مرگ با مصرف مشروبات الکلی در کردستان افزایش یافته؟
تهران (پانا) - 13 نفر در کردستان در سال گذشته با مصرف مشروبات الکلی جان باختهاند و 6 نفر نیز در همین فصل بهار با خوردن الکلهایی که بیشتر دستساز بودهاند، از دست رفتهاند اما چرا به گفته یک روانشناس و بر اساس آمارهای ارائه شده، گرایش به مصرف مشروبات الکلی در کردستان و بخصوص در میان نوجوانان پسر در حال افزایش است؟
بهگزراش ایسنا، رئیس ادارهسلامتروانی، اجتماعی و اعتیاد در دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفته، ۲۲ درصد کل مصرفکنندگان مواد اعتیادآور، مشروبات الکلی مصرف میکنند و از ۱۰ معتاد در سطح جامعه، ۲ نفر از آنها به الکل اعتیاد دارند.
فاروق وفایی، با اشاره به اینکه مشروبات الکلی یکی از ۱۰ نوع مواد اعتیادآور در دنیا است، اظهار کرد: مصرف برخی از مواد اعتیادآور از جمله کافئین و سیگار بهدلیل عدممشکل شرعی در سطح جامعه شیوع بالایی دارد اما مصرف مشروبات الکلی از نظر علمی، شرعی و دینی قابلقبول نیست و هیچتوجهی برای مصرف آن وجود ندارد.
رئیس اداره سلامتروانی، اجتماعی و اعتیاد در دانشگاه علوم پزشکی کردستان، با اشاره به اینکه کردستان جزء ۱۰ استان آخر کشور از نظر اعتیاد است، تصریح کرد: پیشگیری همیشه راحتتر و کم هزینهتر از درمان است و باتوجه به اینکه کردستان، در زمینه اعتیاد بهعنوان استان پاک محسوب میشود باید بیشتر در این زمینه سرمایهگذاری شود و هزینهها را در حوزه پیشگیری صرف کرد.
وفایی عنوان کرد: مشروبات الکلی جزء موادهای اعتیادآوری است که به راحتی میتوان از همان ابتدا پیشگیری را در مدارس به شیوه علمی و آموزشی آغاز کرد.
او ادامه داد: سوءمصرف الکل در جامعه بهعنوان یک آسیب اجتماعی شناخته شده که دارای علت پیچیده اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است و عوارض امنیتی و سلامتی سنگینی برای جامعه دارد، در این راستا اقدامات درمانی و انتظامی در سطح فردی موثر نبوده و باید بر اقدامات اجتماعی پیشگیرانه تاکید شود.
رئیس اداره سلامتروانی، اجتماعی و اعتیاد در دانشگاه علوم پزشکی کردستان، پیشگیری قبل از مصرف الکل را ضروری دانست و گفت: یکی از علل عمده مرگومیر جوانان در حوادث رانندگی ناشی از مصرف الکل است؛ الکل در عینحال یکی از دلایل مهم بزهکاری، ارتکاب جرم، خشونت، افت تحصیلی، مسائل و مشکلات عاطفی و خودکشی است.
وفایی بیان کرد: خوشبختانه در سطح جامعه برخی از مواد اعتیادآور از جمله تریاک و هروئین به شیوه علمی از طریق قرص و شربت متادون جایگزین شدهاند اما این روش برای مصرفکنندگان مشروبات الکل صدق نمیکند و داروی جایگزین برای ترک الکل وجود ندارد در نتیجه باید از روشهای دیگر استفاده کرد.
رئیس اداره سلامتروانی، اجتماعی و اعتیاد در دانشگاه علوم پزشکی کردستان، با اشاره به اینکه مصرف مشروبات الکلی زمینهساز بسیاری از ناهنجاریهای اجتماعی جبرانناپذیر است، عنوان کرد: یکی از مهمترین راههای پیشگیری آگاهسازی و آموزش خانوادهها است چرا که آموزش و آگاهسازی میتواند در امر پیشگیری اولیه تأثیرگذار باشد.
وفایی ادامه داد: در جامعه امروزی الکلهای کارخانهای و دستساز مورد استفاده مصرفکنندگان قرار می گیرد، که بیشترین آسیبها از جمله از دست دادن بینایی، کبد و سیستم فیزیولوژی بدن از مصرف مشروبات دستساز حاصل میشود.
او بیان کرد: مشروبات الکلی کارخانهای و صنعتی عوارض مزمنی دارد و مانند الکل دستساز حاد و فوری نیست، اما بعد از چند سال مصرف، علاوهبر مسائل اجتماعی مشکلات جسمی نیز بهوجود میآورد.
در ادامه غلامرضا همایونپور، مدیرکل پزشکی قانونی کردستان، با اشاره به فوتیهای ناشی از مصرف مشروبات الکلی در کردستان، گفت: در سال گذشته ۱۳ نفر بر اثر مصرف مشروبات الکلی جان باختهاند که نسبت به سال ۹۶، افزایش داشته است.
او بیان کرد: در سه ماهه اول سالجاری ۶ نفر به دلیل مصرف مشروبات الکلی فوت شدهاند، این آمار نشان دهنده خطرساز بودن سوءمصرف مشروبات الکلی است.
مدیرکل پزشکی قانونی استان کردستان، مهمترین راهکار پیشگیری را آگاهی بخشی درخصوص آثار و عوارض سوء جسمی، شرعی، قانونی و روانی مشروبات الکلی به افراد جامعه دانست و بیان کرد: نظارت خانوادهها و آموزش و پرورش بر فرزندان، تشریح سوءمصرف مشروبات الکلی برای نوجوانان و جوانان، گسترش فضاهای تفریحی، ورزشی و فرهنگی برای ایجاد نشاط و شادابی سالم، بهکارگیری سمنها و افزایش نظارت پلیس در اماکن عرضهکننده مشروبات الکلی از دیگر راههای پیشگیری از ترویج مصرف مشروبات الکی است.
او، تاکید کرد: با وجود افزایش مرگ افراد بهدلیل مصرف مشروبات الکلی، خانوادها باید نظارت بیشتری بر فرزندان خود داشته باشند چرا که تلفات ناشی از مصرف مشروبات رو رشد و افزایش است.
همچنین علی خداویسی، دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان کردستان ، با اشاره به آمار کشفیات قاچاق مشروبات الکلی در کردستان، گفت: آمار کشفیات قاچاق مشروبات الکلی در ۱۱ ماهه سال ۹۶، چهار میلیارد و ۳۱۹ میلیون و ۱۰ بطری و قوطی بوده و سال گذشته به دو میلیارد و ۵۶۵ میلیون و ۸۳ بطری رسیده که نسبت به سال ۹۶، ۴۰ درصد کاهش یافته است.
سیفالله رحمانی، متخصص روانشناسی در کردستان، با اشاره به اینکه متاسفانه گرایش بهمصرف مشروبات الکلی در حال افزایش است، گفت: از لحاظ جمعیت شناختی میزان مصرف مواد الکلی در بین نوجوانان پسر بیشتر شایع است.
او با اشاره به اینکه مصرف مشروبات الکلی در جوامعی که باورهای دینی و معنوی ضعیف دارند بیشتر است، افزود: مصرف مواد الکلی سبکی نامناسب برای مقابله با استرسهای زندگی روزمره است و برخی از باورهای غلط از جمله مصرف مشروبات الکلی موجب تقویت حافظه، افزایش هوشیاری و تمرکز است که متاسفانه در این گرایش نوجوانان بهسمت مواد الکلی سهیم هستند.
او ذکر کرد: علاوه بر این، افراد دارای اسنادهای بیرونی و عدمبرنامهریزی و نظامدهی که تمایلی به حل شیوههای شناختی خود ندارند و در مقابله با بحرانهای زندگی اجتناب میکنند نیز گرایش بالایی بهسوی مصرف مواد الکلی دارند.
متخصص روانشناسی در کردستان، خاطرنشان کرد: از پیامدهای ناگوار مصرف مشروبات الکلی علاوهبر بیماریهای جسمی از جمله آسیبهای دستگاه گوارش و کبد، رشد اعتماد به نفس کاذب، تخریب سیستم اعصاب مرکزی، کاهش قدرت حافظه در طولانی مدت، بدتنظیمی خلق و افزایش آلزایمر میتوان اشاره کرد.
رحمانی در پایان یادآور شد: سبک فرزند پروری مقتدرانه در خانوادهها، آموزش مهارتهای اجتماعی به کودکان، مهارتهای خودآگاهی و مدیریت هیجانات منفی و در نظرگرفتن برنامههای بازی محور برای نوجوانان از شیوههای کاهش گرایش نوجوانان به سمت مصرف مواد الکلی است.
ارسال دیدگاه