مرغداران قم نسبت به شیوع بیماری آنفلوانزای حاد پرندگان هوشیار باشند

مدیر کل دامپزشکی قم با بیان این که پرندگان مهاجر اصلی ترین عامل انتقال بیماری است، افزود: بهترین راه جلوگیری از ابتلای طیور به این بیماری، رعایت موازین بهداشتی توسط مرغداران است.

کد مطلب: ۶۷۱۵۱۱
لینک کوتاه کپی شد

به گزارش خبرنگار پانا از قم، مهدی رفیعی محمدی روز شنبه در جمع خبرنگاران با بیان این که پرندگان مهاجر اصلی ترین عامل انتقال بیماری است، افزود: بهترین راه جلوگیری از ابتلای طیور به این بیماری، رعایت موازین بهداشتی توسط مرغداران است.
وی با اشاره به این که تلفات و کاهش تولید از نشانه های درگیری مرغداری با بیماری آنفلوآنزای پرندگان است، اضافه کرد: خرید و فروش غیربهداشتی پرندگان و طیور و همچنین کشتار آن ها در محل هایی غیر از کشتارگاه از عوامل شیوع بیماری آنفولانزاست.
وی از مرغداران تقاضا کرد: دامپزشکی را به موقع در جریان گزارش افزایش غیرمعمول تلفات طیور قرار دهند تا کارشناسان دامپزشکی نسبت به شناسایی، نمونه برداری و کنترل اقدام نمایند.
بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان از طریق ورود پرندگان مهاجر به تالاب ها و آب های ایران شیوع می یابد به نحوی که با آلوده شدن طیور بومی، زمینه ابتلای طیور صنعتی نیز فراهم می شود.
ویروس این بیماری به راحتی به انسان منتقل نمی ‌شود و موارد ابتلای انسان به این ویروس به ندرت اتفاق می ‌افتد؛ اکثریت موارد ابتلای انسان به این بیماری در مناطق روستایی اتفاق افتاده‌است و تاکنون هیچ موردی مبنی بر آلودگی بر اثر مصرف گوشت و یا تخم مرغ پخته شده اثبات نشده ‌است.

رفیعی در ادامه گفت: بیماری تب برفکی در ماه های تیر و مرداد امسال در ۲ بخش دامشهر و جعفریه رخ داد که از ابتدای شهریورماه با اقدام هایی از جمله واکسیناسیون دام و ضدعفونی کردن جایگاه های نگهداری دام، این بیماری به طور کامل فروکش کرد.
وی اضافه کرد: با توجه به این که واکسیناسیون ۵۰ درصد و کنترل قرنطینه ای و رعایت اصول بهداشتی توسط دامداری ها نیز ۵۰ درصد در کنترل بیماری نقش دارد، لازم است دامداری ها به نکات بهداشتی توجه کنند.
وی با اشاره به این که بیش از ۸۰ درصد دام ها بدون مجوز قرنطینه دامپزشکی حمل می شود، ادامه داد: دامداران موظف هستند قبل از هر جابه جایی مجوزهای مربوطه را اخذ کنند، واحدهای پرواربندی به ویژه در روستاهای بخش جعفرآباد شناسنامه دار شود و مدیریت متمرکز بهداشتی به ویژه در مناطق پرتراکم شکل بگیرد تا دامداری ها درگیر بیماری نشوند.
رفیعی گفت: در ۶ ماه نخست امسال، ۱۶۵ هزار راس دام سبک و ۲۵۱ هزار راس دام سنگین علیه بیماری تب برفکی مایه کوبی شد که نسبت به پارسال به ترتیب ۴۲ و ۳۲ درصد افزایش یافته است.
وی افزود: ۱۷۳ راس دام سنگین به دلیل ابتلا به این بیماری تلف شد و برآورد اولیه نشان می دهد بیماری تب برفکی ۲۲۰ میلیارد ریال به دامداری های استان خسارت وارد کرده است.
بیماری تب برفکی یا «بیماری دهان و پا» یماری عفونی و گاهی کشنده ویروسی است که موجب بیمار شدن حیوانات زوج سم از جمله گاو اهلی و اعضای خانواده گاوسانان می‌ شود؛ این بیماری بسیار واگیردار است و قطرات آیروسل دفع شده از حیوان آلوده، تماس با تجهیزات دامداری، غذا، وسایل نقلیه، البسه آلوده و حیوانات شکارچی اهلی و وحشی موجب گسترش بیماری می‌ شود.

وی به عملکرد دامپزشکی استان در ۶ ماه نخست امسال اشاره و بیان کرد: در این مدت ۳۴۱ هزار راس دام سنگین و یک میلیون و ۱۶۵ هزار راس دام سبک علیه بیماری های مختلف واکسینه شدند که حجم عملیات نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد افزایش یافته است.
مدیرکل دامپزشکی قم افزود: برای بیش از ۱۶ هزار راس گاو تست سل و بروسلولز انجام شده که نسبت به سال گذشته ۱۷ درصد افزایش نشان می دهد.
وی ادامه داد: ۸۰۰ هزار مترمربع جایگاه دامداری با سموم ضد انگل سم پاشی و ۴۸۰ هزار مترمربع اماکن دامی ضدعفونی شده که نسبت به سال گذشته ۲.۵ برابر افزایش یافته است.
وی با اشاره به نظارت بر تولید فرآورده های خام دامی، گفت: در ۶ ماه نخست امسال، ۲۹۱ هزار راس دام سبک و چهار هزار و ۳۷۰ راس گاو، گوساله و شتر در کشتارگاه های استان کشتار شده است.
رفیعی اضافه کرد: ۲۰.۵ تن گوشت گوسفند و بز، ۳۹ تن گوشت گاو و گوساله و ۲۷.۵ تن آلایش های دامی غیرقابل مصرف در کشتارگاه ها ضبط و معدوم شده است.
وی گفت: ۶ میلیون و ۳۰۰ هزار قطعه طیور نیز در کشتارگاه های طیور کشتار شده که ۱۳ هزار و ۵۰۰ قطعه طیور غیربهداشتی شناسایی و معدوم شده است.
وی افزود: ۱۳ هزار بازدید از مراکز عرضه و سردخانه های فرآورده های خام دامی صورت گرفت که در این بازدیدها ۴۷.۵ تن محصولات خام دامی غیرقابل مصرف شناسایی و از چرخه مصرف خارج و در این راستا ۲۱ پرونده حقوقی برای متخلفان بهداشتی تشکیل شد.
رفیعی ادامه داد: ۱۲۲.۵ میلیون دز انواع واکسن طیور در سطح استان توسط مراکز واکسیناسیون توزیع شده که از این میزان ۱۴.۵ میلیون دز توسط بخش خصوصی به طیور تزریق شده است.
وی گفت: ۳۲ هزار و ۴۰۰ آزمایش تشخیصی در آزمایشگاه دولتی انجام شده که ۳۵ درصد افزایش عملیات بوده و ۶۱ هزار آزمایش تشخیصی نیز در آزمایشگاه های خصوصی انجام شده که رشدی ۲ برابری داشته است.
وی گفت: میزان تلفات مرغ گوشتی در سه ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال، ۶.۲۶ درصد بود که نسبت به پارسال ۵۰ درصد کاهش یافته و در سه ماه دوم نیز ۴.۴ درصد بود که نسبت به پارسال ۷۰ درصد کاهش نشان می دهد.
مدیرکل دامپزشکی قم گفت: در نیمه دوم مهرماه امسال طرح نمونه برداری آزمایش آب مرغداری ها اجرایی می شود و بر اساس آن هر ۶ ماه یکبار آب مرغداری های گوشتی و تخم گذار از نظر مشخصات بهداشتی و هر سال یکبار نیز از نظر مشخصات فیزیکی و شیمیایی مورد آزمایش قرار می گیرد.
وی افزود: همچنین از ابتدای آبان ماه نیز آزمایش تقلب در تولید شیر در آزمایشگاه اداره کل دامپزشکی آغاز می شود که در این راستا هفت تقلب از جمله افزودنی های غیرمجاز مانند جوش شیرین، فرمالین، آب اکسیژنه، هیدروکلرید، اوره، نمک و نشاسته، مورد آزمایش قرار می گیرد.
۵۰۰ هزار راس دام سبک شامل ۳۰۰ هزار راس گوسفند و بز داشتی و ۲۰۰ هزار راس گوسفند و بز پرواری و ۱۱۷ هزار راس دام سنگین شامل ۲۷ هزار راس گاو شیری و ۹۰ هزار راس گاو و گوساله پرواری در استان قم وجود دارد.
سال گذشته ۵۱ هزار تن گوشت قرمز و ۱۴۵ هزار تن شیر در این استان تولید شد.
استان قم از نظر پرورش پولت با ظرفیت پروش سالانه ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار قطعه رتبه چهارم را در کشور داراست و از نظر پرورش مرغ تخمگذار با ظرفیت هشت میلیون و ۲۰۰ هزار قطعه مرغ تخم گذار و تولید ۶۸.۵ هزار تن تخم مرغ در سال رتبه ششم را داراست.
این استان ظرفیت پرورش پنج میلیون و ۷۰۰ هزار قطعه مرغ گوشتی و تولید ۳۶.۵ هزار تن گوشت مرغ در سال را داراست.

/ حسین باریکلو /

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار