فرق طلاق با فسخ ازدواج چیست؟

تهران (پانا) - ما در قانون فسخ نکاح داریم که همانند طلاق است و مثل طلاق اثر جدایی را دارد ولی به لحاظ حقوقی با طلاق متفاوت است از جمله اینکه داخل شناسنامه فرد مهر طلاق نمی‌خورد و قید می‌شود که فسخ نکاح صورت گرفته است.

کد مطلب: ۱۵۵۸۲۹۷
لینک کوتاه کپی شد
فرق طلاق با فسخ ازدواج چیست؟

عمده‌‌ترین تفاوت فسخ نکاه با طلاق این است که تفاوت‌های فسخ و طلاق این است که اولا برای طلاق باید تشریفاتی خاص انجام داد، مثل خواندن صیغه طلاق یا حضور شاهد وغیره اما در فسخ نیازی به این تشریفات نیست. ثانیاا پیش از وقوع طلاق باید از دادگاه حکم یا اذن گرفت، ولی فسخ نکاح نیاز به این اقدام ندارد. به علاوه، طلاق مخصوص عقد دائم است، ولی فسخ هم نکاح دائم و هم موقت را در بر می گیرد.

اصلی‌ترین تفاوت فسخ نکاح با طلاق در این است که زمانی که یکی از زوجین عیبی  داشته باشد که آن را پنهان کرده باشد طرف دیگر با اثبات آن عیب به دادگاه می‌تواند نکاح را فسخ کند و بدون مهر طلاق در شناسنامه آن را ازدواج را برهم زند. البته لازم به ذکر است اگر از وجود آن عیب قبل از عقد مطلع بوده باشد و اقدام به عقد کرده باشد امکان فسخ نکاح وجود ندارد. قانون‌گذار در موادی به موارد فسخ نکاح اشاره کرده و مواردی را بیان کرده که شخص می‌تواند در صورت وجود هر کدام از آن موارد ازدواج را فسخ کند.

آیا پس از فسخ نکاح، زن مستحق دریافت مهریه می باشد؟

هرگاه عقد نکاح قبل از نزدیکی به جهتی فسخ شود زن حق مهریه ندارد، مگر در صورتی که موجب بیماری خاصی از سوی مرد باشد که در این صورت با وجود فسخ نکاح، زن مستحق نصف مهر است  مطابق با این ماده که اگر زن باکره باشد در صورت فسخ، مهریه به وی تعلق نمی گیرد مگر اینکه مرد بیماری خاصی داشته باشد که در این صورت نصف مهریه به وی تعلق می گیرد.

زهرا افتخاری‌نیا، حقوقدان در گفت‌وگو با پانا اظهار کرد: «در قانون ما حق طلاق در انحصار مرد است یعنی مرد می‌تواند بدون هیچ دلیلی همسر خود را طلاق دهد اما زن نمی‌تواند بدون دلیل طلاق بگیرد و باید موافقت همسر خود را داشته باشد. وی بیان کرد: «اگر زن قصد طلاق داشته باشد و مرد رضایت ندهد باید یکی از دلایلی که قانون گفته را داشته باشد. مثلا مرد نفقه پرداخت نکند که این کار علاوه بر اینکه دلیلی بر جدایی زن بوده، جرم نیز محسوب می‌شود و تا دو سال حبس دارد.»

افتخاری‌نیا افزود: «مورد دیگر اینکه زن دچار عسر و حرج شود و یا مرد بیش از ۴ سال غایب باشد. مورد بعد وکالت در طلاق است که اگر زن این وکالت را داشته باشد، می‌تواند بدون رضایت مرد طلاق گیرد.»

این حقوقدان گفت: «مورد بعد طلاق خلع یا طلاق مبارات است در یعنی اینکه زن به قدری از همسر خود نفرت دارد که حاضر است مالی را بدهد و فقط طلاق بگیرد که میزان آن برای هر نوع در قانون آمده است. لازم به ذکر است زن به هر کدام از این موارد استناد کند باید آن را ثابت کند.»

وی درخصوص تفاوت طلاق با حق فسخ مطرح کرد: «ما در قانون فسخ نکاح داریم که همانند طلاق است و مثل طلاق اثر جدایی را دارد ولی به لحاظ حقوقی با طلاق متفاوت است از جمله اینکه داخل شناسنامه فرد مهر طلاق نمی‌خورد و قید می‌شود که فسخ نکاح صورت گرفته است.»

افتخاری‌نیا افزود: « فسخ نکاح از لحاظ حقوق و میزان عده با طلاق متفاوت است اما در حقوق مواردی آمده که شخص می‌تواند فسخ نکاح انجام دهد. مثلا مرد عیب یا مرضی داشته باشد مثل اینکه مجنون باشد. در مورد دیگر این که مرد زن رافریب داده باشد یعنی مثلا گفته باشد وکیل است اما وکیل نباشد.»

 

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار