وضع لرستان ۲ ماه پس از سیلاب؛
سرعت کند بازسازی و پولی که به موقع به سیل زدگان نرسید
خسارت ۷۸۰۰ میلیاردی در بخش زیربنایی
تهران (پانا) ـ خرم آباد- درحالی دو ماه از سیل لرستان میگذرد که با ابلاغ دیرهنگام اعتبار، کار ساخت منازل کُند پیش میرود، اما با اقدام مسئولان و نیروهای جهادی باغات نجاتیافته و توزیع اقلام اساسی ادامه دارد.
بهگزارش مهر، فروردین ماه امسال بود که سیل ویرانگر در لرستان به بخشهای مختلف زیرساختی، جادهها، خانهها، مزارع و… خسارات متعددی وارد کرد و ۱۸ شهر و ۱۲۰۰ روستای لرستان از سیل آسیبهای عمده دیدند.
«سیل» و آنچه بر سر لرستان آمد
در جریان وقوع سیل محورهای ارتباطی لرستان بهویژه در شهرستان پلدختر تخریب شدند که عمدهترین خسارت را محور ترانزیتی خرمآباد ـ پلدختر دید تا دستگاههای امدادی روزها درگیر اتصال راه زمینی به شهرهای پلدختر و معمولان شوند و در نهایت محورهای خاکی را با شکاف صخرهها برقرار کنند.
بسیاری از پلهایی که راه اتصال روستاها به شهر پلدختر بودند با عبور جریان ویرانگر سیل از رودخانه کشکان از بین رفتند و این روستاها پس از فروکش سیلاب با استفاده از قایق و یا با استفاده از بالگرد امدادرسانی شدند.
سیل مزارع و باغات شهرهای مختلف لرستان بهویژه پلدختر، معمولان و کوهدشت را تحت تأثیر قرار داد و باغات متمرکز انجیر در پلدختر را به زیر گِل برد و با تخریب تأسیسات و زیرساختهای آبرسانی منجر به بروز بحران خشکی در باغات متمرکز انار تنگ سیاب شهرستان کوهدشت شد.
واحدهای صنفی و تولیدی شهرهای مختلف لرستان از نورآباد گرفته تا خرمآباد، پلدختر و… از سیل آسیب دیدند؛ در عینحال برخی مدارس، ادارات شهرستانها و زیرساختهای شهری نیز آسیبهای متعددی از سیل دیدند.
خسارت ۷۸۰۰ میلیاردی در بخش زیربنایی و آسیب به ۳۵ هزار واحد مسکونی
در مجموع مدیرکل مدیریت بحران استانداری لرستان میزان خسارت وارده به بخشهای زیربنایی لرستان را ۷,۸۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد و بیان داشت: ۸۰۰ میلیارد تومان خسارت به بخش دامی و زراعی و کشاورزی و ۳۰ میلیارد تومان به بخش صنعت خسارت وارد شده است.
غلامرضا آقامیرزایی خاطرنشان کرد:در جریان سیل ۳۵ هزار واحد مسکونی و ۶ هزار واحد تجاری لرستان خسارت دیدهاند.
اما مهمترین مسئله در خصوص آسیبهای سیل لرستان، موضوع تخریب منازل مردم بود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان درخصوص خسارات وارد شده به واحدهای مسکونی و تجاری گفت:۱۸۵۵ واحد شهری بهطور کامل تخریب شده است که باید احداث شود. ۵۸۷۰ واحد شهری نیاز به تعمیر دارد. ۲۳۷۳ واحد تجاری شهری باید احداث شود و همچنین ۳۴۲۰ واحد تجاری شهری باید تعمیر شود.
احمد مرادپور خاطرنشان کرد:۷۷۳۰ خانوار شهری وسایلشان از بین رفته که باید اعتبار کمک معیشتی به آنها تعلق بگیرد.
وسایل زندگی ۲۷ هزار خانوار روستایی و ۷ هزار خانوار شهری از بین رفت
او با اشاره به اینکه ۱۲۰۰ روستای لرستان از سیل آسیبدیده است، ادامه داد:۱۵۵۰ ساختمان روستایی تخریب شده که باید احداث شود. ۱۲۲۴۷ واحد روستایی باید تعمیر شود. ۲۱۵ واحد تجاری روستایی باید احداث شود و همچنین ۱۴۹ واحد تجاری روستایی باید تعمیر شود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان با بیان اینکه ۲۷۷۹۷ خانوار روستایی هم وسایلشان از بین رفته که باید اعتبار کمک معیشتی به آنها تعلق بگیرد، افزود:۶۳۴ خودرو در جریان سیل آسیب دیدند.
عبدالرضا بازدار رئیس سازمان جهادکشاورزی لرستان با بیان اینکه سیل فروردین ماه سالجاری یکی از بیسابقه ترینسیلهایی بود که در استان لرستان بهوقوع پیوست، اظهار داشت:متأسفانه همه بخشهای اقتصادی و زیرساختی استان از جمله کشاورزی را این سیل در نوردید و بیشترین خسارات نیز بهبخش کشاورزی استان وارد شد.
او، افزود:در این سیل اکثر زیرساختهای کشاورزی، منابع و امکاناتی که کشاورزی استان در حاشیه رودخانهها داشت و همچنین مزارع و باغات بر اثر سیل بهشدت آسیب دیدند.
رئیس سازمان جهادکشاورزی لرستان بیان داشت:براساس ارزیابیهای انجام شده بالغ بر هزار و ۵۷۰ میلیارد تومان به زیر بخشهای مختلف کشاورزی استان خسارت وارد شده است.
بازدار ادامه داد:یکی از فعالترین و پویاترین بخشهای اقتصادی استان در حوزه تولید و درآمد است و بالغ بر ۱۵۰ هزار خانواده بهطور مستقیم در حوزه کشاورزی فعال هستند و قطعاً خسارات سیل درآمد و ارتزاق مردم را متأثر کرده است.
پویش نجات انارستان سیاب به داد باغات کوهدشت رسید
فرج علی امیری مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کوهدشت با اشاره به آبگیری بند ذخیره آب خورشید کش (چم قره) واقع در منطقه زیر تنگ سیاب بخش کوهنانی با تلاش نیروهای مردمی و جهادکشاورزی بخش کوهنانی گفت:این بند با ذخیره بیش از ۱۲۰۰۰ متر مکعب و حجم خروجی ۱۰۰ لیتر در ثانیه آب در جریان سیلهای اخیر دچار خسارات شدید شده بود.
او ادامه داد: با تلاش و پیگیریهای شبانهروزی (پویش بزرگ نجات انارستان سیاب) کار تخلیه رسوبات و ترمیم کانالهای آببر منتهیبه بند بهطول چهار کیلومتر با همت بسیج نیروهای مردمی، باغداران منطقه و پرسنل جهادکشاورزی بخش کوهنانی و مدیریت شهرستان کوهدشت انجام شده و بهصورت شبانهروزی و استفاده از ماشینآلات سنگین شامل بیل مکانیکی، کمپرسی و جرثقیل، کار ترمیم و بازسازی آنها بهشکل فوری صورت گرفت.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کوهدشت گفت: نهایتاً در روز چهار شنبه همزمان با عید سعید فطر این بند ذخیره آب آبگیری شد.
امیری خاطرنشان کرد: کار آبرسانی به بیش از ۳۰۰ هکتار از باغات منطقه که دچار بیآبی مطلق شده بود آغاز و در اختیار بهرهبرداران قرار گرفت.
تفاهمنامه بازسازی اساسی شبکه توزیعبرق پلدختر و معمولان امضا شد
فریدون خودنیا مدیرعامل شرکت توزیعبرق لرستان نیز، در سخنانی با اشاره بهاینکه تفاهمنامهای درخصوص بازسازی اساسی شبکههای توزیعبرق شهرهای پلدختر و معمولان داشتیم، اظهار داشت:با این اقدام بهدنبال این هستیم که پایداری شبکهها را بالا ببریم و هم سطح تابآوری و کیفیت خدماتی که مشترکین میدهیم را بالا ببریم.
او با بیان اینکه نتیجه این تفاهمنامه و اقداماتی که در قالب آن صورت میگیرد آن است که اگر سیل مشابهی داشتیم دیگر زیرساختهای اساسی ما تخریب نشود، تصریح کرد:زیرساخت همه خدماتی که به مردم داده میشود از بحث امنیتی گرفته تا بهداشت به برق بستگی دارد.
مدیرعامل شرکت توزیعبرق لرستان خاطرنشان کرد: شرکت توانیر با توجه به جلسات متعددی که داشتیم طرحی دادند که یک شرکت مقیم در استانهای خسارتدیده مستقر شود و چند پروژه اساسی را از صفر تا صد انجام دهد.
خودنیا با تاکید بر اینکه شرکت توزیعبرق استان مرکزی بهعنوان دستگاه معین در پلدختر و معمولان کار بازسازی شبکههای برق را انجام خواهد داد، بیان کرد: این پروژه با اعتبار ۲۱ میلیارد تومان اجرایی خواهد شد.
عقد قرارداد پرداخت تسهیلات بازسازی ۲۵۰۰ واحد مسکونی سیلزدگان
رضا خواجهای رئیس ستاد هماهنگی بازسازی مناطق سیلزده لرستان اظهار کرد:۷۵۰۰ پرونده مربوط به واحدهای مسکونی سیلزده لرستان به بانکهای عامل معرفی شدهاند که تاکنون (۹ خرداد ماه) ۲۵۰۰ واحد با بانک عقد قرارداد کردهاند.
او ادامه داد: براساس مصوبه قرارگاه بازسازی مناطق سیلزده کشور صدور پروانه ساخت واحدهای مسکونی سیلزده تا سقف ۱۰۰ مترمربع زیربنا رایگان است؛ همچنین هزینه بیمه تأمیناجتماعی نیز که درصدی از هزینه پروانه ساخت است رایگان خواهد بود.
رئیس ستاد هماهنگی بازسازی مناطق سیلزده لرستان خاطرنشان کرد: بهمنظور تسریع در روند پرداخت تسهیلات و رفاه حال مردم سیلزده لرستان، ستاد هماهنگی بازسازی لرستان تمهیدات لازم را برای استقرار شعب بانکهای عامل در ستادهای معین بازسازی استان لرستان فراهم کرده است.
ارزیابی خسارات حدود ۴۰ هزار واحد
احمد مرادپور معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار لرستان با اشاره به اینکه در ۱۳ شهر و ۱۶۸۵ روستای لرستان به تعداد ۳۹ هزار و ۷۲۰ واحد ارزیابی خسارت شده اند، اظهار داشت:واحدهای احداثی در کل استان ۱۳ هزار تا هستند که ۲ هزار مورد از آنها واحد شهری و ۱۱ هزار واحد روستایی است.
او با بیان اینکه تعداد واحدهای احداثی در پلدختر ۱۰۹۵ تا و در معمولان ۱۰۵۰ تا است، تصریح کرد:۱۶ هزار و ۷۰۴ واحد تعمیری داریم که ۲ هزار و ۷۷۵ مورد مربوط به پلدختر و یک هزار و ۳۱۹ واحد مربوط به معمولان است و مابقی در دیگر شهرها هستند.
تاکنون ۳۵ میلیارد تومان کمک معیشتی و اجارهبها پرداخت شده است
جانشین استاندار لرستان در قرارگاه بازسازی و نوسازی مناطق سیلزده با تاکید بر اینکه تعداد واحدهای تعمیری در شهرها ۵۷۷۱ واحد و در روستاها ۱۰ هزار و ۹۳۲ واحد است، افزود:تعداد واحدهای تجاری احداثی ۱۹۲ واحد است که از این تعداد ۸۰ تا در پلدختر و ۲۵ تا در معمولان و مابقی در دیگر شهرها هستند.
مرادپور یادآور شد: همچنین یکهزار و ۴۳۳ واحد تجاری تعمیری در کل استان داریم و اکنون ۳۵ میلیارد تومان بهعنوان کمک معیشتی و اجارهبها بهصورت بلاعوض به سیلزدگان استان پرداخت شده است.
آواربرداری ۱۶۰۰ واحد، پی کنی ۹۸۸ واحد و تأمین زمین مورد نیاز ساخت منازل
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار لرستان نیز، با اشاره به موضوع جابهجایی برخی منازل تخریب شده در سیلاب و تأمین زمین برای آنها گفت:از نظر تأمین زمین مشکلی نداریم بهجز در دو روستای ملاوی و بابازید. همچنین در روستاها بنیاد مسکن نقشههای تفکیکی را تهیه کرده و پرونده معرفی به بانک آنها تهیه شده است.
مرادپور با بیان اینکه با حضور معاون وزیر کلنگ ساخت منازل مسکونی در پلدختر را به زمین زدیم و مشغول ساختوساز هستند، تصریح کرد:۱۶۰۱ واحد خسارت دیده از سیل آواربرداری شده است که ۹۸۸ تا از آنها که قرار است درجا ساز شوند پی کنی شدهاند، ۱۸۹ واحد آرماتور بندی و ۹۸ واحد بتنریزی شده است.
او ادامه داد:اسکلت ۲۶ واحد نیز زده شده، ۴ واحد دیوار چینی شده و سقف دو واحد هم زده شده است.
کار تعمیر ۶۶۱ واحد تمام شد
جانشین استاندار لرستان در قرارگاه بازسازی و نوسازی مناطق سیلزده یادآور شد: کار تعمیر ۱۷۲۶ واحد شروع شده است و تعمیر ۶۶۱ واحد نیز تمام شده است.
مرادپور در پاسخ به این سوال که چرا کار ساختوساز در مناطق سیلزده سرعت نگرفته است، اظهار کرد: تا امروز که ۱۸ خردادماه است اعتبارات تکلیفی در بحث تسهیلات ساخت و تسهیلات جبران خسارات کشاورزی به بانکها ابلاغ نشده بود و هرچه در قرارگاه انجام دادهایم تا این پول به بانکها ابلاغ نشود ریالی پرداخت نمیشود.
عدمابلاغ اعتبار به بانکها عامل رکود در ساختوساز مناطق سیل زده بود
او با بیان اینکه امروز صبح پس از مصاحبه استاندار با شبکه خبر جلسهای با ۸ بانک عامل برگزار کردیم، تصریح کرد:به ۷۰ درصد بانکها امروز اعتبار ابلاغ شده و ۳۰ درصد دیگر قرار شد با شعبههای مرکزی ارتباط بگیرند و برای اختصاص اعتبارات پیگیری کنند.
از هفتههای آینده ساخت و ساز رونق میگیرد
دبیر کمیته بازسازی و نوسازی مناطق سیلزده لرستان با تاکید بر اینکه خوشبختانه از قبل نزدیک به ۱۰ هزار پرونده را تکمیل کردهایم و تحویل بانک شدهاند تا تسهیلات بگیرند، همین موضوع ما را در انجام امور جلوتر میبرد، افزود:تا تسهیلات پرداخت نشود کار ساختوساز شروع نمیشود. مبلغ این تسهیلات در روستاها ۴۰ میلیون تومان و در شهرها ۶۰ میلیون تومان است.
مرادپور تصریح کرد:از امروز ابلاغ اعتبار انجام شده و فکر میکنم در هفتههای آینده شاهد جنبوجوش و بحث ساختوساز در مناطق باشیم. تا امروز هم علت راکد بود کار عدمابلاغ اعتبار به بانکها بود.
پاکسازی کامل انجیرستان پلدختر تا ۱۰ روز آینده
او با اشاره به اینکه پاکسازی شهرها از آثار سیلاب نیز انجام شده و امروز دیگر گلولای در منازل مسکونی نداریم، اظهار داشت:درخصوص پاکسازی انجیرستان پلدختر نیز طبق آخرین گزارش قول دادهاند ظرف ۱۰ روز آینده هیچ باغی نداشته باشیم که پاکسازی نشده باشد. ۸۰ هکتار مانده که قول دادهاند تا ۱۰ روز دیگر پاکسازی شود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار لرستان با تاکید بر اینکه تأسیسات آبیاری باغات برقرار شده است، افزود:ایستگاههای پمپاژ به هر شکلی شده راهاندازی شدهاند و مشکلی نداریم. تنها امروز تسهیلات باید به کمک بخش بازسازی بیاید.
محور موقت خرمآباد- پلدختر آسفالت میشود
مرادپور به وضعیت محور خرمآباد به پلدختر اشاره کرد و گفت:این محور بهصورت موقت بازگشایی شده و نزدیک ۵۰ کیلومتر آن با خاکریزی بازگشایی شده است. در مورد جاده اصلی قرار است امروز در وزارت راه و شهرسازی تصمیمگیری شود که این جاده را کجا ایجاد میکنند و کی کار را شروع میکنند.
او خاطرنشان کرد:اما به هر روی این قول را دادند که تا زمان احداث جاده که ممکن است چند سال طول بکشد، فعلاً جاده موقت بازگشایی شده آسفالت شود و کارها جلو برود. براساس قولهای داده شده تا پایان این ماه کار آسفالت را انجام میدهند.
جانشین استاندار لرستان در قرارگاه بازسازی و نوسازی مناطق سیلزده با بیان اینکه خاکریزی پل بابازید طی یک تا دو روز آینده تمام میشود و رفت و آمد برقرار میشود، جاده پران پرویز هم از دیروز برقرار شده است، تصریح کرد:امروز بهچم مهر میرویم؛ تا پایان هفته پل چم مهر نیز راه میافتد و در نهایت بهجز پل حیات الغیب مسئله خاص دیگری نداریم که نگران کننده باشد.
سیدموسی خادمی استاندار لرستان نیز در سخنانی اظهار کرد:با پیگیریهای انجام شده امروز تمامی بانکها ابلاغیه را از مدیران خود در مرکز دریافت کرده و در حوزه پرداخت تسهیلات مسکن و کشاورزی باید تسریع کنند.
او با تأکید بر لزوم تسریع در معرفی افراد واجد شرایط از طرف بنیاد مسکن افزود:جهادکشاورزی نیز در سامانه سجاد پروندهها را وارد کرده و نسبت به معرفی کشاورزان آسیبدیده به بانکها اقدام کند.
استاندار لرستان با بیان اینکه مردم باید نسبت به تشکیل پرونده تا پایان خرداد اقدام کنند، گفت:افرادی که بعد از تاریخ مقرر ثبتنام نکنند از لیست خارج شده و دیگر نخواهند توانست از امکانات دولتی استفاده کنند.
خادمی خاطرنشان کرد:دولت حدود یکهزار میلیارد تومان کمک بلاعوض در حوزههای مختلف به استان اختصاص داده است که در حوزه مسکن ۴۹۰ میلیارد تومان، در حوزه کشاورزی ۲۹۵ میلیارد تومان و ۲۵۰ میلیارد تومان در بخش عمرانی در اختیار بنیاد مسکن قرار گرفته است.
استاندار لرستان همچنین تاکید کرد: در حوزه راهها، بخش انرژی و… نیازمند اعتبار هستیم که در صورت تعیین و تصویب آن، کارهای اساسیتری انجام خواهد شد.
ارسال دیدگاه