپاریم؛ همچنین باید با سوداگران بازار مسکن بهطور قاطع برخورد شود. سعیدی در ادامه به اهمیت تعریف مسکن کوچکمتراژ اقتصادی و تامین مسکن مناسب برای مردم اشاره کرد و افزود: ساخت مسکن اقتصادی و ارائه بستههای مسکن متناسب با شرایط افراد میتواند راهکاری موثر برای حل مشکل مسکن باشد. البته افراد باید در آینده تلاش کنند تا به شرایط مسکونی بهتر دست یابند.
ارسال دیدگاه