احسان هوشیارگر*

تجربه شیرین انیمیشن ایرانی در کنار خانواده با «بچه زرنگ»

تهران (پانا) - شروع دوران جدید نمایش خانگی در زیست بوم محصولات نمایشی ایرانی با دوران جانکاه و دلهره‌آور کرونا همراه بود؛ دورانی که جهان در فاصله کمی از شور و جهان تبدیل به سکوت و آرامش در خیابان ها شد و لاجرم برای نیاز مهم مخاطب باید فکری می‌شد.

کد مطلب: ۱۵۵۷۹۶۳
لینک کوتاه کپی شد
تجربه شیرین انیمیشن ایرانی در کنار خانواده با «بچه زرنگ»

مخاطبی که تنها و تنها «خانه» را به عنوان پناهگاه و جان‌پناه خود در مقابل ویروس بدقلق و شوم کرونا در اختیار داشت باید سرگرم می‌شد و در دورانی که تولید و ساخت محصولات نمایشی به اتفاقی محال تبدیل شده بود، پلتفرم‌های ایرانی نیز چاره کار را در فرمول جهانی جستجو کردند؛ اکران آنلاین.

مطلب فوق طبیعتا در ستایش اکران آنلاین نیست، بلکه مروری بود به نیازی مهمی که در پس یک همه‌گیری عظیم شکل گرف و استفاده از ظرفیت بزرگی به عنوان مخاطب و وقتی این ظرفیت اهمیتی دوچندان پیدا می‌کند که با مفهوم بزرگ و مقدس «خانواده» نیز گره زده شود. در یکی دو سال اخیر مفهوم «خانواده» و متناسب نبودن محصولات نمایش خانگی برای خانواده به محل اصل بحث و تبادل نظر تبدیل شده است و طبیعتا هرچقدر محصولی بتواند همه دربرگیرنده سلایق همه اعضای خانواده باشد، ارزش بیشتری هم پیدا می‌کند.

«بچه زرنگ»  به کارگردانی بهنود نکویی، هادی محمدیان و محمدجواد جنتی، فیلم انیمیشنی بلند ایرانی است که در چهل و یکمین دوره جشنواره فیلم فجر حضور پیدا کرد و موفق به کسب یک سیمرغ بلورین ویژه هیات داوران هم شد. سومین انیمیشن سینمایی گروه هنر پویا بعد از شاهزاده روم (۱۳۹۳) و فیلشاه (۱۳۹۶) که  با حضور نزدیک به ۲۵۰ نفر از جوانان ایرانی با همراهی کانون پرورش فکری طی سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱ در گروه هنر پویا ساخته شده‌است و در اکران عمومی نیز توانست با فروشی بالغ بر ۶۲ میلیارد تومان با اقبال قابل ملاحظه‌ای مواجه شود، در ایام نوروز به عنوان برنامه ویژه فیلم‌نت در اکران آنلاین معرفی شد.

درون‌مایه و مضمون اصلی «بچه زرنگ» توجه به عنصر قهرمان است؛ عنصری که در سینما موتور محرک اصلی است و اساسا تماشاگر با قهرمان است که با اثری ارتباط برقرار می‌کند و شاید همین مولفه و کنار توجه به جزئیات فرهنگ ایرانی و بومی باعث شده است تا «بچه زرنگ» چه در اکران داخلی و چه درنمایش‌های بین‌المللی با استقبال مواجه شود. مروری بر پیام‌های مخاطبان در صفحه اکران آنلاین «بچه زرنگ» در پلتفرم فیلم‌نت نیز نشان دهنده دو موضوع است، نخست رضایت مخاطب از سطح کیفی و فنی اثر و دیگری ارتباط مناسب با قصه و مضمون. 

در شرایطی که بسیاری از محصولات نمایش خانگی فارغ از کیفیت و محتوای ارائه شده مناسب تماشای همه اعضای خانواده نیستند، اهمیت عرضه محصولی که بتواند «خانواده» برای ساعاتی کنار هم جمع کند و یا والدین با خیالی آسوده فرزندان را پای تماشای آن بنشانند دو چندان است. قصه انیمیشن «بچه زرنگ» براساس آنچه واکنش مخاطبان در ذیل صفحه اکران آنلاین این اثر در فیلم‌نت آمده نشان می‌دهد سه گانه مهم تولید،مخاطب و توزیع برای این اثر بدرستی تکمیل شده است و می‌توان الگوی مناسبی برای سایر محصولات فرهنگی و نمایش خانگی نیز باشد. 

هرچند همین الان هم می‌توان نسخه‌های غیرقانونی «بچه زرنگ» را در فضای مجازی دانلود و تماشا کرد اما آنچه باعث اهمیت دو چندان استقبال مخاطب از اکران آنلاین می‌شود این است که محصول خوب در هر حالتی مشتری دارد و اگر در زمان مناسبی عرضه شود، حتما با اقبال مخاطب مواجه خواهد شد.

نکته مهم دیگر در خصوص «بچه زرنگ» و پروسه موفق تولید و توزیع آن، نگاه کمپانی محور به یک محصول نمایشی است. زمانی نگاه کمپانی محور برای یک محصول اهمیت دو چندانی پیدا می‌کند که بدانیم محصولی مختص به کودک و نوجوان تولید کرده‌ایم. بنابراین همه چیز به عنوان حلقه‌های زنجیر به هم پیوسته عمل می‌کند. برای پروسه نگارش فیلمنامه وقت گذاشته می‌شود، برای مرحله تبدیل فیلمنامه به انیمه و ایجاد خلاقیت در روایت بصری داستان وقت گذاشته می‌شود و در نهایت چون همه چیز برمنبای نگاه درست به منطق عرضه و تقاضا شکل ‌گرفته برای درآمد زایی و بازگشت سرمایه نیز برنامه‌ریزی اصولی انجام می‌شود.

مروری بر سرنوشت «بچه زرنگ» و مصاحبه‌‌های عوامل آن درباره لحظه خلق ایده تا پروسه تولید و در نهایت اکران داخلی و بین المللی و اکران آنلاین نشان می‌دهد مجموعه هنر پویا به مدیریت حامد جعفری شاید از معدود کمپانی‌های موفق داخلی در کشور باشد که توانست یک محصول با ایده درست خلق و تا پایان مسیر آن که اکران آنلاین موفق باشد به سرانجام برساند و شاید در این میان فیلم‌نت نیز با انتخابی و مخاطب شناسی درست باعث شد تا مسیر پایانی این محصول نیز خوش‌آیند باشد.

روزنامه نگار فرهنگی

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار