طرح سنجش سلامت نوآموزان بدو ورود به دبستان و ارتقای کیفی آموزش دانشآموزان در ایران
تهران (پانا) - طرح سنجش سلامت جسمانی به تشخیص و مداخله بهنگام برای رفع مشکلات نوآموزان کمک میکند؛ برنامه مداخله زودهنگام در طول ۵ سال اول زندگی باعث توسعه تحولات رشد جسم و هوش کودکان میشود.
با شروع سال تحصیلی طرح سنجش سلامت جسمانی و آمادگی تحصیلی نوآموزان بدو ورود به دبستان در کشور اجرا میشود. بهموقع نشناختن مشکلات نوآموزان باعث میشود که آنها سالهای بیشتری را در مدارس عادی مشغول به تحصیل شوند و بهواسطه وجود نارساییهای مختلف جسمانی و یا کمتوانی ذهنی قادر به ادامه تحصیل نباشند.
بر اساس آمارهای جهانی بین ۱۰ تا ۱۵ درصد کودکان به نحوی دارای مشکلات جسمی، حسی یا ناتوانیهای رشدی هستند و تشخیص بهموقع بیماری این کودکان نهتنها میتواند از بروز معلولیتها جلوگیری کند، بلکه در رفع مشکلات آموزشی آنان نیز مؤثر است.
طرح سنجش نوآموزان پیشدبستانی، راهی برای شناسایی نوآموزان دیرآموز با نیاز ویژه ذهنی برای ارائه آموزش و مداخله به هنگام است. درواقع این طرح برای سنجش سلامت نوآموزان بدو ورود به دبستان بر پایه برنامهریزیها در پایگاههای مناطق مختلف اجرا میشود، در این طرح دانشآموزان در زمینههای بینایی، شنوایی، قد و وزن، دهان و دندان، آمادگی تحصیلی، اختلال رفتاری، گفتاری و اوتیسم سنجش میشوند.
مزیت انجام طرح سنجش سلامت برای نوآموزان
طرح سنجش سلامت جسمانی به تشخیص و مداخله بهنگام برای رفع مشکلات نوآموزان کمک میکند، هنگامیکه خانوادهها برای ثبتنام در پایه اول فرزندشان به دبستان مراجعه میکنند از طریق مدرسه مراجعه به پایگاههای سنجش نوبتدهی انجام میگیرد و در صورت تائید سلامت، نوآموزان برگه سلامت دریافت میکنند و به مدرسه برای ثبتنام مراجعه خواهند کرد.
درواقع مداخلههای اولیه بیانگر یک نظام حمایتی آموزشی است که میکوشد از ابتدای تولد پس از شناسایی کودک با نیاز ویژه، کودک و خانوادهاش را مورد حمایت و توانبخشی و آموزش قرار دهد، کودکانی که در زمینههای رشد جسمی، حسی، شناختی یا مهارتهای لازم برای خودیاری تأخیر دارند با اختصاص هزینههای دولتی نیازمند دریافت خدمات مذکور است.
بیش از ۲ هزار و ۲۳۱ پایگاه برای ارزیابی دانشآموزان اول دبستان و همچنین پیشدبستانیها فعالیت میکنند. این مراکز به پایگاههای درجهیک، دو و سه تقسیم میشوند و در هر یک از این پایگاهها به ترتیب ۴۲، ۳۸ و ۱۴ ارزیاب به سنجش دانشآموزان میپردازند و تعداد ارزیابان به بیش از ۱۰ هزار نفر میرسد.
امسال نیز نوبتگیری از طریق سیستم الکترونیکی انجام میشود و والدین باید در همان مدارسی که فرزندان خود را ثبتنام میکنند نوبت زمان سنجش بگیرند تا به نزدیکترین پایگاه سنجش ارجاع داده شوند.
مجید قدمی، رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور، درباره این طرح به پانا گفت: «با توجه به شرایط اقلیمی مناطق مختلف به استانها اجازه دادیم طرح سنجش را بعد از ماه مبارک رمضان و حداکثر یک هفته تا ۱۰ روز بعد از ماه مبارک آغاز کنند که این کار از ۱۸ خرداد آغاز شد.»
او هزینه سنجش سلامت را ۳۰ هزار تومان اعلام کرد و گفت: «به مسئولان مراکز سنجش اجازه دادیم ۵ درصد موارد را رایگان و ۵ درصد افراد که تشخیص دهند نیازمند هستند را نیمبها موردسنجش قرار دهند. سنجش عشایر و نوآموزان مناطق سیلزده نیز رایگان است.»
رئیس سازمان آموزشوپرورش استثنایی درباره سنجش پیشدبستانیها نیز گفت: «سال تحصیلی گذشته ۳۶۰ هزار پیشدبستانی، داوطلبانه مراجعه و موردسنجش قرار گرفتند. کودکان شش سال تمام اجباراً مراجعه میکنند، اما کودکان پنجساله اجازه داشتند که سنجش را انجام دهند. روی مکانیسم هدایت اجباری در حال تأمل و یافتن راهکارهایی هستیم و معتقدیم اگر سنجش دو سال زودتر انجام شود مداخلات، اثرگذاری بیشتری خواهند داشت.»
ارسال دیدگاه