رئیس سندیکای شرکتهای ساختمانی: ساخت مسکن در ایران تخصصی نیست
بزرگداشت هفتادمین سال تاسیس سندیکای شرکتهای ساختمانی ۹ بهمن برگزار میشود
تهران (پانا) - رئیس سندیکای شرکتهای ساختمانی میگوید ساخت مسکن در کشور تخصصی نیست و افرادی در امر ساخت و ساز مسکن دخیل هستند که مهندس نبوده و تنها سرمایهگذار این بخش هستند به همین دلیل عمر مفید ساختمانها در ایران از میانگین جهانی پایینتر است و به طور قطع استفاده از مصالح با کیفیت نیز عمر مفید ساختمانها را افزایش میدهد.
منوچهر ملکیانیفرد در نشست نکوداشت هفتادمین سال تأسیس سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران گفت: دولت نباید برای سندیکایی که ۷۰ سال سابقه دارد، تصمیمگیری کند بلکه باید در یک مسیر شفاف با یکدیگر قدم بردارند و تصمیمها برای بخش خصوصی در پشت درهای بسته اتخاذ نشود.
ملکیانیفرد با بیان اینکه بزرگداشت هفتادمین سال تاسیس سندیکای شرکتهای ساختمانی ۹ بهمن در محل کتابخانه ملی ایران برگزار میشود، گفت: این سندیکا از سال ۱۳۲۴ آغاز به کار کرده است اما در اسفند ۱۳۲۶ به ثبت رسیده است. پس از جنگ جهانی دوم و رفع اشغال کشور از قوای بیگانه به دلیل نیاز شدید کشور به ساخت زیربناها و رفع نیازهای اولیه مردم برنامه عمرانی هفته سال کشور تهیه شد که در فاصله زمانی سالهای ۱۳۲۷ تا ۱۳۳۴ اجرایی شد.
وی ادامه داد: برای اجرای برنامه عمرانی کشور سازمان موقت برنامه در سال ۱۳۲۷ تشکیل شد و یک سال پس از آن براساس مصوبه مجلس و اشکارشدن نیاز به سازمان برنامهریزی به صورت دائم، دوران سازمان موقت برنامه به پایان رسید و سازمان برنامه عملا شروع به کار کرد.
رئیس سندیکای شرکتهای ساختمانی گفت: این سندیکا در زمان جنگ و در بازسازی خرابیهای ناشی از آن در جبهه سازندگی نقش مهمی را بازی کرده است و این درحالی است که در زمانهایی نه چندان دور اجرای طرحهایی مانند سدسازیها، کارهای دریایی، کارهای اجرایی در حوزه نفت وگاز و بسیاری از پروژهها توسط شرکتهای خارجی انجام میشود اما امروز در بسیاری از کارهای عمرانی و صنعت احداث به مرحله خودکفایی رسیدهایم.
وی ادامه داد: بسیاری از پروژههایی که توسط شرکتهای عضو این سندیکا درکشور احداث شده است در هنگام زلزله یا بروز حوادث طبیعی دچار آسیب نشده است و قیمتهای شفاف و مناسب از جمله ویژگیهای این پروژهها بوده است.
ملکیانیفرد گفت: تحریمها برضد ایران شاغلین در صنعت احداث را هدف قرارداده است و باید توجه داشت که این شرکتها بزرگترین سرمایه ملی محسوب میشوند و حفظ آنها ضروری است.
وی تاکید کرد: لازمه موفقیت در وضع کنونی آن است که به پیشکسوتان اقتصادی احترام گذاشته شود و تصمیمها برای کشور بدون حضور نمایندگان بخش خصوصی و در پشت درهای بسته گرفته نشود.
رئیس سندیکای شرکتهای ساختمانی گفت: بسیاری از مشکلهای کنونی نه با پول و بودجه که با همکاری و تعامل مناسب حل خواهد شد.
ملکیانی فرد گفت: بررسی این تاریخها نشان میدهد که قدمت این سندیکا از تاسیس سازمان برنامه و نخستین برنامه عمرانی هم بیشتر است.
وی با اشاره به وضع حساس کنونی کشور اظهار کرد: باید به دوراندیشی، مسئولیتشناسی، همت و اراده جمعی از فرهیختگان پیشرو که معتقد بودند ایران باید به دست توانای ایرانی ساخته شود ارج نهاد. این سندیکا با هدف هماندیشی، ایجاد رقابت سالم و اجرای ضوابط دقیق در امر احداث که طرحها مانگار باشند ایجاد شد و نهایت افزایش بهرهوری در صرف هزینهها را پایهگذاری کردند.
ملکیانی درباره عمر مفید پایین ساختمانها در ایران گفت: ساخت مسکن در کشور تخصصی نیست و بسیاری از پروژهها نه توسط مهندسین ساختمانی که توسط افرادی صورت میگیرد که تجربه ساخت ندارند و تنها پول دارند و سرمایهگذاری میکنند.
وی با اشاره به ضرورت افزایش کیفیت مصالح ساختمانی در کشور گفت: عمر مفید ساختمان در صورتی افزایش مییابد که مصالح با کیفیت در آن به کار گرفته شود و ملاحضات قیمتی نیز وجود نداشته باشد. به طور مثال در ساخت مسکن مهر برای هر متر مربع ۳۰۰ هزار تومان درنظر گرفته شده بود که به نظر ما بسیار پایین بود و به همین دلیل در این پروژه مشارکت نکردیم.
وی با اشاره به برگزاری گفتوگوهای دولت با بخش خصوصی افزود: ما در برخی از این گفتوگوها حضور داشتهایم ولی به عنوان بخش خصوصی حرف خودمان را میزنیم و دولت هم کار خودش را انجام میدهد.
رئیس سندیکای شرکتهای ساختمانی با بیان اینکه تشکلهای بخش خصوصی در شرایط فعلی تحریمها میتوانند کمک بزرگی به دولت و مردم کنند تا بر تحریمها غلبه کنیم، ادامه داد: متأسفانه در برخی مواقع دولت اعتقادی به این موضوع ندارد.
رئیس سندیکای شرکتهای ساختمانی گفت: در قراردادهایی که پیمانکاران پروژههای عمرانی با دولت امضا میکنند، در صورت تسویه نقدی، سود پیمانکار از پروژه ۱۰ تا ۱۵ درصد است.
از جزئیات کارت اعتباری مصالح بیخبریم
ملکیانیفرد درباره جزئیات کارت اعتباری مصالح ساختمانی که قرار است به فعالان صنعت ساختوساز داده شود، گفت: ما در جریان جزئیات این کارت نیستیم اما باید این کارت برای خرید مصالح استاندارد در ساختمان استفاده شود چون اگر مصالح غیراستاندارد خصوصاً آهنآلات در ساختمان به کار برود، کل صنعت ساختوساز با شکست روبرو خواهد شد.
وی درباره قیمت تمامشده ساختوساز گفت: امکان تعیین نرخ قطعی برای هزینه ساختوساز وجود ندارد چون هیچ ثباتی در بازار مصالح ساختمانی نداریم و هر روز ممکن است نرخ مواد اولیه ساختوساز و نهادههای ساختمانی تغییر کند.
ملکیانیفرد درباره صدور خدمات فنی و مهندسی گفت: ۸۰ درصد صادرات خدمات فنی و مهندسی از طریق شرکتهای عضو در سندیکای شرکتهای ساختمانی انجام میشود.
وی درباره رقابت میان سندیکای شرکتهای ساختمانی و سایر تشکلهای صنفی حوزه ساخت و ساز مانند انبوهسازان افزود: ما هیچ رقابتی با هیچ یک از تشکلهای صنفی این بخش نداریم بلکه معتقدیم در شرایط تحریم، همه فعالان ساخت و ساز را باید دور هم جمع کنیم تا از شرایط فعلی عبور کنیم.
به گفته وی، هزینه تمام شده ساخت مسکن در صورت انبوهسازی، با کاهش روبرو خواهد بود ولی به طور کل در هر پروژه هزینه ساخت و ساز متفاوت است و به عوامل مختلفی مانند قیمت نهادههای ساختمانی، محل اجرای پروژه و کیفیت اجرا بستگی دارد.
رکود فعالیتهای پیمانکاری به دلیل کاهش بودجه عمرانی
در ادامه این نشست ایرج گلابتونچی،دبیر سندیکای شرکتهای ساختمانی نیز گفت: کل فعالیتهای پیمانکاری به دلیل کاهش بودجه عمرانی در سالهای اخیر با رکود مواجه بوده است.
وی با اشاره به تفاوت تسویه پروژههای عمرانی به صورت نقدی و اوراق اسناد خزانه اسلامی افزود: پیمانکاران قراردادهای خود را با دولت به صورت سود ۱۰ تا ۱۵ درصدی امضا میکنند که این در حالت تسویه نقدی است اما دولت به جای پرداخت نقدی به پیمانکاران پروژههای عمرانی، اوراق اسناد خزانه اسلامی پرداخت میکند که این اوراق با نرخ تنزیل بالایی به فروش میرسد.
دبیر سندیکای شرکتهای ساختمانی یادآور شد: متوسط نرخ تنزیل اوراق اخزا ۲۵ درصد است و ما از سال ۹۴ تاکنون ۱۰۰ میلیارد تومان اخزا دریافت کردهایم که ۲۵ درصد آن بابت نرخ تنزیل از بین رفته است ضمن اینکه سازمان امور مالیاتی از نرخ تنزیل هم مالیات میگیرد و نحوه محاسبه مالیات شرکتهای پیمانکاری، رقمی است که به طور کلی به شکل اوراق دریافت کردهایم و نرخ تنزیل را از آن کسر نمیکند.
این فعال صنعت ساخت و ساز خاطرنشان کرد: اوراق مشارکت و اوراق اسناد خزانه در انواع مختلف و با سررسیدهای گوناگون منتشر میشود اما عمدتاً اوراقی به ما واگذار میشود که سررسید آنها چهار ساله است.
ارسال دیدگاه