سرپرست وزارت بهداشت: بیتوجهی به شاخصهای زیست محیطی، سلامت را به شدت تهدید میکند
تهران (پانا) - سرپرست وزارت بهداشت میگوید بیتوجهی به شاخصهای زیست محیطی مانند ریزگردها و وضع نامناسب آلایندههای صنعتی، سلامت را به شدت تهدید میکند.
به گزارش روابط عمومی وزارت بهداشت، سعید نمکی در بیستمین همایش ملی صنعت و خدمات سبز که در پارک پردیسان برگزار شد، اظهار کرد: در دهههای گذشته با ۵ دلار فرزندانمان را علیه ۶ بیماری مهلک مسری قابل پیشگیری با واکسن، واکسینه میکردیم و همه مراحل دست خودمان بود و آن زمان توانستیم در بین ۲۳ کشور شرق مدیترانه از نظر شاخصهایی مانند مرگ کودکان کمتر از ۵ سال، مرگ نوزادان و مادران باردار رتبه اول را کسب کنیم.
وی با اشاره به تغییر الگوی بیماریها از واگیردار به سمت غیر واگیر، تصریح کرد: امروز فشار خون، بیماریهای قلبی و عروقی، سرطانها، حوادث جادهای و عوامل موثر زیست محیطی بر حوزه سلامت، هزینههای نظام سلامت را بسیار سنگین کرده است. بار بیماریهای امروز، تلنبار ندیدنهای دیروز ما است چون یک دوره شیمی درمانی برای بیماران مبتلا به سرطان، معادل هزینههای واکسیناسیون یک شهرک مسکونی است و یک شب اقامت بیماران در بخشهای مراقبتهای ویژه در ارزانترین کشورهای دنیا، ۱۰۰۰ دلار هزینه دارد.
سرپرست وزارت بهداشت، تاکید کرد: مشارکت بین بخشی و به میدان آمدن همه دستاندرکاران نظام اجرایی کشور برای پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر، ضروری است. البته وزارت بهداشت در کنترل بیماریهای واگیردار و واکسیناسیون نقش اصلی را داشت، اما در کنترل بیماریهای غیر واگیر مانند دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی، سرطان و حوادث، وزارت بهداشت کمترین نقش را دارد.
نمکی گفت: باید این حرکت خردمندانه که در سازمان محیط زیست برای توسعه نگاه سبز، صنعت سبز و اقتصاد سبز دنبال میشود را ارج نهیم. در سازمان برنامه و بودجه برای دانشگاه های سبز، امتیازاتی قائل بودیم. البته دانشگاه سبز دانشگاهی نیست که از انرژی سبز استفاده کند بلکه باید بتواند در توسعه اندیشه سبز در کشور تاثیر بگذارد.
وی یادآور شد: اهداف توسعه پایدار را راشل کارسون در کتاب «بهار خاموش» زمینهسازی کرد. چه شد که امسال صدای چکاوک از مزرعههای ما نمیآید؟ تلنگر خانم کارسون زمینه اندیشه توسعه پایدار را فراهم کرد.
سرپرست وزارت بهداشت گفت: امروز همه ما باید کنار هم بایستیم و فریاد بزنیم که آلایندههای زیست محیطی، نفس نظام سلامت ما را خواهند گرفت. همه باید کمک کنند تا سیاستگذاران کشور را متقاعد کنیم که این عرصه، حوزه مهمی است. امروز، نظام سلامت متاثر از بیماریهایی است که اکثر آنها مانند ریزگردها و آلایندهها از عرصه محیط زیست، نشات خواهد گرفت چون تالابها خشک شده و آلودگیها وارد غذا میشوند. برای مثال، تالاب انزلی که یکی از نگینهای منطقه است، از طریق رودخانههای زرجوب و گوهر رود به سم آلوده میشود، در حالی که این تالاب، جایگاه تخمگذاری ماهیان خاویاری است و میزان سم موجود در پوست ماهی کفال، به مراتب بیشتر از حد مجاز است.
ارسال دیدگاه