رئیس انجمن تغذیه ایران مطرح کرد؛
هشدار جدی درباره تغذیه دانشآموزان در نوروز
تهران (پانا) - دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت متاسفانه در دوران کرونا به دلیل همهگیری این بیماری و تعطیلی مدارس، آسیب زیادی به وضعیت جسمی دانشآموزان وارد شد و عادات غذایی آنها از چیزی که بود و نامطلوب بود به وضعیت بسیار نامطلوب تغییر شکل پیدا کرد.
به گزارش جامعه ٢۴، جلالالدین میرزایی رزاز اظهار کرد: تغذیه دانشآموزان یک سرفصل بسیار مهم است که در واقع زندگی آینده آنها را میتواند به لحاظ سلامت جسمانی و حتی روحی تحت تاثیر قرار دهد. مطالعات فراوانی در این زمینه به عمل آمده است که در واقع تاثیرپذیرترین دوران شکلگیری سلایق، ذائقه و وابستگیهای غذایی در دوران مدرسه شروع میشود. حتی آخرین مطالعه تاکید کرده است که این عادات غذایی و ذائقه از قبل از دبستان و از مهدکودک و پیشدبستان، بیشترین تاثیرپذیری را دارد.
وی ادامه داد: بنابراین توجه به وضعیت تغذیه دانشآموزان و کسانی که در سنین رشد هستند یکی از مهمترین و محوریترین کلیدهایی است که سلامت آینده را تضمین میکند.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: متاسفانه در دوران کرونا به دلیل همهگیری این بیماری و تعطیلی مدارس، آسیب زیادی به وضعیت جسمی دانشآموزان وارد شد و عادات غذایی آنها از چیزی که بود و نامطلوب بود به وضعیت بسیار نامطلوب تغییر شکل پیدا کرد.
هشدار درباره اضافه وزن و چاقی کودکان
رئیس انجمن تغذیه ایران تصریح کرد: با توجه به عدم فعالیت فیزیکی و عدم تحرک و در خانه ماندن، این آسیبها جدیتر شد و کودکان به طور متوسط دچار اضافه وزن و چاقی از چندین کیلو تا چاقی مفرط شدند. آمار اینها استخراج شده است و متاسفانه از هر ۴ دانشآموز حدود ۱.۵ دانشآموز دچار اضافه وزن و چاقی شدند که در دوران کرونا این تشدید شد.
میرزاییرزاز با بیان اینکه یکی از مباحث مهم که این تاثیرپذیری را میتواند شکل دهد، موضوع آموزش آنهاست، گفت: آموزش از اصلیترین پایههای این مساله است و در واقع محور سلامت را این آموزشها میتوانند تحت تاثیر قرار دهند.
وی در این باره ادامه داد: مدارس حتی اگر باز میبودند ما با مشکلات سوءتغذیه دانشآموزان روبهرو بودیم. سوءتغذیه همیشه به این معنا نیست که دچار کمبود وزن، مشکلات جسمانی، ضعف و بیحالی باشند، اینها یک سر طیف است و سر دیگر طیف، بحث سوءتغذیه از نوع اضافه وزن و چاقی است. تاکنون با توجه به فرهنگ و سواد تغذیهای والدین و جامعه، متاسفانه وضعیت مطلوبی نداشتیم و متاسفانه کرونا این وضعیت را تشدید کرد و در خانه ماندن دانشآموزان، این وضعیت را به مانند نفتی که بر آتش بریزیم، شعلهورتر کرد.
مسافرتها و غذاهای فست فودی
رئیس انجمن تغذیه ایران درباره مواجهه دانش آموزان با تعطیلات نوروز هم گفت: در سفرها و تعطیلات با تغییر برنامه خواب و تغییر برنامه غذایی والدین که بالتبع، دانش آموزان هم از آن بینصیب نمیمانند این اتفاقات تشدید میشود و شکل میگیرد. از بحثهای نخوابیدن و دیرخوابیدن در شبها، ریزهخواری و خوردن بیش از حد شیرینیجات و آجیلها و احتمالا به دلیل شرایط اقتصادی، مصرف شیرینیهایی که کربوهیدرات بیشتری دارند، از مسائلی است که ممکن است وضعیت را وخیمتر کند. با مسافرتها و استفاده از غذاهای فست فودی ممکن است قضیه به شکل بدتری هم پیش ببرد.
این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی خاطرنشان کرد: اینها نکاتی است که باید به آنها توجه شود. مثلا خانوادهها میتوانند با برنامهریزی قبلی، یک برنامه غذایی را مکتوب کنند و با هدایت والدین، یک مسیر درستی را ریلگذاری کنند. به هر حال جذابیت و مسائلی که غذاهای فست فود برای بچهها دارند، ممکن است بیشترین حجم غذایی که میخواهند در مسافرتها دریافت کنند را به فست فود اختصاص دهند. ولی میشود آنها را با برنامهریزی طوری هدایت کرد که مثلا یکبار در هفته برنامه غذایی خانواده، فست فود است. اگر در برنامه هفتگی ما قرار است در هفته یکبار از فست فوت استفاده شود، لازم نیست همه آنچه را که سالم نیست در یک وعده بگنجانیم. مثلا اگر پیتزا سفارش میدهیم سیبزمینی و نوشابه سفارش ندهیم، چون اینها همه اثرات مضر و تخریبکننده دارند. لااقل یک مورد از اینها را کم کنیم. به سمت مصرف نوشیدنیهای سالم برویم. سیبزمینیهای سرخ کرده را حذف کنیم که اغلب روغن سرخ کردن آنها مناسب نیست و به مدت طولانی از آن استفاده میشود. حجم روغنی که در سیبزمینی باقی میماند و مصرف میشود کالری بیش از حدی را به بدن میرساند.
وی تاکید کرد: بنابراین یک برنامه غذایی خوب میتواند کمککننده باشد. همچنین ساعات غذایی بسیار مهم است. باید طوری برنامه غذایی را تنظیم کنیم که از بینظمیهای غذایی جلوگیری کنیم. اگر صبحانه را ۱۱ یا ۱۲ صبح خوردیم با یک فاصله ۵ تا ۶ ساعته نهار مصرف شود و اگر نهار صرف شد، از یک شام سبک استفاده کنیم. والدین باید تمام این برنامهها را برنامهریزی و هدایت کنند.
میرزاییرزاز در پایان گفت: یک نکته بسیار مهم دیگر، افزایش فعالیت جسمانی است. ایام عید بهترین فرصت است. با توجه به بهتر شدن آب و هوا، باید روزی نیم ساعت تا ۴۰ دقیقه را به همراه خانواده در فضاهای باز، طبیعت و پارکها اختصاص داد. دانش آموزان هم فعالیت فیزیکی حتی با پیادهروی ساده داشته باشند و فعالیت فیزیکی خود را افزایش دهند که بهترین راهکار برای ایام نوروز است.
ارسال دیدگاه