ضرورت حفظ خلاقیت و نوآوری در حوزه علم و فناوری
تهران (پانا) - عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت اگر بنا باشد خلاقیت و نوآوری زنده نگه داشته شود، باید یکسری اصلاحات در حوزه علم و فناوری صورت بگیرد.
برنامه زنده و تلویزیونی «به وقت ایران» شب گذشته چهارم خردادماه در جدیدترین قسمت خود به سراغ جایگاه علمی کشور و الزامات دولت آینده در این زمینه رفت و با عبدالله جاسبی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و محمدمهدی زاهدی عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی گفتوگو کرد.
عبدالله جاسبی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در جواب به این سوال که سپهر علمی کشور را چگونه میبیند، بیان کرد: ما پس از پیروزی انقلاب اسلامی در برخی از حوزهها بسیار خوب عمل کردیم و موفقیتهایی را بدست آوردیم. یکی از حوزههایی که قطعا کارایی زیادی داشته و از افتخارات ایران است، حوزه آموزش عالی کشور است. قبل از انقلاب تعداد دانشگاهها، فارغ التحصیلها و دانشجوها بسیار کم بود و دوستان به دکتری که میرسیدند اکثرا باید برای ادامه تحصیل به خارج از کشور میرفتند اما خوشبختانه امروز دستاوردهای علمی بسیاری را به لحاظ تعداد دانشجویان، اساتید و دانشگاهها و...کسب کردهایم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: اکنون ۹۰ هزار عضو هیات علمی در کشور داریم و فکر میکنم در طول این انقلاب ۷ تا ۸ میلیون فارغ التحصیل در مقاطع مختلف داشتهایم. به جرات میتوان گفت ایران یک مجموعه عظیمی به لحاظ نیروهای تربیت شده و تحصیل کرده در مقاطع مختلف دارد که آمادگی دارند پیشرفت کشور را تضمین کنند.
جاسبی افزود: نرخ بیسوادی پیش از انقلاب اسلامی بسیار بالا بود که کار بزرگی پس از انقلاب انجام شد. ما در تحصیلات تکمیلی هم بسیار ضعیف بودیم اما در این زمینه هم توانستیم پیشرفت کنیم.
وی با بیان اینکه اگر بنا باشد خلاقیت و نوآوری را زنده نگه داریم باید یکسری اصلاحات صورت بگیرد، گفت: سالهاست روی این موضوع بحث میکنیم که برای ارتقای اساتید و برای دفاع دانشجویان در مقاطع تحصیلات تکمیلی نباید به دنبال چاپ مقاله آنها در خارج از کشور باشیم. نزدیک ۶۰ تا ۷۰ دانشجوی دکترا داریم و باید به جای آنکه دنبال این باشیم که در مجلهای چیزی بنویسند که چاپ کنند، بیایند یکی از مشکلات کشور را حل کنند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: حرفمان این است که اگر دانشجویان و اساتید را به سمتی هدایت کنیم که مشکلات خودمان را حل کنند، میتوانیم یک تحول عمیق و فراگیر را داشته باشیم. باید بیشتر به داخل نگاه داشته باشیم تا بتوانیم مشکلات خود را حل کنیم. همچنین باید به تواناییهای خود باور داشته باشیم.
در حوزه علم و فناوری مسئولیت سنگینی بر دوش دولت آینده است
محمدمهدی زاهدی، عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی در سخنانی بیان کرد: در حوزه علم و فناوری اگر بخواهیم به آینده نگاه کنیم باید کارهای بزرگی صورت بگیرد و مسئولیت سنگینی بر دوش دولت آینده است چراکه باید بستری برای حرکت شتابان علمی فراهم کند.
وی ادامه داد: باید کار خود را از آموزش و پرورش و قبل از دبستان یعنی از دوران مهد کودک آموزش مهارتی را آغاز و در حقیقت ابعاد مختلف سند تحول بنیادین را به کمک هم پیادهسازی کنیم. همچنین ما باید به فرهنگیان و معلمان توجه لازم را داشته باشیم و حتی باید بیشتر از اساتید دانشگاه به آنها برسیم و کرامت و منزلت آنها را بالا ببریم.
لزوم کسب درآمد از شرکتهای دانشبنیان
عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی درباره نقشه جامع علمی کشور تاکید کرد: در ابتدا باید به باور به تحول و نقشه راه وجود داشته باشد اما انگیزه لازم در مدیریت اجرایی کشور و یا وزارت علوم نبوده است که این نقشه را پیادهسازی کنند. کار اصلی دولت بعدی باید ریل گذاری باشد و نباید از اون انتظار معجزه داشته باشیم. کسب درآمد از منابع خام و طبیعی کشور ظلم بزرگی است و برای کم کردن این درآمد و پیدا کردن درآمد دیگر باید به شرکتهای دانش بنیان توجه داشته باشیم و آن هم مستلزم تحول نظام آموزش عالی است. همچنین دگرگونی نظام پژوهش به صورت عام، فرصت مطالعاتی جزو ملزومات است.
وی تاکید کرد: دانشگاههای بزرگ دنیا ۱۰ سال است که به دنبال دادن مدرک نیستند چراکه بازار کار برای مدرک وجود ندارد بلکه بازار کار به دنبال کسی است که مهارت و خلاقیت داشته باشد.
ارسال دیدگاه