یک کارشناس امنیت غذایی در گفتوگو با پانا مطرح کرد:
موضوع امنیت غذایی از جنگ هم مهمتر است
وابستهشدن به برندهای خارجی، تهدیدی برای امنیت غذایی است
تهران (پانا) - یک کارشناس امنیت غذایی گفت وابستهشدن به برندهای خارجی محصولات غذایی موردی است که امروزه اکثر جوانان به آن سمت رفتهاند و فاصله گرفتن از مواد غذایی محلی و ارگانیک که فاقد سم هستند، از جمله تهدیدات برای امنیت غذایی محسوب میشود.
محمد امامی کورنده، کارشناس امنیت غذایی در گفتوگو با پانا اظهار کرد: «شاخصهای امنیت غذایی جزو مواردی نیست که لازم باشد خانوادهها با آن آشنا باشند؛ زیرا امنیتغذایی و مسئولیت تامین آن به طور مستقیم با حاکمیت و دولت است و جایگاه قانونی امنیتغذایی برای تامین آن در قانون مشخص است. خانودهها در حقیقت هسته مرکزی تشکیل یک جامعه را بر عهده دارند. شاخص امنیت ملی زنجیرهای متشکل از تامین نهاده، توزیع و در نهایت مصرف است.»
موضوع امنیت غذایی از جنگ هم مهمتر است
وی افزود: «امروزه امنیتغذایی را نمیتوان موضوعی سطحی دید؛ زیرا یک بخش بسیار بزرگ و گسترده از امنیت ملی کشورها است. برای اینکه بدانیم چقدر اهمیت دارد، باید دقت کنیم در صورت تامین امنیت غذایی، اگر جنگی رخ دهد و در پی آن خسارتهایی به کشورها وارد شود، به موضوع تامین غذا و خوراک مردم لطمهای نمیرسد؛ اما اگر به تنهایی و فقط امنیت غذایی به خطر بیفتد، امنیت ملی کشورها نیز به خطر میافتد و دیگر نیازی به جنگ هم نخواهد بود و در این موضوع حتی از جنگ مهمتر است.»
امامیکورنده گفت: «اهمیت امنیتغذایی به عنوان پدافند اقتصادی عامل و موضوع اصلی مقوله "اقتصاد مقاومتی" از منویات رهبر معظم انقلاب است. در حقیقت برقراری امنیت غذایی به نوعی آمادگی دفاعی در حوزه دفاع کشورها به حساب می آید. یعنی یک کشور باید همانطور که خود و نیروهای مسلح خود را برای جنگ و دفاع مرزی و سرزمینی آماده میکند، در همان راستا نیز باید بتواند نیازهای اساسی مردم را در اصل امنیتغذایی هم آماده و برقرار کند.»
دانستن شاخصهای امنیت غذایی وظیفه مردم نیست
وی در پاسخ به این سوال که چرا دانستن شاخصهای امنیتغذایی وظیفه مردم نیست؟ گفت: «زیرا مردم در حوزه تامین نیازهای غذایی خانواده ها در حقیقت مصرفکننده محصولات غذایی هستند اما چون در اصل حکمیت به مسئولان اعتماد کرده و رای اعتماد می دهند لذا حاکمان حتما و باید از سیاستهای تولید محصول مطلع باشند و موظفند از نزدیک فرایند تهیه و تولید را ببینند و بر فرایند توزیع محصول نظارت مستقیم داشته باشند.»
امامیکورنده ادامه داد: «یکی از شاخصهای مهم در دسترسبودن آزاد غذا در حوزههای فیزیکی، اقتصادی، اجتماعی و در حقیقت به عنوان یک طبقهبندی شاخصی میتوانیم در نظر بگیریم که اگر موادغذایی در دسترس نباشد، امنیتغذایی هم نخواهد بود.»
وی گفت: «دومین طبقه از شاخصها بحث استفاده است که صرفا هم به معنای استفاده یک محصول نیست بلکه به معنی سالم بودن و مغذی بودن مواد غذایی است که مورد استفاده مردم قرار می گیرد و اصل بر این است که یک محصولی در همه زمانها، حتی در شرایط آسیبها و بحران هم در اختیار مردم قرار بگیرد در حقیقت میتوان گفت دارای ثبات و پایداری است. امنیت غذایی وقتی است که تامین انرژی غذایی در همه مواد در نظر گرفته شود و صرفا قدرت خرید به معنای کیفیت نیست.»
مرفه بودن برای امنیت غذایی کافی نیست!
این کارشناس در پاسخ به این سوال که آیا هر فرد مرفه لزوما امنیتغذایی دارد، گفت: «اگر شخصی مرفه باشد لزوما به این معنا نیست که امنیتغذایی مناسبی دارد. لازم به ذکر است که به همان میزان که حاکمیت برای تامین امنیتغذایی مردم موظف به فعالیت هستند، مردم نیز برای اطلاع از چیستی و چگونگی امنیتغذایی باید فعالیت کنند.»
وی افزود: «کافی نبودن غذا موضوع مهم دیگر است. بسیاری از خانوادهها مصرف بسیاری از مواد غذایی را کاهش دادند و بعضی از موادغذایی را از سفره خود خارج کردند که این موضوع از مصادیق ایجاد ناامنی غذایی است.»
امامی کورنده در ادامه به بهداشت غذایی هم اشاره کرد: «موضوع دوم آلوده بودن غذاها است بسیاری از غذاهایی که در قسمتهای مختلف ارائه میشود، آلوده است و با شرایط خوبی طبخ نشده است. مورد مهمتر این است که افراد فکر میکنند هرغذایی که میخورند سالم بوده و آلوده نیست. همچنین وابستهشدن به برندهای خارجی محصولات غذایی موردی است که امروزه اکثر جوانان به آن سمت رفتهاند و به شدت به دنبال مصرف غذاها و انواع شکلاتها از برندهای خارجی هستند.»
غذاهای محلی در حال فراموش شدن هستند
وی همچنین به اهمیت غذاهای محلی تاکید کرد: «علاوه بر این فراموششدن محصولات و موادغذایی محلی از مواردی است که امنیتغذایی را با خلل مواجه میکند چرا که علاوه بر ارگانیک و فاقد سم بودن این مواد، سرشار از ویتامینها و پروتئینها هستند.»
امامی کورنده گفت: «مورد دیگر فساد غذاها در فرایند حملونقل است. یکی از آسیبها و دغدغههای بزرگ مردم این است که غذاها در اثر ماندن طولانی در محل ارسال تا تحویل به افراد مشتری ممکن است آسیبزا شوند.»
این کارشناس گفت: «یکی ازعادتهای بد آماده و مدتدارکردن غذاها است یعنی موادغذایی که درون آنها مواد افزودنی وجود دارد. مورد بعد زژیم غذایی نامناسب غذایی است که ممکن است تهدیدی برای اکنیت غذایی باشد. تهدیدات سرسامآور نوشیدنیها و خوراکیهای غیرمجاز که این مورد هم از حوزههای آسیبها و تهدیدات در امنیت غذایی است.»
ارسال دیدگاه