تاوان خسارت میلیاردی سرما و سیل بر باغ های زرشک استان

بازار خاکستری یاقوت سرخ/ خسارت سنگین در باغ های زرشک قاینات

قاین(پانا) ـ تیغ سرمازدگی، تگرگ و بارندگی های رگباری امسال، دسترنج زرشک کاران استان را برید و دلشان را خون کرد.

کد مطلب: ۸۲۶۷۲۵
لینک کوتاه کپی شد
بازار خاکستری یاقوت سرخ/ خسارت سنگین در باغ های زرشک قاینات

تیغ سرمازدگی، تگرگ و بارندگی های رگباری امسال، دسترنج زرشک کاران استان را برید و دلشان را خون کرد طوری که هنوز چند ماه مانده به آغاز فصل برداشت این محصول بسیاری از گل ها و میوه های کال زرشک ریخت تا زرشک کاران نتوانند آن طور که باید روی عواید محصولشان حساب کنند، البته در پس نگرانی کشاورزان از کاهش تولید، کارشناسان هر چند بر این باورند که با توجه به میزان تولید سال قبل نیاز بازار تامین خواهد شد اما ورود زرشک سال قبل را در افت قیمت این محصول تاثیرگذار نمی دانند.
دل خونی زرشک کاران
یک زرشک کار روستای مهمویی که شش هکتار از باغ هایش زیر کشت این محصول قرار دارد در گفت و گو با «خراسان جنوبی» از خسارت های سرمازدگی روزهای ابتدایی امسال به درختان و باغ های زرشک صحبت و پیش بینی می کند: میزان برداشت امسال محصولش در مقایسه با سال گذشته ۴۰ تا ۵۰ درصد کاهش یابد.
آن طور که «براتی» می گوید: سال گذشته از باغ های زرشک خود حدود شش تن زرشک خشک برداشت کرده است که با توجه به شرایط امسال پیش بینی می شود این میزان به نصف برسد.
زرشک کار دیگری هم به ریزش برگ ها و گل های زرشک به دنبال بارندگی های رگباری و تگرگ ابتدای امسال اشاره و وضعیت بازار این محصول استراتژیک را بلاتکلیف ارزیابی می کند.
خسارت سنگین در باغ های زرشک قاینات
مدیر جهاد کشاورزی قاینات هم به خسارت ۲۰ هکتار از باغ های زرشک شهرستان بر اثر سیلاب و هزار و ۴۸۰ هکتار هم به دلیل بارش تگرگ و از دست رفتن حدود ۲۰ درصد از محصول زرشک امسال در این اراضی اشاره می کند.
«سجادی» ارزش خسارت های وارده در این زمینه را به باغ های شهرستان۵۴ میلیارد ریال اعلام و این نکته را مطرح می کند که علاوه بر این روزهای پایانی فروردین ماه امسال هم بر اثر سرمای شدید هزار هکتار از باغ های زرشک شهرستان دچار سرمازدگی شد و از بین رفت که ارزش آن معادل ۶۱ میلیارد ریال است.
به گفته وی قاینات چهار هزار و ۲۳۳ هکتار باغ زرشک دارد که سال گذشته چهار هزار و ۶۰۰ تن محصول از این باغ ها برداشت شد و پیش بینی می شود امسال هم چهار هزار و ۲۰۰ تن زرشک خشک از اراضی این شهرستان برداشت شود.
خسارت ۵۵ میلیارد ریالی به زرشک درمیان
مدیر جهاد کشاورزی درمیان هم سطح زیر کشت زرشک در این شهرستان را دو هزار و ۵۰۰ هکتار و میزان برداشت محصول در سال گذشته را سه هزار و۷۵۰ تن اعلام و برآورد می کند: امسال هزار و ۴۰۰ تن زرشک از باغ های این شهرستان برداشت شود.
به گفته «ضیائیان» در بارندگی های ابتدای امسال تاکنون ۷۵۰ هکتار از باغ های زرشک این شهرستان دچار حدود ۶۰ درصد خسارت به ارزش ۵۵ میلیارد ریال شد. وی مهم ترین عامل خسارت زای باغ های زرشک این شهرستان را زنگ زرشک بیان می کند که از دو هزار و ۵۰۰ هکتار باغ های زرشک درمیان، ۴۰۰ هکتار آن به این آفت آلوده است.
خسارت ۷۰ درصدی در زیرکوه
مدیر جهاد کشاورزی زیرکوه هم با توجه به بارندگی های امسال در استان میزان برداشت این محصول را ۱۴ تا ۱۵ هزار تن پیش بینی می کند و می گوید: سال گذشته هم به طور تقریبی همین میزان زرشک از باغ های شهرستان برداشت شد. به گفته «بنی اسدی» بارندگی های اخیر به ۲۵۰ هکتار از باغ های زرشک این شهرستان بین ۳۰ تا ۷۰ درصد خسارت زد.
«محمدی»، مدیر جهاد کشاورزی بیرجند هم با بیان این که تا این لحظه میزان خسارت باغ های زرشک برآورد نشده است، افزود: هیچ نوع بیماری حادی در باغ های زرشک مرکز استان وجود ندارد و اگر هم باشد کنترل خواهد شد.
در زمینه تاثیر این خسارت ها بر بازار زرشک داخل و خارج استان رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند با اشاره به این که به طور معمول درخت زرشک یک سال در میان محصول می دهد، می گوید: این موضوع از یک طرف و از طرف دیگر بارندگی های بی موقع و سرمای شدید فروردین ماه امسال باعث شد که تولید این محصول کمتر شود.
«احتشام» در برآورد بازار این محصول تصریح می کند: اگر زرشک هایی که دست دلالان یا کشاورزان در انبارهاست به بازار تزریق شود می تواند نیاز بازار را تامین کند اما باعث افت قیمت این محصول نمی شود چرا که بسیاری زرشک را به صورت تازه مصرف می کنند. این فعال اقتصادی اظهار می کند: قیمت زرشک در چند سال گذشته بدون تغییر بوده و این برای کشاورزان خوب نیست اما با این وجود کشاورزان باز هم مجبورند به کشت زرشک بپردازند چرا که این گونه محصولات نیاز به آب زیادی ندارد و به کم آبی مقاوم است.
وضعیت اسفناک صادرات
وی در ادامه سخنانش به تولید ۹۸ درصد از زرشک بی دانه دنیا در خراسان جنوبی اشاره و اظهار می کند: از این میزان تولید زرشک سالانه فقط ۴۰۰ تن از این محصول به خارج کشور صادر می شود که این موضوع اسفناک و بیانگر آن است که مصرف کننده خارجی برای زرشک وجود ندارد. «احتشام» با بیان این که در بازار مصرف زرشک در خارج کشور کاری نشده یا بسیار اندک بوده است، به بازاریابی های اندک در کشورهای آمریکا، بخش هایی از اروپا و استرالیا در زمینه این محصول اشاره می کند. «احتشام» تاکید می کند: اگر به درستی به معرفی زرشک در بازارهای بین المللی پرداخته می شد اکنون قیمت زرشک در بازارهای بین المللی از قیمت پسته هم بیشتر بود.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار