افزایش 6 برابری خسارت زمستان در خراسان جنوبی
بیرجند (پانا)- بیش از 3 ماه از زمستان بی سابقهای که خراسان جنوبی تحمل کرد، میگذرد. خسارتهای وارده به بخش کشاورزی در این دوره افزایش قابل توجهی نسبت به دورههای قبل دارد. هر چند تاکنون اظهار نظر دقیقی در این باره نشده اما با محاسبات ریاضی میتوان رقمی حدودی 6 برابری را در یک دوره 24 روزه بدست آورد.
بیشتر از دیگران، کشاورزان، گلخانهداران و مرغداران روزهای سختی را برای دوام آوردن در دوره ای از زمستان گذشته گذراندند به این امید که وعده های سریالی مسئولان برای حمایت از آن ها روزی جواب دهد. وعده های استاندار برای حمایت از گروه های مختلف از جمله کسبه و بخش صنعت همچنان بر خروجی خبرگزاری ها قابل بازیابی است. معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری هم هر چند گاه در جملاتی، عنوان کرده که صاحبان واحدهای تولیدی اعم از کشاورزی و صنعتی نباید فراموش می کردند که شرکت گاز برای گازرسانی در فصول سرد سال، هیچ تعهدی به آن ها ندارد اما مسیر حمایت از آن ها را با وعده هایی باز گذاشت. حالا روزهای پایانی بهار را می گذرانیم و هنوز جز خبرهایی درباره برآورد خسارت سرما در روزهای بحرانی زمستان، خبر مشخص و روشنی از نحوه حمایت از خسارتدیدگان یا اعتباری برای پرداخت غرامت به آن ها نرسیده است.
خسارت ۷۰۴ میلیاردی ۲۰ دی
به عنوان مثال مدیرکل مدیریت بحران استان دو روز قبل اعلام کرد که سرمای دی ماه پارسال بیش از ۷۰۴ میلیارد تومان خسارت به بخش های مختلف در خراسان جنوبی خسارت وارد کرد. این خسارت مربوط به سرمای بیش از حد در تاریخ ۲۰ دی ۱۴۰۱ است.
آخوندی گفت: سرمای هوا ۷۰۰میلیارد تومان به بخش کشاورزی و ۴ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان به خطوط انتقال و توزیع آب خسارت وارد کرد که خسارات بخش آب مربوط به ترکیدگی لوله ها و کنتورها و خسارات مربوط به بخش کشاورزی شامل محصولات زراعی، باغی، دام، طیور، آبزیان، تاسیسات و منابع آبی است. وی گفت: خسارات برآورد شده برای جبران خسارت به مرکز ارسال شده است.
خسارت ۹۴۷ میلیاردی طی ۲۴ روز
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی درباره برآورد مالی خسارتهای سرما و یخبندان به رسانه ها اعلام کرده که تا تاریخ ۲۴ بهمن ۹۴۷ میلیارد تومان به بخشهای مختلف کشاورزی در استان خسارت وارد شد.
محمد حسین اکبری توضیح داد که به بخش ۱۵ هزار و ۹۰۰ هکتاری زراعی با بیشترین محصول گندم و جو ۲۹۵ میلیارد تومان و به بخش باغبانی با ۱۹ هزار و ۹۲۱ هکتار ، ۶۴۶ میلیارد تومان خسارت وراد شده که در این بخش بیشتر گلخانه ها و زعفران آسیب دیدهاند. البته در بخشهای دیگر نیز خسارت سرمازدگی داشتهایم که کم بوده و از جمله آنها میتوان به یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان در زنبورداری اشاره کرد.
به گفته وی به حوزه مرغداری نیز یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان خسارت وارد شده، همچنین استخرهای ذخیره آب ترک خوردگی داشتند که یک میلیارد و ۵۰۰میلیون تومان آسیب دیدند و ۶۰۰ میلیون تومان به کانالهای لوله خسارت وارد شده است.
به علاوه در حوزه کاهش تولید گوشت قرمز با افزایش سرما سقط جنین و کاهش تولید گوشت و شیر را داریم که این خسارت یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان برآورد می شود.
افزایش چشمگیر خسارت ها نسبت به رقم سال های قبل، حاکی از شدت تأثیر آن بر بخشهای مختلف است با در نظر گرفتن این واقعیت که آمار خسارت های سرمای پارسال در گزارشی روزانه و در اظهار نظری دیگر برای ۲۴ روز است.
این مقایسه ذهن شما را به عمق ماجرا می برد ؛ ۲۲ فروردین ۱۴۰۱مدیرکل وقت مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی گفت: سرما و توفان در ۲ ماه گذشته (بهمن و اسفند ۱۴۰۰) بیش از ۳۸۰میلیارد تومان به بخش کشاورزی این استان خسارت وارد کرده است.حال آنکه خسارت ۲۴ روزه بخش کشاورزی در بهمن پارسال ۹۴۷ میلیارد تومان اعلام شد. یعنی بر اساس محاسبات در ۲۴ روز از بهمن ۱۴۰۰حدود ۱۵۲ میلیارد تومان خسارت به این بخش وارد شده که در مقایسه با ۲۴ روز بهمن پارسال، حدود ۶.۵ برابر کمتر است. روشنتر اینکه برآورد میزان خسارت ها در ۲۴ روز بهمن ۱۴۰۱ حدود ۶.۵ برابر مدت مشابه ۱۴۰۰ است
این درحالیست که سرمای ۱۴۰۰ هم عادی نبوده و میرجلیلی گفته بود که اسفند پارسال کاهش محسوس دمای هوا در ۱۱ شهرستان خراسانجنوبی سبب وقوع یخبندان شد و خسارت قابل توجهی به باغات و محصولات زراعی وارد کرد. در آن سال هم بیشترین خسارت سرما به بخش باغات بهویژه محصولات سردرختی از جمله عناب، انار، پسته، زردآلو، آلو، سیب و گلابی و در بخش زراعی به محصولات گندم، جو و یونجه وارد شده بود.
ارسال دیدگاه