کارشناس محیط زیست در بهارستان یک مطرح کرد:
ما و طبیعت از یک خانواده هستیم
بهارستان یک (پانا) - کارشناس محیط زیست در نخستین کارگاه سواد زیست محیطی، انسانها و طبیعت را خانوادهای جداناپذیر دانست که نمیتوانند بدون تعامل با یکدیگر زندگی کنند.
با همکاری اداره کل آموزش و پرورش شهرستانهای استان تهران و کارشناسی پژوهش و تحقیقات اداره آموزش و پرورش ناحیه یک بهارستان، اولین جلسه کارگاه سواد زیست محیطی ویژه معلمان، مربیان ، تسهیلگران محیط زیست با هدف تربیت رابطان محیط زیست و توسعه سواد زیست محیطی و ایجاد زیر ساختار و اشاعه فرهنگ آن به مدارس در سالن شهید درهم پور برگزار شد.
این جلسه با حضور عباس آزادی معاون پشتیبانی و توسعه مدیریت و زهرا صادقی کارشناس پژوهش و تحقیقات آموزش و پرورش ناحیه یک بهارستان و با تدریس مدرس محسن عرفانی و همکاران فرهنگی از مدارس مختلف همراه بوده است.
عرفانی در ابتدای جلسه با پرسش سوال چه بر ما میگذرد؟ گفت: «چنین سوالی با سبکی ساده اما عمیق، طوفان فکری را در ذهن ایجاده کرده و زیر سوالهای دیگری را به ذهن متبادر میکند که در چه حیطهای بر ما چه میگذرد؟ سلامت، اجتماع، اقتصاد، فقر، مهاجرت، و در نهایت محیط زیست؛ محیط زیستی که این چنین مهجور مانده و مورد غفلت واقع شده و در نهایت این نیاز احساس میشود که باید در مورد محیط زیست بیشتر آگاهی کسب کرد.»
وی افزود: «طبقات هرم نظریه انگیزشی آبراهام مزلو را مورد بررسی قرار داد که نمایانگر این است که که برای رسیدن به سطوح بالاتر، ابتدا باید نیازهای سطح پایینی به طور کامل تامین و احساس رضایت مربوط به آن ایجاد شود.»
این کارشناس محیط زیست در ادامه پرسش بیگانگی چیست؟ را در جلسه مطرح کرد و گفت: «بیگانگی بهمعنای فقدان کلیت است. یا چنان که مارکس گفته است از دست دادن «سرشت کلّی» (یعنی، طبیعت جهانی) انسان است. آن کسانی که آن کلیّت را گم کرده و با پدیدههای فرهنگی مستقل و خودمختاری روبهرو شدهاند که از وحدت زندگی مجزا هستند. بیگانگی از زمانی به وجود آمد که انسان از زندگی در یک وضع طبیعی دست کشید و تمدن آغاز شد.»
عرفانی تصریح کرد: «بیگانگی مشکلات جسمی و روحی بسیاری در انسانها ایجاده کرده و انسان را از خلاقیت به دور کرده، انگیزه را در انسان میکشد و یک زندگی ماشینی به او میدهد و در نهایت انسان را از خود شکوفایی باز میدارد.»
وی ادامه داد:« چرا ما بیگانه هستیم؟ چون آگاه نیستیم و به معنای واقعی تعریف یونسکو از سواد با سواد نیستیم؛ سواد فقط خواندن و نوشتن نیست، سواد واقعی به انسان اعتماد به نفس، درک بالا، ارتباط بهتر، ثروت و توسعه پایدار میبخشد.»
عرفانی در ادامه به دو نوع از مهمترین انواع بیگانگی اشاره کرد و گفت:« بیگانگی از محیط زیست بدین شکل است که ما و طبیعت از یک خانوادهایم، جدایی ما و طبیعت انکار ناپذیر است و نمیتوانیم خود را از محیط زیست جدا دانسته و بدون تعامل در نظر بگیریم.»
وی تاکید کرد:« فعالیت محیط زیستی به زندگی برکت میدهد و ما باید فرهنگ مصرف بهینه را داشته باشیم و پسماندهای خود را مدیریت کنیم.
کارشناس محیط زیست نوعی دیگر از بیگانگی را، "بیگانگی از خود" عنوان کرد و افزود:« امام على (ع) میفرماید "أفضَلُ المَعرِفَةِ مَعرِفَةُ الإنسانِ نَفسَهُ"، برترین شناخت، خود شناسى انسان است. هرکسی که خود را آن طور که باید بشناسد با خود و محیط اطراف بیگانه نمیشود.»
عرفانی در پایان به ایجاد تغییرات در جامعه با اصلاح خود، اشاره کرد و گفت:« ما باید تغییرات را از خودمان شروع کنیم زمانی که خودمان را اصلاح کنیم، همه چیز به صورت ناخودآگاه تغییر میکند؛ وقتی من اصلاح شوم، جامعه اصلاح خواهد شد در آن صورت است که کیفیت زندگی تغییر پیدا می کند.»
خبرنگار: رضا نیکجو
ارسال دیدگاه