وزیر بهداشت: زمستانی سخت‌تر از پاییز در راه داریم

مقابله با کرونا از ۲۰ آبان محله محور می شود

وزیر بهداشت با اشاره به اقداماتی که تاکنون برای مهار کرونا انجام شده است، گفت یکی از دستورات ارزشمند رهبری این بود که بتوانیم با حرکتی جدید برای بیماریابی زودرس در اقدامی محله محور فعالیت کنیم. افزایش تست‌ها و قرنطینه‌ی به موقع از تاکیدات این بخش است‌. این حرکت محله محور از ۲۰ آبان ماه آغاز خواهد شد.

کد مطلب: ۱۱۳۶۹۵۳
لینک کوتاه کپی شد
وزیر بهداشت: زمستانی سخت‌تر از پاییز در راه داریم

به گزارش ایسنا، دکتر سعید نمکی در پنجمین نشست غیرحضوری روسای دانشگاه‌های علوم‌پزشکی، با درود به روح بلند شهدای سلامت بویژه کسانی که در ایام کرونا به فیض شهادت نائل آمدند، گفت: بعد از جلسه‌ای که در خدمت مقام معظم رهبری بودیم، سرفصل تازه‌ای در فعالیت‌هایمان برای مبارزه با بیماری شکل گرفت.

وی افزود: همکاران من با لطف خداوند در مرحله ورود سهمگین بیماری به کشور در موج اول انفجار بیماری توانستند در بسیج ملی مقابله با کرونا در کمتراز ۶۰ روز با کمک سایر دستگاه‌ها و همکاری‌های بین بخشی افتخار دیگری برای جمهوری اسلامی ایران رقم بزنند. کاهش مرگ و میرها به رقمی نزدیک ۳۰ عدد در روز، کاهش موارد بستری به یک پنجم در کمتر از دو ماه، همکاری گسترده بین بخشی در تدارک ماسک، لباس محافظتی برای همکاران و...، همکاری و همراهی مردم در رعایت شیوه‌نامه‌ها توانست یک رکورد تاریخی را برجای بگذارد.

نمکی ادامه داد: پس از آن متوجه شدیم امواج تازه بیماری در راه است که رفته رفته امواج سهمگین‌تر شدند و به نسبت رعایت پروتکل‌های بهداشتی ارتفاع این امواج بیشتر شد. در این میان از دو چیز بیشتر رنج بردیم؛ اول عدم رعایت پروتکل‌ها و دوم مضایق مالی که همکاران من در دانشگاه‌های علوم پزشکی به آن دچار شدند.

وی در ادامه تاکید کرد: خیلی اوقات بسیاری از مصوبات که بعد از مدت‌ها به ستاد ملی کرونا می‌رفت یا اجرا نمی‌شد و یا به خوبی اجرا نمی‌شد. از طرف دیگر موارد فشار مالی و اقتصادی در شرایطی که میزان تست‌ها از ۱۲۰۰ تست در روز به ۲۵ هزار تست در روز رسید و از طرف دیگر گرفتاری‌هایی مانند عدم تخصیص ردیف‌ها و غیره، مجموعه‌ی ما را با شرایط ویژه‌ای روبرو کردند، این در حالی بود که در آمد اختصاصی دانشگاه‌ها نیز به ۱۵ تا ۲۰ درصد مصوب در بودجه رسید. انتقال این موارد به رهبری و رییس جمهور باعث شد که در آن جلسه مهم و تاریخی در خدمت مقام معظم رهبری باشیم.

وی افزود: موارد متعددی مورد توجه ویژه رهبری قرار گرفت و در کنار حمایت‌هایشان از ما برای تامین اعتبار، تامین نیروی انسانی و موارد باقی‌مانده از سهم صندوق که اختصاص یافته بود، دستوراتی هم در مورد مدیریت بیماری به ما دادند. یکی از این دستورات این بود که وزارت بهداشت باید محور اصلی تعیین مصادیق محدودیت‌ها باشد و همه این محدودیت‌ها را اجرا کنند و دوم آنکه وزارت بهداشت باید محور موارد آموزش همگانی باشد و از همه مهمتر دستور ایجاد قرارگاه اجرایی برای اجرای مصوبات ستاد ملی کرونا بود.

نمکی گفت: یکی از دستورات ارزشمند رهبری این بود که بتوانیم با حرکتی جدید برای بیماریابی زودرس در اقدامی محله محور فعالیت کنیم. افزایش تست‌ها و قرنطینه‌ی به موقع از تاکیدات این بخش است‌. تاکنون با همکاری بسیج، بسیج جامعه پزشکی، هلال‌احمر و سازمان‌های مردم نهاد صحبت‌هایی شده است و این حرکت محله محور از ۲۰ آبان ماه آغاز خواهد شد.

به گزارش ایسنا، وی درباره صدور مجوزهای استخدامی نیز گفت: برای صدور مجوز استخدامی غیر پرستار هم اعلام کرده‌ایم دوستان حتما مجوزهایی صادر کنند. در رابطه با نیروی انسانی یک گرفتاری ما این است که این مجوزهای جدید به جذب نیروهایی اختصاص می‌یابد که قبلا در سیستم بودند و در اولویت هستند. از انجایی که درآمد اختصاصی دانشگاه‌ها هم در حال حاضر با مشکل روبرو است فعلا نمی‌توانید نیروی جدید به شکل شرکتی بگیرید، از دکتر تقوی‌نژاد خواسته‌ام برای ترمیم درآمد اختصاصی کمکی کنند که دانشگاه بتواند علاوه بر تبدیل وضعیت نیروها، مجوز گرفتن نیروی جدید داشته باشیم. البته نباید فراموش کنیم که لازم است بازنگری در زمینه حدنصاب جمعیتی داشته باشیم.

وزیر بهداشت ادامه داد: موضوع منع ورود مسافر به استان‌ها با توجه به تغییرات موتاسیون ویروس و ایمونوژنتیک متفاوت قومیت ایرانی باید جدی گرفته شود. تردیدی ندارم ویروسی که از استان سیستان و بلوچستان با ویروس گیلان، اقوام ترکمن و... متفاوت است و این موتاسیون‌های جدید ما را گرفتار می‌کنند. ما به اندازه چند کشور اروپایی وسعت داریم و نقل و انتقال و سفرها را در شیوع بیماری موثر می‌دانم که در حال کار بر آن هستیم.

وی درباره پروژه‌های نیمه تمام وزارت بهداشت، اظهار کرد: در راستای تامین بودجه ما تمام دانشگاه‌هایی که پروژه نیمه تمامی دارند که تا پایان دولت می‌توان آنها را تمام کرد مورد توجه قرار می‌دهیم که در اسرع وقت به اتمام برسند.

وی خطاب به روسای دانشگاه‌های علوم‌پزشکی، افزود: به عنوان یک سرباز کوچک همواره حتی اگر نیمه‌های شب هم با مسئولان و روسای دانشگاهی زنگ می‌زدم پاسخ را به سرعت می‌داد و این نشان دهنده زحمات فراوان این کادر زحمتکش است. ما حتی شاید بتوانیم به پرستارمان استراحت بدهیم اما روسا و معاونین دانشگاهی همیشه پای کار بودند و من شرمسار این میزان زحمات شما هستم و مطمئنم در تاریخ این سرزمین همه‌ی نسل‌های بعد نیز با نگارش این ایام سخت که ممکن است هر ۲۰۰ سال یکبار اتفاق بیفتند اینگونه نظام سلاکت درگیر شود. من فکر نمی‌کنم قبل و بعد از انقلاب هیچوقت وزارت بهداشت با چنین دغدغه سنگینی دربیفتد.

وی با اشاره به صحبت‌های دکتر زالی درمورد نگرانی درخصوص کمبود تخت در مراکز درمانی، گفت: خواهشم این است که روسای دانشگاه‌ها نامه‌ای جمعی را مبنی بر درخواست برای یک چنین پدیده‌ای به بنده بنویسید و بنده هم با اظهارنظری آن را منتشر کنم. اما بدانید همانطور که اشاره کردید که سازمان تامین اجتماعی در پرداخت حقوق در این ایام دستش تنگ است ما مشکلاتی را درباره نعیشت مردم داریم. یکی از دغدغه‌های اصلی آقای رییس جمهور و خیلی از مقامات کشور دغدغه معیشت مردم است. یک دکه‌داری که همه اموراتش با این دکه می‌گذرد و اگر یک روز تعطیل کند زندگیش دچار مشکل می‌شود دغدغه ذهنی همه ما است اما انقدر منابع در کشور نیست که بتوانیم همه‌ی این موارد را پاسخگو باشیم. هیچ مصیبتی برای کشور از خسران طولانی شدن این اپیدمی سنگین‌تر نیست. اگر ما بتوانیم راهکارهایی پیدا کنیم که طول مدت بیماری را کاهش دهیم فشار بر پرسنل هم کم خواهد شد.

وی افزود: امروز در ستاد ملی گفتم که اگر حرکتی بتواند یک مثقال از بار ما را سبک کند در این ایام برای ما و همکارانمان نفس‌کشی است.


نمکی درباره همکاری وزارت بهداشت با بسیج، تصریح کرد: این همکاری بسیار ارزشمند است و نباید این فرصت را از دست داد؛ اما باید مرز بندی‌ها مشخص باشد. محوریت با وزارت بهداشت است، فرمان سپاه هم توصیه اکیدشان به دوستان بسیج این است که آنها در امتداد فعالیت‌های ما اقدام کنند و پیشتاز یا پیشرو نباشند. قرار نیست مدیریت نیروهای درراختیار ما به دیگران سپرده شود.

وی درباره منابع و هزینه‌ها به روسای دانشگاه‌های علوم‌پزشکی گفت: این موضوعات را به ما بسپارید، دلمان نمی‌خواهد در این موارد درگیر شوید. قانون بودجه در قبل از سال آتی می‌نویسند. ما در آبان و آذرماه خبری از کرونا نداشتیم و این یک میلیارد یورویی که مقام معظم رهبری از صندوق موافقت فرمودند را تازه در حال دریافت قسمت عمده آن هستیم و تا پیش از این حدود ۳۰ درصد آن را گرفته بودیم. در جلسه‌ای که خدمت آقای نوبخت بودم ما ۱۰ هزار میلیارد تومان از بودجه معمولمان را هم که گره خورده بود به هدف مندی یارانه‌ها در نیمه اول سال نگرفتیم که قرار است اوراقی بدهند و امروز از رئیس جمهور خواستم که دستوزی دهند این اوراق را هر وقت دادند بتوانیم به راحتی نقد کنیم. پر مضیقه ترین سال در ارتباط با منابع پس از انقلاب امسال است. اما مقام معظم رهبری فرمودند همانطور که اولویت با سلامت است، اولویت بودجه هم با سلامت است.

نمکی درباره استخدام نیروها، تاکید کرد: در این خصوص خواهش می‌کنم لیسانس کشاورزی و تاریخ و... به عنوان اولیت حساب نکنید اما نیروهای کارآمد به درد بخور را در نظر بگیرید.

وی با اشاره به رنگ بندی‌های استانی درمورد کرونا، اظهار کرد: امروز رنگ مشکی هم به رنگ‌ها اضافه شد و ما از نارنحی به سمت مشکی رفتیم، زمانی می‌گفتند مشکی رنگ عشقه اما این مشکی سیر رنگ مرگ است. در مورد لاک‌داون واقعی نیز پیگیری‌هایی انجام می‌دهیم. مسائل بازارچه‌های مرزی، مرز باشماق و... نیز پیگیری خواهد شد.

وی با تاکید بر اینکه ویروس کرونا بسیار پیچیده است، خاطرنشان کرد: این ویروس با ما کارهای زیادی انجام داد و کارهای زیادی هم انجام خواهد داد. اگر امروز هر کسی بگوید این ویروس را خوب شناخته و راه‌های مبارزه با آن را غیر از اصول ملی که همواره بیان می‌شد کشف کرده نشان از کج فهمی او نسبت به این ویروس است. ممکن است روزهای سخت‌تری پیش روی ما باشد همانگونه که پیشبینی پاییز سختی را هم داشتیم. زمستانی سخت‌تر از این پاییز در راه داریم و باید برای روزهای سخت آینده آماده باشیم.

وی افزود: نظارت مستمر با همکاری نیروهایی مانند هلال‌احمر باید انجام شود و گزارشات بیشتری از استان‌ها به نا بدهید، نمی‌توانیم گزارشات استانی را دست‌کم گرفت. الان آقایان می‌گویند پروازها مبتنی بر پروتکلها است اما تماس‌هایی داریم که خلاف این موضوع را گزارش می‌دهند. تیم بازرسی و نظارت‌ها فعال باشند و تخلفات را به موقع به ما اعلام کنید که اگر این کار را نکنید همه میگویند ما کارمان را خوب انجام دادیم و افزایش آمار کرونا از چشم شما دیده می‌شود. از روسای دانشگاه‌ها می‌خواهم مستقل و بدون تعارف تخلفات را پیگیری کنند و هر اتفاقی که می‌افتد را اطلاع دهید تا از بار مشکلاتتان کم شود. با تقسیم کاری که مقام معظم رهبری فرمودند که باید قرارگاهی باشد برای اجرای مصوبات، کاستی‌ها را با نظارت مستمر به ما اعلام کنید.

نمکی ادامه داد: آموزش همگانی را به شدت دنبال کنید و موارد را هنرمندانه تهیه کنید. پهنه جغرافیایی خود را یک تقسیم‌بندی جدید کنید در شهرهای بزرگ اگر مراکز جامع سلامت و مراکز بهداشتی که دارید پاسخگو نیست از پایگاه‌های جدید استفاده کنید. پهنه‌ها باید کوچکتر شود در شهرهای بزرگ با این تقسیم بندی کنونی به مشکل خواهید خورد و حتما باید جمعیت را بشکنید. کمیته محلی تشکیل دهید و از انتقال اطلاعات را از طریق سامانه‌ها جدی بگیرید. تمام آزمایشکاه‌های خصوصی و دولتی مکلف‌اند هر فرد مثبتی را بلافاصله در سامانه سیب با کد ملی به ما اعلام کنند. اگر به آزمایشکاه خصوصی دسترسی ندادید این مار را انجام دهید و اگر هم دسترسی دادید ولی ثبت اطلاعات انجام نمی‌شود حتما با آن آزمایشگاه و بخش خصوصی برخورد کنید چون عدم ارسال اطلاعات جرم است.

وی با تاکید بر لزوم توسعه مراکز سرپایی، تصریح کرد: در تمام مراکز درمان سرپایی باید. حدود ۱۲۰۰ مرکز سرپایی داریم که باید به بیش از ۵۰۰۰ مرکز برسد. برخی مراکز را برای خدمات غیر کووید جدا کنید که افراد بتوانند خدمات واکسیناسیون و ... را دریافت کنند ولی مراکز بیشتری را زیر بار درمان سرپایی کرونا ببرید.در تمام مراکز سرپایی باید نمونه‌گیری انجام شود.

وی افزود: تست‌های آنتی‌ژن در هفته آینده به دستمان خواهد رسید. این تست ۲۰ تا ۲۵ دقیقه زمان می‌خواهد و نیازی به دستگاه هم ندارد. در صدد واردات ۳ میلیون تست هستیم و در داخل کشور هم کار تولید تست در مراحل نهایی است و بین ۹۸ تا ۱۰۰ درصد موثر هستند و حدودا روزانه ۱۸۰ هزار تست تولید خواهیم کرد. تست‌های ما باید به روزی ۱۰۰ هزارتا برسد که این رپید تست‌ها در این زمینه خیلی کمک کننده خواهند بود. فعلا به عنپان یک انگیزه برای مردم است را به شکل رایگان در مراکز سرپایی راه اندازی کنید، من تامین منابع آن را به عهده می‌گیرم. حداقل ۱۰ نفر از کلوز کنتکت‌های بیمار باید تست شوند. تمام افراد در تماس با فرد باید مورد آزمایش قرار گیرند.

نمکی تاکید کرد: نباید به تله درمان انبوه سرپایی در مریض‌های مختلف بیفتیم. بیماری کووید۱۹ دو فاز دارد. در درمان سرپایی من اعتقاد دارم که در فاز اینفلومیشن بیماری چندان داروی ضد ویروسی موثر نیست. در هیچ پدیده ایمونولوژیک داروی آنتی ولیرال اثر نخواهد کرد. اکثر مریض‌های بدحال با لود بالای ویروس در تماس بودند که اگر لود ویروس در روهای اول کم شود قطعا مریض کمتر به فاز طوفان دوم بیماری خواهد رفت. برای بیماران سرپایی یک آنتی‌وایرال تراپی ملایم در ۳ تا ۵ روز اول باید انجام دهیم که قطعا نتیجه بگیریم. در کنار آن از دکتر شانه‌ساز می‌خواهم در صورت صلاحدید متخصصان داروهای لازم را در اختیار مراکز بگذارند. اگر تولبد داخل هم جواب نداد اجازه می‌دهمی برای این کار بزرگ ما این دارو را وارد کنید.

وی در رابطه با قرنطینه بیماران، بیان کرد: از همه استان‌ها می‌خواهیم این موضوع را جدی بگیرند. اگر در منزل امکان قرنطینه هست که خوب است اما اگر این امکان نیست اجازه گرفته‌این عزیزان هتل‌هایی را شناسایی کنند، قرنطینه‌عای بزرگی که با دوستان نظامی درست کردیم چندان تمایلی در موردشان وجود نداشت. البته با پیگیری وزارت ارتباطات که خیلی به ما کمک کردند در شناسایی افرادی چه باید در قرنطینه باشند. بر اساس سامانه‌های طراحی شده آنهایی که از قرنطینه خارح شوند علاوه بر جریمه می‌توانیم به قرنظینه اجباری ببریم اما برای اینکه مردم راحت تر باشند هتل‌هایی را شناسایی کنید که با ما قرارداد ببندند که بتوانیم افراد را در این مکان‌ها نگه داریم و هزینه هتلینگ آن را هن قرار است بیمه‌ها کمک کنند و ما از این مجموعه استفاده کنند.

وی افزود: درمورد گروه‌های آسیب‌پذیر و سنین بالا که ۸۸ درصد از مرگ‌های ما را تشکیل می‌دهند خواهش می‌کنم برای خدمت‌رسانی از راه دور طراحی ویژه داشته باشید. خدمت پزشمب به شکل دورا پزشکی باشد و داروی بیماران مزمن به این شکل در اختیارشان قرار گیرد.

وی با تاکید بر لزوم فعال بودن روابط عمومی دانشگاه‌ها، اظهار کرد: این فعالیت برای گسترش اطلاع‌رسانی‌ها لازم است. آمار توسط سخنکوی وزارت بهداشت باید اعلام شود. بقیه امارها مردم را دچار سردرگمی می‌کند. در شروع طرح و هر خانه یک پایکاه سلامت دوستان روابط عمومی فعال تر عملی کنند. می‌خواهیم در یک ماه آینده هدف گذاری کنیم تا ۳۰ درصد از موارد بستری و ۱۵ درصد از مرگ و میرهایمان را کم کنیم. و در سه ماه آینده ۵۰ درصصد از موارد بستری و ۳۰ درصد از مرگ‌هایمان را باید کم کنیم. جهش در ویروس اتفاقی نامبارک است، هرگونه تغییر در رفتار ویروس باید تحت نظر باشد تا غافلگیر نشویم.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار