در آستانه روز طبیعت؛
تشریح اقدامات و توصیههایی برای حفاظت از محیط زیست
تهران (پانا) - سیزدهمین روز فروردین ماه که در تقویم کشور روز طبیعت نامگذاری شده است، روزیست که بسیاری از خانوادههای ایرانی بنا بر سنتی فرهنگی، از خانهها بیرون می آیند و به دشت و باغ و پارکی میروند تا آخرین روز عید را در طبیعت و در کنار سبزه و گیاه و آب بگذرانند.اما سالهاست که تخریب محیط زیست در روز طبیعت یکی از دغدغههای فعالان و دوستداران محیط زیست درباره این روز شده است.

پس از پایان روز سیزده به در متاسفانه شاهد هستیم که روز طبیعت در برخی مناطق کشور با تصاویری از انبوه زبالههای رها شده، درختان شکسته و مراتع سوخته پایان میپذیرد.این درحالی است که طبیعت تنها سرمایه همگانی ما انسانها است و همه ما باید برای حفظ آن تلاش کنیم و برای تفریح چندساعته طبیعت و محیط زیست را به تباهی نکشانیم.
توصیههای رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به مناسبت فرارسیدن روز طبیعت
رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در آستانه سیزدهم فروردین ماه که در تقویم تاریخ بنام روز طبیعت نامگذاری شده است از عموم هموطنان خواست به منظور بهرهمندی از منابع طبیعی و محیط زیستی سالم و بانشاط، در پاسداشت طبیعت کوشا باشند.
علی تیموری با تبریک سال نو و زایش مجدد طبیعت به هموطنان یادآور شد: احترام به محیط زیست و منابع طبیعی احترام به خالق یکتا و احترام به زندگی است و تخریب آن دور از انصاف و ظلم به نسلهای آینده است.
مسئول اول منابع طبیعی کشور از عموم هموطنان که روز سیزده نوروز به دامان طبیعت سفر می کنند درخواست کرد هنگام رفتن به طبیعت، رعایت اخلاق طبیعت گردی را به همنوعان خود توصیه نموده و از افروختن آتش در کنار درختان و تخریب جنگل ها و مراتع خودداری کنند.
وی همچنین از مردم خواست در روز طبیعت حتی المقدور از حضور در جنگل ها خودداری نموده و بیشتر از تفرجگاهها و پارکهای جنگلی استفاده کنند و اگر آتش روشن کردند هنگام ترک آن مکان از خاموش شدن آتش مطمئن شوند.
تیموری همچنین اشاره کرد:علاقه مندان و دوستداران منابع طبیعی و محیط زیست می توانند با رعایت هنجار های زیست محیطی و به ویژه توجه به شعار بنیادین اخلاق طبیعت گردی، این روز را به فرصتی برای آشتی با طبیعت تبدیل نمایند.
او همچنین گفت: ما می توانیم با رفتارهای مسالمت آمیز و خردمندانه با طبیعت و با سرلوحه قرار دادن این شعار جهانی: 'طبیعت را ترک کنیم به گونه ای که انگار در آن پا نگذاشته ایم' مانع از تخریب وآلودگی محیط زیست در روز طبیعت شویم.
رییس سازمان منابع طبیعی کشور در ادامه خاطرنشان ساخت : متاسفانه همه ساله در روز طبیعت حضور ناگهانی میلیون ها نفر در عرصه های طبیعی موج گسترده ای از تخریب و آلودگی به جای می گذارد که جبران پیامد های ناگوار آن بسیار دشوار و پر هزینه است .
این مسئول منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ضمن تاکید مجدد بر رعایت اخلاق طبیعت گردی، یک بار دیگر سیزدهم فروردین را "روز آشتی و انس با طبیعت" برشمرد و آن را نقطه عطفی در رویارویی انسان با مظاهر طبیعی دانست و گفت: هنر بهرهمندی از آموزههای دینی و اخلاق زیست محیطی ایجاب میکند با اراده و همتی مضاعف صیانت از جلوههای الهی را سرلوحه رفتار و منش خود قرار داده تا این روز با عمل به توصیههای زیست محیطی به خوبی سپری شود.
ماهی قرمزهای سفره هفتسین را در آبهای آزاد رها نکنیم
یکی از پیشنهادهای کارشناسان محیط زیست برای محافظت از گونههای بومی و محیط زیست این است که ، از رها کردن ماهی قرمزهای سفره هفت سین در رودخانهها و آبهای آزاد پرهیز شود چرا که ماهی قرمز گونهای غیر بومی است که بهصورت عمدی یا تصادفی به دلیل فعالیتهای انسانی به خارج از محدوده طبیعی خود وارد میشود و درصورتیکه بتواند خود را با شرایط جدید محیطی سازگار کند، تولید مثل میکند و جمعیتهای پایداری را تشکیل میدهد.درنتیجه اینها گونه غیربومی مانند ماهی قرمز در محیط جدید مستقر میشود و تبدیل به گونهای مهاجم خواهد شد.رها کردن ماهی قرمزها در آبهای آزاد میتواند برای سایر آبزیان بسیار خطرناک باشد.
یکی از خصوصیات مهم در زمینه تولید مثل ماهی قرمز، وقوع پدیده مادهزایی در اینگونه است؛ بهطوریکه ماهی ماده میتواند بدون حضور ماهی نر و با استفاده از اسپرم ماهیان نر تخمکهای خود را بارور کند. همین امر سبب میشود که ماهی قرمز بهسرعت در محیطهای وارد شده جمعیتهای پایداری را تشکیل دهد و تبدیل به گونهای مهاجم شود.بنابراین بهتر است که ماهیهای سفره هفت سین را به محلهای مشخص شده توسط شهرداریها تحویل دهیم تا از این آسیب جدی به محیط زیست و گونههای جانوری بومی جلوگیری کنیم.
ارسال دیدگاه