شورای عالی آب موظف به احیای زاینده‌رود شد

تهران (پانا)- به گفته وزیر نیرو به تازگی دولت تصمیم گرفته که شورای عالی آب موظف شود کارگروهی برای احیای زاینده‌رود تشکیل دهد و مقدمات این کار در حال انجام است.

کد مطلب: ۸۹۱۴۵۹
لینک کوتاه کپی شد
شورای عالی آب موظف به احیای زاینده‌رود شد

به گزارش صدا و سیما، رضا اردکانیان با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری یکشنبه شب شبکه دو سیما افزود:​ تا ساعت ۱۸ و سی دقیقه ۱۳ بهمن در سال آبی ۹۷-۹۸ که از اول مهر آغاز شده است ۱۴۱ میلیمتر بارش در سطح کشور داشتیم و با توجه به اینکه میانگین بلندمدت ۵۰ ساله در همین بازه زمانی ۱۱۶ میلیمتر بوده است حاکی از این است که تاکنون میزان بارش خیلی خوب بوده است.
وی با اشاره به اینکه کشوری هستیم که از توزیع نامناسب زمانی و مکانی بارش‌ها برخوردار هستیم، گفت: اکنون بارش‌ها از میزان متوسط بلند‌مدت هم بیشتر است اما به این معنا نیست که همه استان‌های ما از این بارش‌ها بهره‌مند شدند.
اردکانیان اضافه کرد: استان سیستان و بلوچستان از نظر بارش در وضع نامطلوبی به سر می‌برد و در بلندمدت تاکنون به طور میانگین حدود ۵۶ میلیمتر بارش در این استان داشتیم ولی سال گذشته حدود ۲ و دو دهم میلیمتر بوده است و امسال حدود ۳ و دو دهم میلیمتر است.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه منطقه تحت تنش آبی به این معنا است که میزان و منابع و مصارف آب، سر به سر می‌شود، گفت: ۳۴۰ شهر تحت تنش از نظر آب شرب در تابستان ۹۷ داشتیم که در این زمینه برنامه سه ساله تدوین شده است و تا پایان تابستان سال ۱۴۰۰، شهر تحت تنش آب شرب نداشته باشیم.
اردکانیان افزود: شهرها را درجه‌بندی و طرح‌ها را آماده و سعی کردیم با کمک دولت در لایحه بودجه سال ۹۸ این موضوع در نظر گرفته شود تا مردم، تابستان ۹۸ را با مشکلات آبی کمتر سپری کنند.
وی اضافه کرد: از آنجایی که تعداد قابل توجهی سال خشک را پشت سر گذاشتیم حتی اگر وارد چرخه ترسالی هم شویم به این زودی اثر بارش‌ها را در میزان روان آب‌ها در همه جا نمی‌بینیم زیرا خاک ابتدا باید اشباع شود.

اردکانیان گفت: شاخص‌ها در عملکرد ۴ دهه ما در آب شرب نه تنها در منطقه ما و در کشورها در حال توسعه بلکه با کشورهای توسعه‌یافته قابل برابری است.
وی افزود:​چهار دهه پیش با اینکه جمعیت ما بسیار کمتر بود، درصد تحت پوشش آب شهری ما حدود ۷۵ درصد بود و جمعیت شهری ما سه و نیم برابر شده است و اکنون حدود ۱۰۰ درصد، تحت پوشش شبکه‌های آب سالم هستند.
اردکانیان ادامه داد: تصفیه‌خانه‌های آب‌شهری ما از ۲۷ به ۱۴۰ تصفیه‌خانه رسیده است و در بخش روستا هم تحول بزرگی رخ داده است که از نظر سازمان ملل متحد هم عملکرد ما در این زمینه بسیار خوب است. اکنون ۷۵ درصد جمعیت روستایی ما تحت پوشش شبکه‌های آب مطمئن و پایدار هستند در حالی که این رقم در ۴ دهه پیش حدود ۱۲ درصد بود.
وزیر نیرو گفت:​ فقط در دوره ۵ نیم و ساله دولت تدبیر و امید بالغ بر ۶ میلیون نفر جمعیت روستایی از آب شرب بهره‌مند شدند.

اردکانیان با بیان اینکه در شبکه‌های فاضلاب هم پیشرفت چشمگیری داشتیم، افزود:​اوایل انقلاب تعداد کل تصفیه‌خانه‌های فاضلاب شهری ما ۴ تصفیه خانه بود اما اکنون ۲۱۷ تصفیه‌خانه فاضلاب در مدار بهره‌برداری هستند و جمعیت ۵۰ درصدی تحت پوشش آن هستند.
وی اضافه کرد:​ صرفه‌جویی و بهینه‌سازی مصرف آب در بخش کشاورزی نیازمند همکاری همه دستگاه‌ها و دولت است.
وزیر نیرو درباره چاه های غیر مجاز هم گفت: در این زمینه نباید نگاه بخشی داشته باشیم. منابع مالی نقش مهمی در این زمینه دارد اما کار هماهنگی دستگاهی از جمله تجهیزات لازم هم مورد نیاز است.
اردکانیان افزود: درباره منابع آبی یزد و اصفهان و همه مناطقی که از حوزه آبریز زاینده رود بهره‌مند هستند حقابه‌ها و تخصیص‌های داده‌شده محترم است. در عین حال وضع اقلیمی هم نقش دارد همه این نقسیم‌بندی‌ها برای وضع طبیعی و نرمال است در زمانی که با محدویت منابع آبی مواجه هستیم این بخش‌ها هم متاثر خواهد بود.
وی اضافه کرد: چهارمحال و بختیاری، اصفهان و یزد نیازمند آب زاینده‌رود هستند و تقسیم‌بندی‌های لازم انجام شده است.
اردکانیان با اشاره به مزایای سدسازی در کشور گفت: ۴۷ هزار سد بزرگ در جهان در حال بهره‌برداری است که نیمی از آن در کشور چین و نیمی دیگر در کشورهای توسعه یافته است و تعداد سدهای ما در مقایسه با سدهای جهان، ناچیز است.
وی ادامه داد: تعداد سدهای ملی در حال بهره‌برداری ما در زمان انقلاب ۱۹ عدد بود اما اکنون ۱۷۲ سد بزرگ در حال بهره برداری داریم و حجم مخازن سدهای ما در ۴ دهه پیش حدود ۱۳ میلیارد متر مکعب بود که اکنون حدود ۵۲ میلیارد متر مکعب است.
اردکانیان اضافه کرد: برق تولیدی از نیروگاه‌های برق آبی حدود ۱۸۰۰ مگاوات بود که این رقم اکنون به بیش از ۱۲ هزار مگاوات رسیده است و شبکه‌های اصلی آبیاری زهکشی ۵۵۲ هزار هکتار بود اما اکنون ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار است که فقط در دولت‌های یازدهم و دوازدهم تاکنون حدود ۲۳۰ هزار هکتار آماده شده است.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار