از زبالههای شهری تا زبالههای بیمارستانی و الکتریکی؛ برنامههای آینده مدیریت پسماند کشور چیست
معاون محیط انسانی سازمان حفاظت محیط زیست علت گرانتر بودن مدیریت پسماند در شهرهای شمالی را تشریح کرد
تهران (پانا) - معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با تأکید بر ضرورت تدوین برنامه جامع مدیریت پسماند در کشور، برنامههای این سازمان را برای مدیریت پسماند در کشور اعلام کرد.
مسعود تجریشی در گفتوگو با پانا با درباره مدیریت پسماند در کشور گفت: «ساماندهی موضوع پسماند از جمله سیاستهای سازمان محیط زیست که از سال گذشته به طور جدی به آن ورود کردهایم. سازمان محیط زیست در این زمینه وظیفه اجرایی ندارد اما قانون وظایفی را برای سازمان تعریف کرده است که باید عملی شود. سال گذشته پیشنهادی از سوی رئیس سازمان محیط زیست به دولت و مجلس برای برداشت مبلغی از صندوق توسعه ملی برای مدیریت پسماند در کشور ارائه شد اما در مجلس با این پیشنهاد موافقت نشد.»
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به برنامه جامع پسماند در استانهای کشور اظهار کرد: «موضوع پسماند به طور جدی در کارگروه ملی پسماند دنبال میشود. برنامه جامع برای پسماندهای صنعتی و خطرناک تهیه شده است. عمده استانها به غیر از سه استان هیچ کدام محل لندفیل (نیروگاه مبتنی بر دفن زباله) ندارند. مطالعاتی از قبل انجام شده اما تخصیص اعتبار در این بخش صورت نگرفته است. درباره پسماندهای صنعتی به دنبال این هستیم که با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از طریق یکسری شرکتهای دانشبنیان اقداماتی را انجام دهیم.»
راهاندازی سامانه پسماند با اولویت پسماندهای صنعتی
وی افزود: «همچنین سامانه پسماند کشور را با اولویت پسماندهای صنعتی راهاندازی کردیم که بر اساس آن از سال آینده هر مجموعه صنعتی که در کشور فعال است و پسماند تولید میکند، باید در این سامانه ثبتنام کند.»
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به مدیریت پسماندهای عادی یا خانگی نیز گفت: «در پسماندهای خانگی نگاه و سیاست ما این است که هر آنچه پسماند تولید میشود در لندفیل نرود و شهرها باید برای مدیریت پسماند در یک افق ۵ تا ۱۰ ساله برنامه داشته باشند. در این بخش برای شهرهای شمال برنامه جامعی را مدون کردهایم و هزینههای مالی آن برآورد و از سوی استانداران استانهای شمالی نیز تایید شده است.»
تهیه برنامه جامع مدیریت پسماند عادی در شمال کشور
وی اضافه کرد: «نحوه دفن زباله در شمال کشور در شأن مدیریت نظام جمهوری اسلامی نیست، بنابراین تدوین برنامه جامع برای مدیریت پسماند را از شمال کشور آغاز کردهایم و امسال برای کلانشهرها با کمک شهرداران برنامه جامع پسماند تهیه خواهد شد. برنامه دو استان گیلان و مازندران به تأیید وزارت کشور رسیده است و تا مهر نهایی میشود. اکنون منتظر هستیم برنامه یادشده به دولت برود. طبق این برنامهها مشخص میشود که چند درصد زبالهها باید چگونه و از چه مسیری دفع شود. زباله شهرهای شمالی عمدتا باید سوزانده شوند و شهرهای دیگر نیاز به سوزاندن ندارند و باید به کمپوست تبدیل شود.»
علت هزینهبر بودن مدیریت پسماند در شمال کشور
تجریشی بالا بودن سطح آبهای زیرزمینی و کمبود زمین را مهمترین علت هزینهبر بودن مدیریت پسماند در شمال کشور عنوان کرد و گفت: «در شمال کشور به دلیل وجود آبهای زیرزمینی با مشکل زمین مواجه هستیم و برای مدیریت پسماند در شمال کشور به حداقل ۴ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.»
هماهنگی با وزارت بهداشت برای مدیریت زبالههای بیمارستانی
وی درباره زبالههای بیمارستانی نیز گفت: «در بخش پسماند بیمارستانی با وزارت بهداشت هماهنگ کردهایم در مکان مشخصی تولید زباله عفونی به استریل (بیخطر) انجام شود و وزارت بهداشت باید در این زمینه نظارت خود را انجام دهد.»
تجریشی همچنین به دفن زبالههای الکتریکی اشاره کرد و گفت: «یکی از برنامههایی که در دستور کار است، افزایش تعداد مراکز دفن استاندارد زبالههای الکتریکی است. اکنون یک مرکز زبالههای الکتریکی در قزوین وجود دارد که باید به پنج مرکز افزایش یابد.»
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با تأکید بر اهمیت تفکیک زباله از مبدأ اظهار کرد: «باید به سمت کاهش تولید زباله در مبدأ حرکت کنیم و این موضوع نیاز به آموزش دارد تا خانوادهها بتوانند تولید زباله را در مبدأ کاهش دهند.»
ارسال دیدگاه