رییس سازمان بورس در رویداد ملی ارز دیجیتال مطرح کرد:
استفاده نظامهای اقتصادی تحریمی و غیر تحریمی از ارز دیجیتال
تهران (پانا) - رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تصریح کرد میزان تطابق ارز دیجیتال با پول باید توسط بانک مرکزی تعیین شود.اکنون بسیاری از تجار و فعالان اقتصادی در نظامهای اقتصادی تحریمی و غیرتحریمی از ارز دیجیتال استفاده میکنند.
حجتالله صیدی در رویداد ملی ارز دیجیتال که امروز ۱۷ آذر در محل سالن همایشهای بینالمللی رایزن برگزار شد با بیان اینکه این ارز به عنوان دارایی مطرح است، تصریح کرد: ارز دیجیتال خود را به عنوان یک دارایی خود را تحمیل کرده زنجیرهای ایجاد شده که خود دارایی محسوب میشود و باید برای آن صندوق نیز ایجاد شود.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار خاطرنشان کرد: از نقطهنظرات صاحب نظران و فعالان این بخش استقبال میشود و جلساتی نیز به این منظور در بورس انجام خواهد شد.
رئیس سازمان بورس با اشاره به اینکه کریپتو کارنسی در اختیار نظارت بانک مرکزی است اما بازار سرمایه با دارایی کریپتو سر و کار دارد، خاطرنشان کرد: گاهی این دو به هم نزدیک هستند و جایگزین می شوند.
صیدی با اشاره به توکن سازی سهام و دارایی بازار سرمایه، عنوان کرد: در این زمینه شیوهنامهای تهیه شده که به زودی منتشر میشود.
وی اضافهکرد: مراحل آن در کمیته فقهی سازمان بورس گذرانده شده و تاکید این است که دارایی قابل اتکا باشد.
رییس سازمان بورس با بیان اینکه جهان از تک قطبی و چند قطبی عبور کرده و به جهان پسا قطبی رسیده است، تصریح کرد: رمز ارز، پول دیجیتال، رمز دارایی و رمز پول که همان CBDC و نیز بیت کوین و تتر وجود دارند که همه آنها وسیله مبادله هستند اما این که نقش ذخیره ارزش داشته باشد مطرح است چرا که در بازار سرمایه ذخیره ارزش پول بسیار مهم است.
صیدی اظهار کرد: رمز ارز اگر جنبه دارایی داشته باشد برای نهاد ناظر بازار سرمایه مهم است چرا که اخیرا کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا برخورد مهمی با یک صندوق دارایی در شیکاگو که بسیار عجیب بود، داشت.
رئیس سازمان بورس خاطرنشان کرد: در بازار سرمایه، بهادار سازی اوراق برای داراییها، سیستم نرم افزاری و شبکه ای که دارایی را تولید میکند و ارزش گذاری این دارایی ها همگی مهم هستند.
وی با اشاره به اینکه کشورهای اسلامی در دنیا در مورد دارایی شفاف صحبت میکنند که پشتوانه اوراق باید دارایی باشد، گفت: در بحران ۲۰۰۸ اقتصادی جهان، اوراق درجه دو یا دسته چندم که هیچ دارایی را نمایندگی نمی کرد، بحران آفرید بنابراین ارزش دارایی های دسته چندم مشکل ساز و بحران ساز شد.
صیدی با بیان اینکه در حال حاضر رمز ارزها که ابتدا فقط وسیله مبادله بودند به عنوان دارایی خودشان را به اقتصاد جهان تحمیل کردهاند، عنوان کرد: زنجیره این داراییها منطبق با منطق ریاضی است و اینکه رمز گذاری ها چقدر ارزش دارد باید برای رمز ارزها یک صندوق تعریف کنیم که شروع آن با توکن سازی داراییها خواهد بود.
نوشآفرین مومنواقفی، معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی نیز در ادامه این رویداد گفت :بیش از ۵ سال است در فضای مبهمی درباره رمز ارزها به سر میبریم و اگر تعیین تکلیف شده بود اکنون قوانین و اسناد مهمی در این زمینه وجود داشت اما بخش عمده وقت صرف این شده که چه کسی متولی باشد.
وی افزود: اولین بحث بانک مرکزی حکمرانی ریال است و رمز پول به دنبال ابزار پرداخت در کشور مجاز نیست.صرافیهای رمز ارز و نهاد کاستودی باید مجوز دریافت کنند و هر کارگزاری رمز پول باید از ظرفیت نهاد امین استفاده کند.
فعالین این حوزه ضمن الزام به رعایت دقیق کلیه مقررات اعلامی بانک مرکزی، جهت فعالیت نیازمند اخذ مجوزهای لازم از این بانک خواهند بود.
مومن واقفی با اشاره به اهمیت حفاظت از دارایی های عمومی توسط نهاد سیاستگذار تاکید کرد: با هدف صیانت از دارایی های عمومی، کارگزار رمزپول، موظف است از خدمات موجودیتهای نهاد امین دارای مجوز از بانک مرکزی استفاده نموده یا همزمان با اخذ مجوز کارگزار رمزپول، نسبت به اخذ مجوز نهاد امین نیز از بانک مرکزی اقدام نماید.
عضو هیات عامل بانک مرکزی از اهمیت این فناوری به عنوان موتور محرک هوشمند سازی اقتصاد دیجیتال یاد کرد و گفت: با توجه به اینکه فناوری دفتر کل توزیع شده و ظرفیت های بالای قراردادهای هوشمند مبتنی بر این فناوری، موتور محرک هوشمند سازی اقتصاد دیجیتال می باشد، مسیر انتشار انواع توکن معاملاتی توسط فعالین در داخل کشور با همکاری وزارت اقتصاد تبیین شده است.
وی تصریح کرد: بر این اساس، بانک مرکزی ضمن ابلاغ مجموعه مقررات لازم در خصوص انتشار توکن با پشتوانه طلا و فلزات گرانبها، پس از اخذ تایید از هیئت عالی، مسیر انتشار انواع توکن معاملاتی با سایر پشتوانه ها از طریق محیط های آزمون تنظیم گری مورد تایید بانک مرکزی را نیز شفاف نموده است.
مومن واقفی یادآور شد: درخصوص انتشار انواع توکن دارایی، مسئولیت تدوین مجموعه مقررات لازم با سازمان بورس اوراق بهادار بوده و در چارچوب قوانین، هماهنگی های لازم از سوی بانک مرکزی با وزارت امور اقتصادی و دارایی و سایر ذی نفعان انجام خواهد شد.
معاون فناوری های نوین با اشاره مخاطرات خرید و فروش رمزپول ها گفت: نگهداری، خرید و فروش غالب رمزپولها، متضمن پذیرش درجه بالایی از مخاطره و ریسک بازار است؛ چراکه قیمت این نوع از رمزدارایی در بازارهای جهانی معمولا" با نوسان شدید همراه بوده و سازوکار قطعی برای مدیریت ریسک های مترتبه وجود ندارد. علاوه بر این، در حال حاضر نگهداری، خرید و فروش رمزپول، با ریسک های متنوعی از جمله ریسک مسدود شدن یا نشانگذاری کیف رمزپول کاربران و درنتیجه، از دست رفتن یا از دسترس خارج شدن سرمایه آنان نیز روبرو است.
مومن واقفی افزود: با توجه به مخاطرات پیش گفته، بانک مرکزی فعالیت در حوزه رمزپول را برای عموم مردم توصیه نمی کند و کارگزاران رمز پول و نهادهای امین موظف هستند در راستای حمایت از حقوق مردم، از آگاهی کامل "کاربران" نسبت به مخاطرات و ریسکهای هرگونه مبادله، نگهداری و به کارگیری انواع "رمزدارایی" ها اطمینان حاصل نموده و عدم حمایت و ضمانت "بانک مرکزی" و نظام بانکی را متذکر گردند.
عضو هیات عامل بانک مرکزی رویکرد بانک مرکزی در تدوین این چارچوب را کاملا" توسعه محور خواند و گفت: بانک مرکزی در کنار ایفای وظایف قانونی در خصوص تنظیمگری فعال، "انتشار" و "عرضه اولیه" انواع "رمزپول" در داخل کشور را از طریق "محیط آزمون تنظیمگری" مورد تایید "بانک مرکزی" مجاز شمرده است.
معاون فناوری های نوین در پایان خاطرنشان کرد: هدف غایی بهرهگیری از ظرفیتهای بالقوه رمزداراییها است و در همین راستا سند ارائه شده، به عنوان اولین گام صرفا" چارچوب و سیاستهای کلان در حوزه رمز پولها را در بر دارد و تدوین کلیه دستورالعملها و الزامات برای جاری سازی مفاد این سند با همکاری و تعامل با وزارت اقتصاد و سایر ذینفعان انجام خواهد پذیرفت.
رویداد رمزآتی، با هدف بررسی و تدوین رویکردهای مناسب برای مدیریت ارزهای دیجیتال، فردا نیز ادامه خواهد داشت و مقامات، کارشناسان و فعالان این حوزه به بحث و تبادلنظر خواهند پرداخت.
ارسال دیدگاه