سوادآموزی؛ دریچهای به سوی جهان روشن
ارتقای سوادآموزی یکی از مهمترین دستاوردهای انقلاب اسلامی است
تهران (پانا) - سازمان نهضت سوادآموزی ایران یک سازمان دولتی ایرانی است که در سال ۱۳۵۸ بهفرمان آیتالله سید روحالله خمینی و برای آموزش خواندن و نوشتن به بزرگسالان و نیز کودکانی که به مدرسه دسترسی ندارند (مناطق محروم) تشکیل شد.
هفتم دیماه سال ۱۳۵۸ حضرت امام خمینی (ره) فرمانی مبنی بر تشکیل نهضت سوادآموزی صادر کردند که ازجمله کارهای مدبرانه و حکیمانه ایشان بود و آثار و نتایج فراوانی به همراه داشت. تشکیل نهضت سوادآموزی نیز مانند بسیاری از نهادها و ارگانهای کشور از ثمرات انقلاب اسلامی است که تحولی بزرگ در کشور ما پدید آورد. سالروز تشکیل نهضت سوادآموزی، روز سوادآموزی نیز نامگذاری شده است.
بیسوادی و توسعهنیافتگی
در جوامع گوناگون، سواد آموختن بهعنوان حق اساسی و لازمه پیشرفت انسان شناختهشده است. هر انسان اعم از کودک، نوجوان و بزرگسال، باید از فرصتهای آموزشی برخوردار باشد. این نیاز، هم توانایی بر خواندن و نوشتن را دربرمیگیرد و هم عامل رشد و توسعه در ابعاد گوناگون اقتصادی، سیاسی و فرهنگی است.
امروز ایدهآلهای رشد و توسعه یک کشور، بیانگر این واقعیت است که برای رسیدن به توسعه پایدار، باید بسیار فراتر از کسب مهارتهای سواد خواندن و نوشتن پیش رفت. آمار افرادی که موفق به دریافت مدرک سوادآموزی شدهاند، کافی نیست. آنچه کارساز است، درصد آمار افرادی است که با دریافت مدرک قبولی، دریچه سواد را به زندگی خود میگشایند و در پرتو نور آن، در شرایط اطراف خود تغییری ایجاد میکنند، وضعیت خود و خانواده را بهبود میبخشند و درراه اعتلای شرایط شغلی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی گام برمیدارند. در غیر این صورت، رسیدن به مرزهای توسعهیافتگی در حد شعار باقی میماند.
عملکرد سازمان نهضت سوادآموزی
نهضت سوادآموزی بعد از تأسیس با فعالیت حجتالاسلام محسن قرائتی و دیگر افراد دلسوز قشر وسیعی از افراد بیسواد جامعه را باسواد کردند.
سازمان نهضت سوادآموزی با اجرای طرحهای مختلف ازجمله طرح بسیج سوادآموزی توانست هدف کوتاهمدت فرمان تاریخی امام (ره) را در ربع قرن گذشته محقق کند و نرخ باسوادی کشور را در سالهای ۱۳۵۵و ۱۳۸۰ افزایش دهد و در راستای نیل به اهداف بلندمدت، با شروع آموزشهای توسعه (آموزشهای پس از سواد) فصل جدیدی از کتاب زرین انقلاب شکوهمند اسلامی را رقم زند و اکنون در صد قابلتوجهی از افراد بزرگسال جامعه در گروه سنی زیر ۴۵ سال (گروه مولد جامعه) باسواد شدهاند.
۶ میلیون نفر وضعیت نامشخص دارند
با این حال شاپور محمدزاده، رئیس سازمان نهضت سوادآموزی در نشست خبری که با اصحاب رسانه به مناسبت گرامیداشت هفته سوادآموزی برگزار شد گفت: «در حال حاضر ۶ میلیون نفر به مرکز آمار اعلام کردیم که وضعیت نامشخصی در بحث سواددارند. بر اساس سرشماری سال ۹۵ تعداد قابلتوجهی از استانها سطح باسوادی بالای میانگین کشور رادارند که با مقایسه سال ۹۸ بسیاری از استانها تعداد افراد بیسوادشان کم شده است.»
او بیان کرد: «ریشهکنی به این معنی نیست که ۱۰۰ درصد افراد باسواد باشند ۱.۸ درصد افراد زیر بهره هوشی ۹۰ دارند، یک درصد تربیتپذیر هستند و آموزش پذیر نیستند.»
محمد زاده درباره آموزش اولیای بیسواد نیز گفت: «در این طرح مدارس موظف بودند اولیای بیسواد دانشآموزان را شناسایی کنند و در این زمینه تعدادی شناسایی شدند که ۴۴۲ هزار و ۸۲۸ نفر در این طرح آموزش دیدند.»
معاون وزیر آموزشوپرورش افزود: «طرح سوادآموزی گروه سنی ۱۰ تا ۱۹ سال باهدف ارائه آموزش پایه به افراد بود که در سالهای اخیر از سال ۹۴ انجامشده است و ۶۷۲ هزار و ۲۳ نفر در این زمینه آموزش دیدند.»
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی همچنین درباره مراکز یادگیری محلی می گوید : «از سال ۹۴ این طرح احیاشده است این مراکز باهدف اینکه در آموزش مهارتهای زندگی، اجتماعی فرهنگی و مشاغل زودبازده فعالیت میکنند، به افراد با حضور در این مراکز مهارتهای لازم را یاد میدهند تا سواد را بیاموزند.»
سواد صرفاً یادگیری خواندن و نوشتن نیست
البته امروزه بحث آموزش سواد صرفاً یادگیری خواندن و نوشتن نیست بلکه با توجه به آیه قرآن کریم آموزش پایانناپذیر است و درهمین زمینه سازمان یونسکو نیز در تعریف باسوادی به خواندن و نوشتن بسنده نمیکند بلکه اصولی همانند کسب مهارتهای زندگی و آموزشی و گسترش آن در جامعه را ملاک عمل قرار می دهد.حتی گفته می شود امروزه اگر کسی با فناوری رایانه ها آشنایی نداشته باشد یا برخوردار از یک زبان خارجی نباشد بیسواد محسوب می شود. بنابراین وقتی تعریف سواد و بیسوادی کاملا تغییر کرده و نسبت به سالهای گذشته متفاوت شده باشد ، می طلبد تا مسئولان امر نیز بدان توجه داشته باشند و مساله سواد آموزی را فراخ تر از گذشته ها در نظر آورند. یک مساله مهم دیگر در روند بیسوادی در کشور ، موضوع تاسف بار ترک تحصیل دانش آموزان است که به امر بیسوادی درکشور دامن می زند . از این رو هرچه نهادهای آموزشی کشور موفق شوند از تعداد دانش آموزان ترک تحصیلی بکاهند یا با شیوه های نوین آموزشی و دیجیتالی آنها را در ادامه تحصیل شان یاری دهند از میزان بیسوادی درکشور کاسته شده و جامعه درکل سریع تر به اهداف توسعه ای خود نایل خواهد گشت .
هفته سوادآموزی که از اول دی آغازشده است شنبه ۷ دی آخرین روز خود را خواهد داشت. این روز تحت عنوان «سوادآموزی و تجدید میثاق با آرمانهای امام و رهبری» نامگذاری شده است که مسئولان آموزشوپرورش نیز برنامههای متنوعی در این روز برگزار میکنند .
ارسال دیدگاه