انتشار اوراق سلف برای نخستین بار در یک میدان نفتی
مدیرعامل شرکت تامین سرمایه سپهر از انتشار اوراق سلف برای توسعه یک میدان نفتی خبرداد و گفت: این نخستین بار است که تامین مالی صنایع بالا دستی نفت از طریق بازار سرمایه صورت می گیرد و اوراق سلف نفتی برای میدان آذر منتشر می شود.
به گزارش پانا بهروز زارع در خصوص چرایی طراحی ابزار سلف موازی استاندارد نفت گفت: این اوراق به منظور کمک به تولیدکنندگان برای پیش فروش محصولات و استفاده از منابع در کنار پوشش ریسک در مقابل نوسانات قیمت آتی طراحی شده است. خریداران با کمک این ابزار می توانند محصول خود را در زمان خاص در اختیار داشته باشند و در کنار آن پوشش مناسب ریسک بر اساس قیمت را برای خود فراهم کنند.
وی با بیان اینکه این ابزار پیشتر برای محصولاتی چون سنگ آهن، برخی از محصولات پتروشیمی و نفت کوره در بورس انرژی عرضه شده بود، یادآور شد: با این پیش درآمد یکی از بحث های مطرح استفاده از این ابزار برای توسعه صنایع بالادستی نفت بود، برهمین اساس نفت خام گزینه مناسبی برای تحقق این مهم بود به نحوی که نفت آن را امروز پیش فروش کرده و با توجه به مزیت های موجود، منابع حاصل از انتشار اوراق صرف توسعه همان میادین نفتی می شود.
مدیرعامل شرکت تامین سرمایه سپهر ادامه داد: بر این مبنا و پس از بررسی های لازم به توسعه میدان نفتی آذر در استان ایلام که میدان نفتی مشترک بین ایران و عراق است ورود پیدا کردیم و قرارداد بیع متقابل با صندوق های بازنشستگی ، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت و یکی از شرکت های تابعه آن منعقد شد.
زارع با اشاره به اینکه برای تامین مالی این پروژه بخشی از منابع از محل وام های صندوق توسعه ملی، منابع داخلی صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت و بخشی هم از طریق بازار سرمایه در نظر گرفته شده است، اضافه کرد: بر این مبنا انتشار و عرضه اوراق مشارکت را در ابتدای بهمن و با رقم دو هزار میلیارد ریال (۲۰۰ میلیارد تومان) داشتیم و به زودی بخش دوم آن با انتشار اوراق سلف نفتی برای تامین مالی همان پروژه با رقم دو هزار میلیارد ریال(۲۰۰ میلیارد تومان) خواهیم داشت، به نحوی که منابع حاصل از آن برای توسعه میدان نفتی استفاده می شود.
زارع از بهره برداری فاز اول میدان نفتی مشترک آذر بین کشور ایران و عراق در بهار سال ۱۳۹۵ خبر داد و گفت: نفت تولیدی این میدان نفتی مبنای انتشار اوراق سلف نفت خام قرار خواهد گرفت.
وی، استفاده از این روش را راه حلی برای توسعه صنایع بالادستی عنوان کرد و آن را مسیر سبزی برای تامین مالی صنایع گوناگون از طریق بازار سرمایه عنوان کرد.
قرارداد سلف یکی از عقود اسلامی است که از قدیم سابقه زیادی بین مسلمانان دارد و از این قابلیت برای توسعه تأمین مالی در بخش تولید کشور استفاده می شود. در حالت کلی قرارداد سلف قراردادی است که براساس آن عرضه کننده، مقدار معینی از دارایی پایه را با مشخصات خاص در ازای بهای نقد به فروش می رساند تا در دوره تحویل به خریدار تسلیم کند. اوراق سلف بر پایه قرارداد سلف طراحی می شود. به سبب تعریف، خریدار اوراق سلف، مالک مقدار معیّنی کالای کلی استاندارد بر عهده ناشر اوراق می شود و ناشر اوراق متعهد است در سررسید یا سررسیدهای معیّن کالای مورد معامله را تحویل دهد یا در صورت تمایل خریدرا تسویه نقدی کنند.
ارسال دیدگاه