سدهای تهران؛ نزدیک به سرریز

تهران (پانا) ـ سدهای تهران با درصد پرشدگی بالایی به استقبال ماه‌های گرم سال می‌روند. این موضوع نویدبخش افزایش میزان آب قابل تنظیم برای مدیریت خشکسالی بویژه در تابستان است؛ اما درکنار مزیت‌هایی که دارد، شرکت‌های آب منطقه‌ای استان را در حالت آماده‌باش و مدیریت سر به سری مخازن قرار داده است.

کد مطلب: ۹۱۷۳۴۹
لینک کوتاه کپی شد
سدهای تهران؛ نزدیک به سرریز

به گزارش روزنامه ایران، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای تهران هفته گذشته از تخلیه ۳ سد این استان خبر داد و گفت که با توجه به پیش‌بینی‌های هواشناسی، تخلیه سدهای کرج، لتیان و ماملو برای جلوگیری از سرریز شدن آنها انجام می‌شود. سیدحسن رضوی می‌گوید: «مخازن سدهای پنجگانه تهران در حال مدیریت جدی است تا برای مهار و کنترل سیلاب‌های بهاری آمادگی داشته باشد.»
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای تهران بیان کرد که جای نگرانی نیست و سدهای تهران الان دارای ظرفیت در حدود ۱۰ میلیون متر مکعب برای مدیریت سیلاب‌های احتمالی هستند. رضوی توضیح می‌دهد: «بهار فصل آبگیری سدهاست. این روند مدیریتی تا انتهای خرداد ماه ادامه خواهد داشت و سدهای تهران به آستانه سرریز خواهند رسید. پس از آن با کاهش ورودی سدها، تراز ورودی و خروجی مخازن منفی خواهد شد.»
براساس آمار شرکت مدیریت منابع آب ایران، از ابتدای سال آبی جاری (مهرماه ۱۳۹۷) تا یکم خرداد ماه، استان تهران میزبان بیش از ۳۸۰میلیمتر بارش بوده است. در حالی‌که این رقم در مدت مشابه سال قبل ۲۹۱ میلیمتر و همین‌طور در بازه بلندمدت ۲۵۰ میلیمتر بوده است. مفهوم آن افزایش ۷۴ درصدی بارش‌ها نسبت به سال گذشته و ۵۲ درصدی نسبت به متوسط درازمدت است.
بخش دیگری از این آمارها نشان می‌دهد که از ۵ سد تأمین‌کننده آب مصرفی تهران، ۴ سد بالای ۸۰ درصد پرشدگی دارند. حتی میزان پرشدگی سد طالقان تا پایان اردیبهشت ۱۰۲درصد گزارش شده است. با نگاهی به آمار وضعیت مخازن سدهای تهران می‌توان دریافت که در حال‌حاضر بیش از یک میلیارد و ۱۱۰ میلیون متر مکعب آب پشت این سدهاست. در حالی‌که سال گذشته این رقم از ۷۶۲ میلیون متر مکعب تجاوز نمی‌کرد.

طالقان، در حال سرریز
۱۳۵ کیلومتری شمال‌غرب تهران، سدی مخزنی به‌نام طالقان قرار دارد که حجم مخزنش ۴۲۰ میلیون متر مکعب گزارش شده است. براساس آمار شرکت مدیریت منابع آب ایران این سد تا ۳۱ اردیبهشت ماه ۴۳۰ میلیون مترمکعب آب را در دل خود جا داده است. یعنی ۱۰ میلیون متر مکعب بالاتر از حجم نرمال مخزن. رضوی می‌گوید: «پرشدگی حجم مخزن سد تا ۱۰۰ درصد، نرمال محسوب می‌شود. طالقان الان در حالت تراز حداکثری قرار دارد و در آستانه سرریز است.» سال گذشته حجم ذخیره این سد تا ۳۱ اردیبهشت ۳۰۸ میلیون متر مکعب بود. امسال میزان ورودی به سد ۹۲ درصد و خروجی نیز ۱۸درصد افزایش داشته است. سرریز سد طالقان مشکل‌آفرین نیست. چراکه صرف تغذیه آبخوان‌های دشت قزوین می‌شود. نیروگاه این سد، امسال در ساعات اوج مصرف (پیک) می‌تواند در مدار تولید برق قرار بگیرد. نیروگاه برق آبی طالقان توان تولید ۱۷٫۸مگاوات برق را دارد.

امیرکبیر ۵۶ ساله تهران
اما سد امیرکبیر یا همان سد کرج که یکی از آشناترین سدهای تأمین‌کننده آب مصرفی تهران است، ۱۰۰ درصد افزایش ورودی و ۱۰۰ درصد افزایش خروجی داشته است. مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای تهران می‌گوید: «این سد تقریباً هر سال در خرداد ماه به‌حجم قابل قبولی از ذخیره آب می‌رسد و به‌همین خاطر سال گذشته نیز وضعیت نسبتاً مطلوبی داشت.» حجم مخزن سد کرج ۲۰۵میلیون متر مکعب در سال‌های ابتدایی عنوان شده اما این سد قدیمی اکنون با ۱۷۰ میلیون متر مکعب آب حدود ۹۳ درصد پرشدگی دارد. رسوبات ۵۶ سال اخیر بخشی از ظرفیت مخزن سد را به‌خود اختصاص داده است. چرا که سال ۱۳۴۲ ساخت این سد به پایان رسید و از آن زمان در چرخه تأمین آب قرار گرفته است. رضوی می‌گوید: «حجم نرمال مخزن سد امیرکبیر الان حدود ۱۸۴ میلیون متر مکعب است. اما این موضوع کاملاً منطبق بر اطلاعات طرح اولیه است و نیازی به رسوب‌زدایی ندارد.»

ماملو در دل مناطق جنوبی
ماملو هم سدی با مخزنی به گنجایش ۲۵۰ میلیون متر مکعب است که آب کشاورزی، شرب و برق شهرهای پاکدشت، ورامین و جنوب تهران را تأمین می‌کند. این سد تا ۳۱ اردیبهشت ماه با ۹۶ درصد پرشدگی حجمی به‌میزان ۲۴۱ میلیون متر مکعب آب را در خود جا داده که ۴۶ درصد بیشتر از سال قبل است. به‌گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای تهران این سد هم در حال‌حاضر حدود ۱۰ میلیون مترمکعب فضای خالی دارد و جای نگرانی نیست.

لتیان و ۶۳ میلیون متر مکعب آب
سد لتیان نیز یک سد قدیمی متعلق به دهه ۱۳۴۰ است که مخزنی ۹۵ میلیون متر مکعبی دارد. برای این سد هم تا پایان اردیبهشت ۸۳ درصد پرشدگی گزارش شده؛ در حالی‌که حجم آب موجود در مخزن آن ۶۳ میلیون متر مکعب بوده است.

لار و ۲۱ درصد پرشدگی
سد لار هم با بیش از ۱۹۴ درصد افزایش ذخایر نسبت به سال قبل تا ابتدای خردادماه توانسته است به ۲۱ درصد پرشدگی برسد. حجم مخزن این سد ۹۶۰ میلیون مترمکعب است. اکنون ۲۰۷ میلیون مترمکعب ذخیره دارد و احتمال افزایش آن تا پایان خردادماه هست. هرچند که این سد مشکلی تحت عنوان فرار آب دارد و کارشناسان و مهندسان در حال تلاش برای رفع آن هستند. لار به‌منظور تأمین آب کشاورزی، شرب و انتقال آب آن به نیروگاه کلان و سد لتیان استفاده می‌شود. اگرچه روی این سد نیروگاهی وجود ندارد اما در تولید برق نقش دارد.

برش
تابستان، جیره‌بندی نداریم

بررسی وضعیت سدهای پنجگانه تأمین‌کننده آب مورد نیاز تهران نشان می‌دهد که امسال قرار نیست صحبتی از جیره‌بندی آب در تهران شود اما این موضوع نباید برنامه مدیریت مصرف آب را عقب بیندازد. چرا که ایران در حال گرم شدن است و سدها پس‌اندازهای خوبی برای روزهای کم‌آبی هستند. مانند سال گذشته که در چنین روزهایی شرکت آب و فاضلاب تهران خود را آماده می‌کرد که برنامه جیره‌بندی آب تهران را اعلام کند اما بارش‌های بهاره مانع آن شد. رضوی تصریح می‌کند: «امسال مشکلی بابت تأمین آب شرب تهران نداریم اما همیشه باید مدنظر داشت باشیم که ظرفیت منابع آبی تهران محدود است و راه‌حل اساسی مدیریت مصرف است. سال گذشته شرایط بسیار سختی را تجربه کردیم. به‌طوری که وضعیت منابع آبی تهران در شهریورماه ۱۳۹۷ شکننده بود. امسال باید مصرف را مدیریت کنیم تا با ذخیره خوبی به استقبال سال آبی ۱۳۹۹-۱۳۹۸ برویم. وضعیت نزولات جوی سال آتی آبی مشخص نیست.»
فراموش نکنیم که برای تهران هیچ منبع آب جدیدی وجود ندارد. هر آنچه ظرفیت و فرصت انتقال آب از استان‌های همجوار به این استان وجود داشته، به‌کار گرفته شده است. به‌همین خاطر شرکت آب منطقه‌ای تهران در تلاش است که بیشترین میزان آب در سدهای تأمین‌کننده ذخیره شود و ریسک آن را می‌پذیرد.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار