تفاهمنامه همکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر و سازمان دانشآموزی کشور امضا شد
فلاحتکار: سازمان دانشآموزی بهدنبال فراهمکردن بستری برای نقشآفرینی نوجوان پیشران کنشگر و عرصهساز است
تهران (پانا) - مراسم امضای تفاهمنامه همکاری بین ستاد مبارزه با مواد مخدر و سازمان دانشآموزی کشور امروز با حضور معاون ستاد مرکز مبارزه با مواد مخدر و قائم مقام سازمان دانشآموزی کشور برگزار شد.
قائم مقام سازمان دانشآموزی کشور در مراسم امضای این تفاهمنامه، هدف از امضای آن را ایجاد فضایی برای از بین بردن علت و دلیل گرایش جوانان و نوجوانان به مواد مخدر و ایجاد فضایی برای کنشگری این قشر دانست.
علی فلاحتکار با بیان این موضوع که فرد پیشران کسی است که کنشگرساز و عرصهساز است، گفت: نرخ سنی طولی و عرضی پیشرانی در ایران پایین است و حدودا سن ۱۲ تا ۱۴ سال را شامل میشود. پیشران بهمعنای کنشگری نیست؛ پیشران یعنی اینکه نه تنها کنشگر بلکه کنشگرساز است، نه تنها در عرصه فعالیت میکند بلکه عرصهساز نیز هست. تقریبا همه دادههای پژوهشی نشاندهنده آن است که به لحاظ تاریخی نرخ پیشرانی در ایران تقریبا با نرخ پیشرانی در دهه چهل یکسان است و این بدان معناست که اُفت نرخ پیشرانی داشتهایم و این نرخ در دنیا نیز ۱۸ تا ۱۹ سال است.
وی ادامه داد: این مساله نه تنها در تاریخ بلکه از لحاظ جغرافیایی نیز همین شکل بوده، اگر کشورهای اطراف را نگاه کنیم؛ عموما نرخ پیشرانی از ۱۶ سال به بالا است.
فلاحتکار به فرصت ایجادشده از پایین آمدن سن پیشرانی در ایران اشاره کرد و گفت: سن پیشرانی پایین آمده است که باعث ایجاد یک فرصت شده ولی چون با دید منفعالانه به این موضوع نگاه میکنیم به یک مساله تهدیدمحور تبدیل شده است، در صورتی که اگر فرصتمحور نگاه کنیم به این شکل نیست.
وی تصریح کرد: اگر با دید منفعلانه با دهه هشتادیها برخورد کنیم جامعه منفعل و دچار آسیب اجتماعی میشود.
قائم مقام سازمان دانشآموزی کشور اظهار کرد: باید مساله اعتیاد و مساله آسیبهای ده هشتادیها را حل کنیم. اما چون تهدیدمحور با این مسائل برخورد میکنیم و عرصهای برای این قشر باز نمیکنیم، جامعه منفعل خواهد شد؛ البته اگر عرصهای هم باز کنیم عرصهای تصنعی است، بهطوری که مدرسه را برای آنها گلخانهای کردهایم، فضایی تصنعی که احساس نمیکنند در جامعه ظهور و بروز میکنند. در صورتی که در دوران جنگ هشت سال دفاع مقدس بدین صورت نبود، جامعه و کشور جوان را پذیرفته بود، جوان و نوجوان داوطلب میشدند و خود خواسته در جنگ حضور پیدا میکردند.
وی گفت: مسالهای که امروز ما را واداشته است تا در سازمان دانشآموزی با همه دستگاهها مانند ستاد مبارزه با مواد مخدر، که برای خود رسالت پیشگیری قائل هستند، کمک کنیم؛ این است که بتوان ابتدا تغییر نگاه حاکم کنیم. چراکه این مساله بسیار مهم است و با حاکم شدن تغییر نگاه نشان میدهیم به جای ایجاد فضایی برای جلوگیری از مساله آسیب اجتماعی، گامی جلوتر برویم و فضایی را ایجاد کنیم برای کنشگری و حل مساله.
علی فلاحتکار ادامه داد: چیزی که قصد داریم طراحی کنیم، یک نگاه فعالانه و یک حرکت فعالانه است؛ یعنی ما نمیخواهیم آسیب اجتماعی را حل کنیم بلکه میخواهیم بسترهایی را فراهم کنیم تا بهطور کلی آسیب اجتماعی و زمینههای آن به وجود نیاید، به بیان دیگر میخواهیم علت بهوجود آمدن مشکل را از بین ببریم.
به گفته علی فلاحتکار، آموزش و پرورش، معاونت پرورشی و سازمان دانشآموزی امروز دست نیاز به سمت ستاد مبارزه با مواد مخدر دراز کرده است و بنا دارند که ظرفیتها را بیاورند و بسترهای لازم را فراهم کنند تا نوجوان ایرانی احساس کند که در ایران نقشآفرین است؛ در مسائل کشور بنا است بروز و ظهور کند، سهم و نقشی داشته باشد.
قائم مقام سازمان دانشآموزی کشور ضمن تشکر و قدرانی از رئیس ستاد مبارزه با مخدر به جهت همکاری در انعقاد تفاهمنامه، اظهار کرد: انشاءالله این تفاهمنامهای که دکتر کاظمی متواضعانه پذیرفتند و با حضور در سازمان دانشآموزی و گفتوگوی مفصلی که در این خصوص داشتیم؛ خدا عنایت کند تا اسباب عاقبت بخیری و اسباب خیر و برکت باشد.
همکاری سازمان دانشآموزی و ستاد مبارزه با مواد مخدر در اجرای نمایشگاه یاریگران زندگی و تکمیل برنامههای اوقات فراغت
محمد جمالو نیز در این نشست به همکاری سازمان دانشآموزی و ستاد مبارزه با مواد مخدر در سال گذشته و نتایج خوب آن اشاره کرد و گفت: سازمان دانشآموزی و ستاد مبارزه با مواد مخدر در سال گذشته در برگزاری اولین نمایشگاه یاریگران زندگی یک تجربه بسیار موفق همکاری را داشتند که تبلور شکل جدیدی از آموزههای پیشگیری از اعتیاد بود. در این نمایشگاه بیش از ۱۵هزار دانشآموز در شهر تهران با تلاش سازمان دانشآموزی از نمایشگاه بازدید و یک برگ زرینی را در این عرصه ایجاد کردند. برگزاری چنین نمایشگاهی در سطح ملی و با حضور همه دستگاهها چه در عرصههای مقابله، پیشگیری و فرهنگسازی و چه در عرصه توسعه مشارکتها با حضور سازمانهای مردمنهاد، بهعنوان نخستین بار، تجربه بسیار موفقی بود.
وی ادامه داد: شاهبیت تفاهمنامهای که قرار است امروز امضا شود، کاری است که قرار شده در آبانماه امسال در هفته مبارزه با آسیبهای اجتماعی اجرا شود. قصد داریم در این اقدام، ابتکار عمل را در اختیار سازمان دانشآموزی قرار دهیم تا جامعه دانشآموزی بتوانند اتفاقهای جدیدی را رقم بزنند.
معاون توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر اضافه کرد: ما تمام تلاشمان این است تا در طرح یاریگران زندگی که یکی از مهمترین همکاران ما در این طرح، سازمان دانشآموزی و وزارت آموزش و پرورش است، بتوانیم به سمت باورمندی حرکت کنیم و فرزندانمان را نیز به همین سمت سوق دهیم.
وی گفت: خیلی از پژوهشها زمانی که در مورد الگوی اعتیاد صحبت میکنند بر این باورند که افراد به دو شیوه به اعتیاد گرایش پیدا میکنند؛ یکی برای به دست آوردن لذت و هیجان و دیگری برای رهایی از رنج اختلالات روانپزشکی است. به بیان دیگر یا فرد میخواهد هیجانخواهی کند و لذت به دست بیاورد یا با توجه به الگوی دوم، برای رهایی از رنج اختلالات روانپزشکی دچار این آلودگی میشود. واضح است کسانی که به دلیل الگوی دوم به اعتیاد روی میآورند، افرادی هستند که دچار اختلال خلق هستند یا افسردگی دارند، دچار مشکلات جدی هستند که ما در ستاد با کمک خیلی از دستگاهها از جمله سازمان دانشآموزی در یک تقسیم کار ملی، تفاهمنامهای داریم برای اینکه این افراد غربالگری شوند، باید این افراد را غربالگری کنیم که دچار خوددرمانی نشوند. در بسیاری از متون نوشته شده و گفته شده است که این افراد به دلیل آنکه میخواهند سریعتر از رنج و مشکلات رهایی یابند، به خوددرمانی رجوع میکنند و نزدیکترین راه، آسانترین راه و شاید کمسوادترین آدمها این افراد را به سمت آلودگی به نام اعتیاد سوق میدهند و به همین دلیل این افراد سیگار، الکل و دیگر مواد مخدر را تجربه میکنند. راه درمان غربالگری است که در تفاهمنامه فی مابین، نظام غربالگری اجرا خواهد شد.
جمالو یکی از اهداف این تفاهم را به دست آوردن الگویی مناسب برای هیجانطلبی و لذتخواهی نوجوانان دانست و اظهار کرد: وجهی که قصد داریم در این تفاهمنامه بر آن تمرکز کنیم، همان الگوی اول یعنی به دست آوردن الگویی برای هیجانطلبی و لذتخواهی فرزندان در دوره نوجوانی است. همه فرزندان چند ویژگی دارند؛ بسیار هیجانطلب و اصولا برونگرا هستند و باید راهی برای این مسئله پیدا کنیم. یکی از مهمترین اهداف سازمان دانشآموزی این است که این سازمان متولی اوقات فراغت دانشآموزان است. شاید در کمتر جایی از وزارت آموزش و پرورش دیده باشم دستگاهی صرفا متولی این امر باشد، بهطوری که وظیفه آن را داشته باشد تا بخشی از ذهن دانشآموز، بخشی از الگویی که باید به دانشآموز ارائه دهیم تا نحوه صحیح تفریح کردن، هیجانخواهی و نحوه صحیح لذتبردن را برای دانشآموزان تعریف کرده باشد.در حال حاضر بسیاری از رسانهها وقتی صحبت از لذت میشود، افراد خاص و ستارههای سینما را که با یک استایل خاص در حال استفاده از مواد دخانی هستند را به تصویر میکشند و این تعریف نادرستی از الگوی تفریح است. وظیفه ماست که نحوه صحیح تفریحکردن و لذتبردن سالم را به جوانان و نوجوانان نشان دهیم و تبیین کنیم.
محمد جمالو افزود: تفاهمنامهای که امروز با سازمان دانشآموزی امضا میکنیم، در حقیقت یک تقسیم کار جدی است تا در این حوزه کمک و اولویتدهی کنیم و در خصوص این موضوع، ستاد مبارزه با مواد مخدر کاملا آماده همکاری است. چون اعتقاد داریم هرچه بیشتر به اوقات فراغت دانشآموزان امیددهی شود، میتوانیم کارها را با الگوهای روز بینالمللی و به شکل عمیقتری دنبال کنیم و حتما در حوزه پیشگیری از اعتیاد میتوانیم موفقتر باشیم. انشاالله که بتوانیم با همدیگر و در کنار همدیگر، برگ زرین دیگری را در سال ۱۴۰۳ چه در برگزاری نمایشگاه یاریگران زندگی و چه در حوزه تکمیل برنامههای اوقات فراغت رقم بزنیم.
ارسال دیدگاه